Берлин и Париж "за" финансово министерство на еврозоната

Според шефовете на централните им банки това ще доведе до растеж
3
Берлин и Париж "за" финансово министерство на еврозоната
снимка: Ройтерс

Еврозоната трябва да продължи да работи по структурните реформи и по-тясната интеграция, включително за финансово министерство на блока, за да постигне устойчив растеж, заявяват гуверньорите на френската и германската централна банка в коментар за германски вестник в понеделник.

В статия за Sueddeutsche Zeitung, озаглавена „Европа на кръстопът“, те пишат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е в позиция да създава устойчив дългосрочен растеж за 19-членния валутен блок, съобщава Ройтерс.

ЕЦБ не постига целевата си инфлация от 2% вече три поредни години и е малко вероятно да го направи скоро заради ниските цени на петрола, невзрачния икономически растеж, слабото кредитиране и скромното увеличение на заплащането в еврозоната. 

„Въпреки че паричната политика направи много за икономиката на еврозоната, тя не може да създаде устойчив икономически растеж“, пишат председателят на Bundesbank Йенс Вайдман и на френската централна банка Вилерой дьо Гало.

Вместо това еврозоната се нуждае от решителна програма на структурни реформи, амбициозен съюз за финансиране и инвестиции, както и по-добра рамка на икономическата политика, казват още Вайдман и дьо Гало.

Идеята за подобно министерство бе прокарана през 2011 г. с цел заздравяване на координацията на националните политики, след като икономическата криза принуди Европейския съюз да финансира спасителни заеми за стотици милиарди евро на Гърция, Ирландия и Португалия.

„Сегашната асиметрия между националния суверенитет и общата солидарност създава опасност за стабилността на нашия валутен съюз“, пишат те.

„По-силната интеграция изглежда е очевидният начин да възстановим доверието в еврозоната, тъй като това ще благоприятства развитието на общи стратегии за държавните финанси и реформи за насърчаване на растежа“, казват те.

По-конкретно те призовават за създаването на общо финансово министерство, свързано с независим фискален съвет, както и създаването на по-силен политически орган, който да взима решения.

Още икономически новини четете в Investor.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още през 1965 година се убедих,че всички икономисти,финансисти,юристи и всякаква подобна п.аплач ,преди да започнат да работят,трябва по 5 години "да лежат" в затворите!Те си знаят защо!А след "почивката" да нямат право на ръководна и управленческа дейност!Под тяхното "и.диотско" управление икономиката и финансите винаги се движат от криза към упадък и обратно!И винаги се стига до световни войни!Заради техния идол- парите!Светът трябва да се управлява от "SCIENCE", а не от "ART" специалисти!
2
0
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Проф. Христина Вучева: Неравенствата застрашават съществуването на страната

Прекаленото говорене за стабилност само прикрива големия проблем, че българският народ обеднява
1
1
 
9
 
! Отговори
и аз съм за преди 2 години
А България има перфектна кандидатура за министър на финансите на ЕС. Името е ... Меглена Кунева.