Бензинът в САЩ – скоро и за без пари?

Прогнозата е да падне до нечуваните... 26,5 цента за литър
11 фев 2016 19:24, Бойчо Попов
94
Бензинът в САЩ – скоро и за без пари?
снимка: Ройтерс

Цената на бензина по бензиностанциите в САЩ скоро може да спадне до рекордния минимум за последните десетилетия от 1 долар за галон (около 26,5 цента за литър - бел. ред.). Това прогнозира The Wall Street Journal.

Изданието припомня, че цената на петрола от юни 2014 г. се е понижила от 107 долара до 30 долара за барел. За същия период цената на американския бензин е спаднала с 44% и за първи път от 2009 г. е под 2 долара за галон (1 галон се равнява на 3,78 литра - бел. ред.). Това е насърчило продажбите на бензиностанциите с около 2,5%.

Статистиката показва, че американците шофират все повече, като през 2015 г. са изминали с по над 320 км повече, отколкото през 2014 г., по данни на пазарния анализатор Euromonitor International.

Същевременно в европейски страни като Великобритания и Германия има понижение на изминатото с автомобили средно разстояние, отчасти заради добрия публичен транспорт, но и заради евтиния и добре свързан жп транспорт.

В САЩ дори има райони, в които бензинът вече се продава за малко над 1 долар за галон. В понеделник цената на петрола се понижи до 27,94 долара за барел в САЩ и ако продължи да намалява, то бензиностанциите в цялата страна ще започнат да продават при цени, каквито не сме виждали от 1990 година, посочва Wall Street Journal.

В Средния Запад на САЩ има огромно свръхпредлагане на бензин, а рафинериите скоро могат да получат достъп и до още по-евтиния канадски петрол и пазарът ще бъде пренаситен не само от бензин, но и от суров петрол, посочва анализаторът Патрик де Гаан, цитиран от изданието.

Това пък може да доведе до силно понижаване на цените. Твърде евтиният петрол пък може да принуди рафинериите по-бързо да се избавят от запасите от зимно гориво.

В момента средната цена на бензина в САЩ е 1,73 долара за галон (47 цента за литър - бел. ред.).

Най-евтиният бензин се продава в град Оклахома - 1,11 долара за галон (29 цента за литър - бел. ред.), макар средната цена за едноименния щат да е 1,47 долара за галон (39 цента за литър - бел. ред.).

Най-ниските цени на петрола от едно десетилетие насам обаче все още не се отразяват в същата степен и в Европа, където данъците върху горивата са сред най-високите в света. От Белгия до Полша - европейците шофират по-малко и купуват по-малки превозни средства, въпреки че цените на бензина спаднаха с повече от 20% в някои страни.

Цената на Брента, който е европейският бенчмарк, се срина с над 70% до под 30 долара за барел от пика си от 114 долара за барел през юни 2014 г. Цените на горивата в Европа обаче отчетоха значително по-слаб спад за същия период.

В Швеция цените на бензина паднаха с 18%, откакто петролът започна да поевтинява, но търсенето се сви с около 3%. Във Великобритания, където цените на бензина се сринаха с 20% от юни на 2014 г., търсенето падна с 1,8%.

Но има и още един тренд - европейците си купуват по-малки коли, като възстановяващите се икономики в страни като Испания, Италия и Португалия отчитат по-високи продажби на превозни средства.

Компактните градски автомобили вече формират 42% от всички продажби на нови автомобили в Европейския съюз през 2015 г., и са повече от половината от всички автомобили, продавани в Дания, Гърция и Франция, според данни на AAA, филиал на асоциацията на производителите на автомобили на Франция.

За разлика от това, автомобилните производители са продали рекордните 17,5 милиона автомобила на американците през 2015 г. Повече от половината са джипове според данни на Autodata Corp., американска компания за проучване на пазара.

„Възстановяването на пазара на коли в Европа е свързано повече с подобряването на икономическата ситуация и доверието на потребителите, а не със спада на цените на горивата", казва Нийл Кинг, автомобилен анализатор в базираната в Лондон Euromonitor International.

Като цяло се очаква търсенето на петрол и горива в Европа да остане на непроменено ниво през 2015 г., показват данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Търсенето падна в началото на миналата година заради слабия икономически растеж в Европа и повечето икономични превозни средства на пазара, казва Матю Пери, старши петролен анализатор в МАЕ. Цените на природния газ не падат достатъчно, за да променят драстично поведението на европейците, казва той.

Една от основните причини за разликата между Европа и САЩ – най-големият в света потребител на петрол, са данъците върху горивата. Всеки литър безоловен бензин във Великобритания се облага с акциз от 58 пенса плюс данък добавена стойност от 20% върху цената. Подобно е положението и в останалите европейски страни.

В САЩ има федерална акцизна такса върху бензина от 18,4 цента за галон, но има и по-широк кръг от щатски такси - от най-малко 8,95 цента на галон в Аляска до 65,3 цента на галон в Пенсилвания.

