Кризата в Русия - накратко и много ясно

Една от основните опасности са хроничните бюджетни дефицити
Обновена: 3 фев 2016 18:14 | 3 фев 2016 18:14,
306
Кризата в Русия - накратко и много ясно

В своя статия за Инфограф Владимир Сиркаров, финансов анализатор, специалист в областите парична политика, макроикономика, капиталова и валутна търговия и инвестиционни стратегии и автор и съводещ на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bilgaria, представя седем графики, които описват общите рамки на състоянието на руската икономика към днешна дата.

Същевременно Сиркаров кратко и систематизирано разкрива макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение.

Ето и целия материал на Сиркаров: 

ЕФЕКТ ВЪРХУ БЮДЖЕТА 

Голяма е зависимостта на правителствените приходи от петролните и газовите продукти. Оттам не е изненада сериозното влияние на срива на петролните цени върху бюджета и върху развитието на цялата руска икономика. Приходите от продажба на петролни и газови продукти формират около 50% от бюджета на страната през последното десетилетие. През 2015 г. тежестта на петрола и газта като приходни пера в бюджета, възлиза на 44%. Тези приходи имат 70% дял от приходите от износ и 25% от целия БВП на страната.

Продължаващата зависимост от износа на енергийни суровини е свидетелство за провала на опитите на Владимир Путин за диверсификация на руската икономика - намерения, които той декларира преди цели 15 години. Явно проявление на голямата икономическа зависимост на Русия от петролните приходи е и сривът на руската рубла.

РУБЛАТА И ПЕТРОЛЪТ 

Връзката между цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка 16 март и спот курса на рублата спрямо долара е очевидна. Руските пари достигнаха рекордно обезценяване на 21 януари 2016 г., когато курсът докосна 86 рубли за долар.

Разместванията на геополитическата шахматна дъска също имаха своето отражение. Руската валута се срина почти два пъти от анексирането на Крим и последвалите санкции от САЩ и ЕС до днес.

ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ 

Стопяването на валутните резерви също е съвсем логично следствие от започналия отлив на капитали от Русия и влошаването на общата макроикономическа картина в страната.

Правителството и централната банка правиха опити за спиране на галопиращото обезценяване на рублата, но, както често се случва, ефектът от предприетите интервенции се оказа с обратен знак. Подобен пример бе намесата от страна на централната банка на 16 декември 2015 г., когато курсът на рублата към долара премина 80 рубли за долар. Тогава гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина реши да вдигне лихвата с умопомрачителните 6 процентни пункта. Ефектът на стопяване на валутните резерви ясно се вижда на графиката в този период.

На 21 януари 2016 г., при последното регистрирано дъно на рублата, Набиулина смълча финансовата аудитория с изказване, че банката няма да реагира на този срив, както го направи в средата на декември, защото рублата "била близо до своите фундаментални нива". Изявлението идва при курс от близо 82 рубли за долар. Странна и опасна стратегия за успокояване на пазара.

Силното обезценяване на руската рубла удари основно руските граждани, които все по-трудно успяват да запазят досегашните нива на потребление. Икономическото явление "стагфлация" вече е факт на руска земя.

ИНФЛАЦИЯ И БВП 

Обезценяването на рублата донесе след себе си 13-годишен връх при инфлацията (Графика 4) в страната до 16,9% през март 2015 г. За сравнение, през април 2012 г. инфлацията бе на ниво 3,60 на сто. 

В комбинация с понижаването на брутен вътрешен продукт с 3,7% през 2015 г. (Графика 5) Русия се превръща в актуален пример за ужаса на стагфлацията. С две думи: наблюдаваме едновременно спад на съвкупното производство и ръст на цените. Разбира се, правя уточнението, че третият основен индикатор в стагфлационната хватка, високата безработица, засега не се материализира. С оглед на спада на дела на работещите руснаци в последните месеци обаче, перспективите пред трудовия пазар не изглеждат положителни.

БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ 

Русия регистрира 2,6% бюджетен дефицит за 2015 г., което е най-високата стойност от 5 години насам. Ако обединим показаното в предходните графики с факта, че първоначално планираният бюджет за 2016 г. е на база средни цени от 50 долара за барел (при малко над 30 в момента), то може да прогнозираме (с голяма доза сигурност), че дефицитът тази година може да бъде доста по-сериозен от предварително заложените 3% от БВП.

Въпреки идеите за редуциране на разходите (в социалната сфера, военния сектор) и за приватизиране на държавни активи, всеки 5% спад на петролните цени спрямо заложените в бюджетната прогноза 50 долара за барел, могат да доведат до ръст на дефицита с грубо 1% от БВП. Това значи, че е възможен и двойно по-голям бюджетен дефицит от предварителните прогнози от 3%.

РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ 

Много важен индикатор за измерване на качеството на живота в дадена страна е нивото на реалните доходи. Този индикатор отчете спад от цели 9% в Русия за 2015 г. и спад от 4% за 2014 г. Статистиката показва и спад на БВП на глава от населението, както и увеличаване на хората под линията на бедността с около 2 милиона души. Потребителските разходи също отчитат осезаем спад, като продажбите на дребно се сринаха с 13% на годишна база към ноември 2015 г.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Една от основните опасности пред фискалната стабилност на Русия са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме на държавата. Финансирането на това бреме е деликатен въпрос с оглед относително високите лихви по руския дълг и несклонността на вътрешните агенти да финансират правителството. Все пак спомените от 1998-1999 г. още не са забравени.

Дали пред Русия започва да назрява идеята за печатане на рубли в отговор на кризата е трудно да се предположи. Едно е сигурно: ако това се случи, то покупателната сила на руските домакинства и фирми може да бъде още по-силно застрашена. Дори към момента проблемите пред бюджета и силно обезценяващата се рубла водят до спад в нивата на заплатите и спад на потребителското търсене.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 248 е се тази от графиката камарад впрочем това опростяване -варваризиране - е правено на основата на стария БГ шрифт от средновековието Основата е гръцкия -Византийския Алфа вит - Нищо не пречи Кирилицата да да се изписва и с ГОТИЧЕСКИ ШРИФТ ако трябва то не че тази руска графика на ПЕШО 1 не я ПИСАХА НЕМЦИ- НИДЕРЛАНЦИ- какви то впрочем ВИ дадоха и Флага ви
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 246 ссср го убиха точно така с какво рязаната му версия раша е по силна Ще я прегазят хибритче колкото и да ревеш
124
0
 
0
 
! Отговори
ДО 246 преди 8 години
Това вече е стари хартийки
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тук-тук тя сега е 30 долара
122
0
 
6
 
! Отговори
тук-тук преди 8 години
До Анонимен 237Не мисля че цената на петрола ще е повече от 40$
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До накратко умничак като руснак демек дуракк ПИШИ НА ГЛАГОЛИЦА - като си се образовал от византия - ко се мъчиш с тази Българска КИРИЛИЦА от Климент Охридски-- Влахия хм КУМАНИ да си чувал едни родствени племена на старите Българи ТРИ династрий са дали в БГ Асеневци Тертер Шишмановци
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са зле - ЕС им спря износа на водка, чер и червен хайвер, сьомга, скариди, раци, омари, мед, сметана, жито, кожи от самур, собол, нефт, газ, дървесина, злато, диаманти и пр. Какво ли ще ги правят? Дали ще ги изхвърлят?
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тук-тукВсъшност, ако "йеменски екстремисти" вземат да започнат набези към саудитските нефтени полета, то руските и иранските (а покрай тях и американските) нефтодобивни фирми доста ще се нагушат. Жалко, че ще се нагушват от нас. Все пак ако продължи падането на цената на нефта, скоро тя ще достигне едни по-справедливи нива.
118
8
 
2
 
! Отговори
Пут преди 8 години
до ОптимистНека си помислим. Ако скоро няма да има Русия, тогава България вече я няма.
117
5
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До ЧекистВиждам че си от ''свидетелите на Вова". По-добре да берем портокали в Испания за 1000 евро, отколкото да помпим нефт и газ в Сибир за 500.
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:) много Кончити тука са им набили по един вурст тука, та се напъват безплодно да съчинят нещо срещу славянските си събратя ... Жалка работа за безумци - предатели! Я кажете какво толко общо имате с работодателите си, та така ги слушате? - култура, език история?
115
5
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Поак смях. Най-гладните и най-бедните кучета в ЕС умуват кой и как живее, а на самите тях няма кой да им обърше *** гъъъз. :) Пичове, смирете се с това, че освен да чистите кенефите на англичаните и да берете портокалите на испанците за друго не сте нужни в ЕС. И благодарите всеки ден Господ, че в България няма евро иначе с тези мършави подаяния от ЕС даже на баровци няма да може да се правите лятото в България.
114
8
 
8
 
! Отговори
тук-тук преди 8 години
Резервите на валута на Русия ще се свършат след година. Каво ще правят после? 1917...
113
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще оцелее.Те винаги са били бедни и гладни, злобни и пияни.Никой не иска да ги затрива, те сами си го правят.От 1000 години са гладни азиатци, сега си е същото.Няма толкова деградирала и безпомощна сбирщина от полухора.
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Източна Европа "за" военното присъствие на САЩ - ей това не нито ясно, нито кратко!Нали Русия е пътник? Ква е тая паника къв е тоя ужас?
111
2
 
8
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Много е вероятно Путин да се задържи на власт до Октомврийската революция !
110
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснак = пияница-бедняк.
109
2
 
3
 
! Отговори
сс преди 8 години
Мн си умен анонимен всичко знаеш за русия а за бг нищо
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кризата в Русия....Абе, вие и миналата година ги писахте тия!Абе вие че и по миналата година ги писахте подобни!Предполагам и догодина пак ще ги препишете :):)
107
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия статии през миналите дни са добра индикация че Русия е на верен път!За успеха се съди по беззъбия лай на противника!

Спонсорирани публикации