Край на частните строежи без устройствен план от 2019 г.

Забраната трябваше да влезе в сила от тази година
Обновена: 10 фев 2016 11:36 | 10 фев 2016 09:37, Петя Славова
6
Край на частните строежи без устройствен план от 2019 г.
Снимка: архив, Булфото

От 2019 г. частни инвеститори няма да могат да строят на територията на община, която няма общ устройствен план (ОУП). Това напомни зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Изискването е записано в Закона за устройство на територията и срокът за изработване на ОУП вече беше удължен. 

Първоначално забраната трябваше да влезе от тази година. Отсрочката беше направена с мотив, че изготвянето и приемането на плановете и екологичната им оценка често се проточват във времето заради обжалвания и бавно произнасяне на съда.
 
"Там, където няма приет общ устройствен план, няма да могат да бъдат преобразувани имоти и да бъдат изготвени подробни устройствени планове (ПУП) след 2019 г.", разясни Нанков.
 
Например ако частен инвеститор е закупил терен без ПУП в община, която няма изготвен ОУП, няма да може да започне да строи на него, тъй като няма да има право да направи подробния план за имота си. Изключение ще се прави единствено за приоритетни инвестиции, публични сгради и обекти от национално и регионално значение.
 
Зам.-министърът изтъкна няколко причини за нежеланието на общините да изготвят ОУП. Най-често причината е липсата на финансов ресурс, както и прекалено либералната нормативна уредба до 2012 г.
 
"Някъде има кметове и представители на местната власт, които по субективни причини не искат да развиват територията си равномерно и предвидимо", добави той. По думите му именно липсата на общи устройствени планове е довела до хаотичното презастрояване в някои региони, както и до урбанизирането на горски и земеделски територии през последните 25 години.
 
Изготвянето на ОУП за една община излиза от 200 000 до 400 000 лева. Около половината от сумата се покрива от бюджета. В 3-годишната бюджетна прогноза за тази цел са заделени за всяка година по 5 млн. лева.
 
"През настоящата година ще одобрим и финансираме между 50 и 60 общини", обясни Нанков. По думите му за миналата година от предвидените 5 млн. лева неусвоени са останали 2 млн. лева.
143 общини не са започнали процедурите
 
Към момента 143 общини (б.р. - от общо 265 в страната) не са стартирали процедура по изготвянето на общ устройствен план, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, посочи пред „Труд“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
 
"Всички останали общини са или с приет, или на етап приемане на общия устройствен план", каза той.
 
През 2012 г. депутатите гласуваха всички кметове на общини без изготвени общи устройствени планове да внесат задание за картиране на териториите им в общинските съвети. Това трябваше да се случи до средата на миналата година. В противен случай градоначалниците ги грозят глоби от 10 000 лева. Няма информация за наложена досега санкция.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До иванПак си прецакан ако попадаш в подобна община.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в к'ва правна хипотеза изпадаме и к'во пра'им ако има изработен такъв, но понеже е бил "поръчан" от предишния кмет е пратен в 9-та глуха и заради което неговото разглеждане и приемане отлежава?Да не говорим, че в Агенцията по кадастър има една визуализация на общините с влязъл в сила ОУП и ако някой се пробва да пресметне средната скорост на процеса - от идеята през обществената поръчка до приемането, ако живее в малка община със сигурност по-рано ще завъди дълга брада и ще отгледа внуци!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
za niako sgte mojeee shte moje. kakto vinagi.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...заради обжалвания и бавно произнасяне на съда." Този съд е за съд, ама на българина му харесва, понеже е мазохист и пак си избира същите хора. Може 100 и не знам си колко дни да протестира пред парламента за сваляне на Орешарски, ама и един ден не може да протестита срещу престъпно бавното действие на съда! На *** народ такава съдба му трябва!
1
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 5 години
ами който си има малко земя наякъде и не е в големия град?