Още за цената на петрола четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
20
 
! Отговори
Асен преди 8 години
До АнонименВ България акциза е най-нисък в ЕС, а цените са едни от най високите. Всеки може да го провери.
41
3
 
2
 
! Отговори
Уолмарт преди 8 години
Веднага давам адрес за къщи до Уолмарт - 7730 Sawmill Rd, Dublin, OH 43016. Това е в столицата на щата Охайо. Кварталът е Дъблин, доста над средна класа. Обаче и на мене ми се струва доста наивно това всичко да ти е на 500 метра в САЩ.
40
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При нас и 1 долар да е барел патрол , нашите назначени капиталисти ще продават бензина пак по 2 лв. , а може и по 3 лв. , зер трябват паре за любовници-фолкаджийки .
39
1
 
31
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
Нормално е да е по-евтино,нали техните заплати са по-ниски.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми ако си т Ъ п и п р о с т русофил с каруцата на село не би трябвало да те вълнуват но мнозинство от нас караме коли и не ни изнася да плащаме два пъти повече от американците за същото нещо при положение че нашия нефт идва от няколко стотин километра а американския идва за Америка от няколко хиляди мили но нали братски цени брат брата ...знаете какво
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Текаския петрол е вече 27 долара за барел, путин пак ще трябва да резене бюджета с още 10 процента за февруари, за януари 2016 вече го резнаха
36
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа...То не е само бензина бе братче, газ и всичко останало от русия е тройно надценено, проверете цените на международния пазар вместо да щракате минуси *** хибридни
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашия бензин от лукойл колко ни го дават по братски цени? За литър? Колкото американскя9но за галон 3,8 литра брат брата убива видяхме го какво направиха с вековните си братя украинците
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не говорим за кварталите с чернокожи, а за средната класа.Работил съм и съм живял в Тексас, Монтана, Ю. Каролина и много добре знам какво пиша.-------Ще се махнеш от кварталите за "средната класа" и няма да пътуваш по 30 км, на мен всичко ми е на 500 м. И въпреки че съм със сигурност по-средна класа от теб си живея в квартал който не е "средна класа" и всичко ми е близо и кинти спестявам...
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не говорим за кварталите с чернокожи, а за средната класа.Работил съм и съм живял в Тексас, Монтана, Ю. Каролина и много добре знам какво пиша.-------Ще се махнешнот кварталите за "средната класа" и няма да пътуваш по 30 км, на мен всичко ми е на 500 м. И въпреки че съм със сигурност по-средна класа от теб си живея в квартал който не е "средна класа" и всичко ми е близо и кинти спестявам...
32
12
 
14
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Да ви е здраве с .."братския бензин"...!!ТОВА ВИ Е НАЙ-ПОСЛЕДНИЯ "РУСОФИЛСКИ ПОДАРЪК" от ПАРТИЯТА МАЙКА --БКП!!КАРАЙТЕ СИ КОЛИЧКИТЕ ...И ПЛАЧЕТЕ ОТ ЩАСТИЕ....ха,ха,хаааааааааа!СЛАВА И НА ОПУСТОШАРСКИ -----ЧЕ НЕ ПИПНА ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА ОТ РУСИЯ!СЛАДЪК Е РУСКИЯ БОТУШ И ЗДАДНИК!
31
14
 
22
 
! Отговори
ми..... преди 8 години
Там скоро бензина за без пари, при нас за много пари, а пък в Русия няма да има пари дори..
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе, защо се обаждаш и ти бе? Напълно излишно е.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидни, защо се обаждаш бе, напълно излишно е.
28
2
 
17
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Абе те американците "кравари". Кравар да си ....а ние тук рогачите нека сме с по 200 лв пенсии и с по 400,500 лева заплати и 2.00 гориво.. Ама там има конкуренция и те затова на нас това ни плюят в ушите , ама ние не . По добре ни е един монополист, те онези "кравари" са ни врагове. Да са живи и здрави роднините и приятелите ни там...
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миналата седмица в Северна Германия, около ноймюнстер и кил,зареждах на седемдесет евро цента за литър дизел. А тук благодарение на дружбата ни с пияните варвари и приятелството между банкянския убавец и правешкия аграр, си зареждаме на близо два лева литъра разни бъркочи, при цена тридесет долара за барел
26
1
 
5
 
! Отговори
Spaz преди 8 години
Днес зареждах на цена от 1,49$ в кварталната бензиностанция. Пълня до-горе. Давам 20$, и последно време даже ми остава и рестоБлизо до работата ми има бенз-станция на голяма търг.верига ,при тях цената винаги е с 10¢ надолу.
25
4
 
4
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До dqwdqedrqdre--10;абе казвал ли ти е някой колко си глупав? Тия глупости ги говореше и Хрушчов, лека му пръст.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 стотинки на литър? Вие купувайте на 2 лева, балами.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#31.. то и ти сигурно още си девствен, но не се притеснявай, някой чичко ще те разпечати..

Спонсорирани публикации