Добре дошли в света на аномалиите

Какво точно прави световната икономика анормална днес?
28
Добре дошли в света на аномалиите
Снимка: БТА

От началото на годината световната икономика се изправи пред пристъп на силна волатилност на финансовите пазари, белязана от острия спад на цените на акциите и други рискове активи.

Това се дължи на редица фактори: опасения за твърдо приземяване на китайската икономика; тревога, че растежът в САЩ е колеблив в момент, в който Федералният резерв (Фед) започна да вдига лихвените проценти; страхове за ескалиращия саудитско-ирански конфликт; признаци – най-вече драматичният спад на цените на петрола и суровините, за сериозна слабост на глобалното търсене.

Има и още обаче, пише професорът по икономика в Stern School of Business, New York University Нуриел Рубини. Спадът на цените на петрола – заедно с пазарната неликвидност и по-голямата задлъжнялост на енергийните компании в САЩ и на енергийните фирми и крехките държавни дружества на страни износителки на петрол, предизвиква опасения за сериозни кредитни събития (дефолти) и системна криза на кредитните пазари. Опасенията за Европа също сякаш са безкрайни заради все по-възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) и засилването на популистките партии и вляво, и вдясно на континента.

Тези рискове се увеличават от някои мрачни средносрочни тенденции, които предполагат посредствен растеж навсякъде. И наистина, световната икономика през 2016 г. ще продължи да се характеризира с Новото анормално от гледна точка на резултатите, икономическите политики, инфлацията и поведението на цените на ключови пазари на активи и финансовите такива.

Какво точно обаче прави световната икономика анормална днес?

Първо, потенциалният растеж в развитите и развиващите се страни се е понижил заради бремето от високи частни и държавни дългове, бързото застаряне (което налага по-високи спестявания и по-слаби инвестиции) и редица други несигурности, които спъват капиталовите разходи. Нещо повече, множеството технологични иновации не са довели до по-висок производствен растеж, темпът на структурните реформи остава нисък, а продължителната циклична стагнация се е отразила зле на набора умения и на физическия капитал.

Второ, реалният растеж е анемичен и под потенциалния си тренд, което се дължи на болезнения процес на намаляване на задлъжнялостта, първо в САЩ, после в Европа, а сега и в някои по-силно задлъжнели развиващи се пазари.

Трето, икономическите политики – особено паричните, са станали все по-неконвенционални. И наистина, разликата между паричната и фискалната политика е все по-размита. Преди десетина години кой беше чувал за политика на нулеви лихвени проценти, количествено облекчаване, кредитно облекчаване, насоки за в бъдеще, отрицателни лихвени проценти по депозитите или пък намеса на централната банка във валутния пазар? Никой, защото всичко това не съществуваше.

Но сега тези неконвенционални инструменти на паричната политика са норма в повечето развити икономики и дори на някои развиващи се пазари. А последните действия и сигнали на Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Япония засилват мнението, че идват още по-неконвенционални политики.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: световна икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
14
 
! Отговори
gost преди 8 години
верно е ние сме аномалии само в бг род може да ти държи сметка и приятели какво работим и какво работно време имаме само тука е така злоба завист простотия докато е така така щее и по злее щее да живее родата ми безценна е искам да им изкажа специални благодарности на всички с малки изключения като навсякъде всяко стадо има и калпазани а те са в изобилие благодаря на моята рода
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Н-е-г-р-и е име на автор,за Бога!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Империята на *** и Хардт е икономически бестселър.Едва ли икономистите не си дават сметка за ставащото и големите борсови акули не случайно продават ценни книжа и купуват куршуми.За мен е интересен психологическият ефект на Соломон Аш ,който битува сред политиците особено в слабите икономически страни.За тях черното е бяло.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи сгафва Садам Хюсеин -бухалка,сгафва Моамар Кадафи-бухалка,Асад-бух.Ето на това му казвам икономически лостове,не са аномалии,закономерно за всяка империя.Нямам нищо против империята.Чудя се само защо трябва да се замазват очите на гражданите? Ръката,която държи меча,държи и хляба-просто е.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аномалиите са другото име на пропуските в анализа.Много е лесно да се сложи етикет "черен лебед" на това,което са пропуснали да видят икономистите.Икономическия анализ трабва да излезе извън рамките на комфортния академизъм и да влезе в глобалния свят с всичките му измерения.За непосветен човек в икономическите закони като мен е очевидно,че когато САЩ например отделят за военни разходи 660 млрд долара срещу по-малко от 80 млрд за Русия,въпросните милиарди имат и други икономически функции.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
волатилност...Я ДА ВИДИМ АВТОРКАТА ДАЛИ РАЗБИРА ИЛИ Е САМО ПРЕВОДАЧ?НЕ МОЖЕ ТАКА!ИЛИ ПРАВИШ АНАЛИЗ, ИЛИ не слагаш твърдение за авторство...
8
24
 
17
 
! Отговори
за 12 преди 8 години
По този случай турците изкупиха пак руското жито, че трябва хляб да ядат. А от турски резервни части, байгън! От захар да бяха, повече щяха да деянат. Та руснаците минали на цитрусова диета, пък те не го знаят. И за производството на коли на турците разчитали... СмЕх! Сигурно и самолетите, подводниците, оръжието си купуват от турците... Гледайте си в паницата, че нещо тропа на празно.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Не мога да повярвам, че прочитам толкова точно мнение в подобен форум. В допълнение на това, което си написал бих казал, че икономиката като наука, е нещо, което се опитва да представи като едва ли не Вселенска закономерност, постоянното обедняване на едни и постоянното забогатяване на други :)
6
16
 
76
 
! Отговори
Расиа преди 8 години
В момента в расиа се надигат на бунтове срещу банките , руснаците вземали кредити в евро и долари като нашите хора от пощенска банка във шейцарски франкове и сега трябва да плащат с 30-40% повече , глад е навсякъде Цитрусите са с 30% по-скъпи идвайки от Азерите , Туроператорите трябва да връщат милиони неустойки на турците, Авто промишлеността зависи от турските доставки, Крим чакат храна и ток, Донбас чака пенсии и храна ..... Белата Златка чака преводи ... Иран понижи цената на Петрола :)))))
5
0
 
39
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Няма какво да се случи.Колко ще въртят и сучат и банки и магазини?КАто надуваха цената хората за бензин отидоха при МАрешки?Таксиджийската фирма във Варна е само началото.Като няма лихви по депозитите няма и да има суми за внасяне!!Банките ще *** от глад,което и заслужават!!Колко ще държат веригите ,високите цени на продуктите ,като им се развалят?МАрешки във всеки град по една да направи ще спаднат навсякъде.Отлаганият спад на цените главоломно,няма как да трае дълго!!Ще реват чорбаджиите!!
4
0
 
48
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Това е, защото икономиката не е истинска наука. Тя не се подчинява на естествените закони, а по-скоро на манипулации и лъжи. Чиста пирамида, която рано или късно ще се провали с гръм и трясък, както не веднъж е ставало по-рано в човешката история..
3
12
 
36
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Ами инфлацията е най голяма в българия бе другарю ...В Македония по 1.40 лева за литър дизел , а в България 1.80Навсякъде намаляват , само в България НЕ , Природния газ е намалял с 50% , ама парното си е на същите цениПреди , ако скочат горивата с 5 ст и се започва , ами трябва да вдигнем цената , на хляба , сиренето , млякото ..сега всички си траят ,че горивата са намалели с 50 ст ,а реално трябва да намалеят с още толкова .Лихви по депозити 1% по кредити 6% , а навсякъде другаде по 2%
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Преди десетина години кой беше чувал за политика на...............или пък намеса на централната банка във валутния пазар?"Само това ми стига да прочета за да направя извода че статията е пълна глупост защото това твърдение е пълна глупост. централните банки се намесват на валутните пазари АКТИВНО отначалото на 90-те години.А останалото е претоплена манджа без никаква съдържателна стойност.
1
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЪВЕТА тебе кой ще излекува?

Спонсорирани публикации