Орешарски: Данък "уикенд" ще има незначителен ефект

Не е важно чии са депозитите в КТБ, а законни ли са парите!
Обновена: 12 фев 2016 13:22 | 12 фев 2016 13:07, Анисия Иванова
63
Орешарски: Данък "уикенд" ще има незначителен ефект
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Фалитът на КТБ беше неизбежен, той не можеше да се избегне. Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски в ефира на "Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Относно публикувания списък с вложителите той заяви, че „не е важно кой е имал депозити, а дали парите са законни, данъчно обложени и т.н.“

"Това, което ме впчечатли, е, че кредитният портфейл на тази банка е много малък в сравнение с останалите банки. Има доста голяма концентрация на кредитите", каза Орешарски и обясни, че малък кредитен портфейл означава малък брой клиенти, които са вземали големи суми.

Според него данък "уикенд“ е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и ще донесе незначителен фискален ефект, смята той.

Бившият министър-председател обясни, че в момента България изглежда добре във фискално отношение - "имаше прилично преизпълнение на приходната част". Той обаче отправи критики към разходната част на бюджета, тъй като въпреки по-добрата събираемост на приходите, дефицитът за 2015 не се е свил достатъчно. Според него поне 4-5 млрд. лв. от поетия дълг е можело да бъдат избегнати.

По думите на Орешарски Ирина Бокова е единствената реална възможност на България за заемането на престижния пост като генерален секретар на ООН. Шансовете й са над 50%, тъй като сега е ред на страна от Източна Европа да излъчи кандидат, а спрямо съседните държави "ние имаме много сериозна кандидатура".

Орешарски не очаква изненадващи резултати от стрес тестовете в банковата система.

"Банките, при които ще е необходима рекапитализация, е добре да направят това с частни средства и едва след това да се търси подкрепа от държавата“, допълни той.

Относно стабилността на правителството той подчерта, че в последната година сериозен проблем се оказват взаимоотношенията между коалиционните партньори. Това забавя и провеждането на необходимите реформи в страната.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЯЛАТА ПАНИКА В БГ ЗАПОЧНА ОТ ОРЕШАРСКИ, ПЕЕВСКИ, ЙОВЧЕВ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТА НА ПРОКУРАТУРАТА В ЛИЦЕТО НА ЦАЦАРОВ. С НЕАДЕКВАТНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ СТАНАХА ПРИЧИНА ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА. С ТЕЗИ СИ ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ СТАНАХА ПРИЧИНА СТРАНАТА ДА СЕ ОКАЖЕ В БАНКОВА КРИЗА. САМО НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ЗАЩО СЛЕД КАТО ПРИЧИНИХА ВРЕДИ НА ДЪРЖАВАТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ТЕЗИ ДРУГАРИ НЕ СА В ЗАТВОРА? ИМА ЛИ ЗАКОНИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ИЛИ ТЕ СЕ ПРИЛАГАТ САМО ЗА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ?
20
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орешарски ще остане в историята, като най-големия крадец след Жан ВиденовЖан фалира осем банки през 1996-та и окраде 5 милиардаОрешарски фалира една банка, но пък голяма, и окраде 4 милиарда
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате да разберете КОЙ фалира КТБ, отговорете си на един *** въпрос - а именно : КОЙ набута всичките държавни пари в КТБ ???Ще ви помогна - не е този от снимката, а един шкмебест мафиот, който много обича да рита топка по селата.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яяя пишман-експерта Орешарски се появисигурно е свършил парите, дето ги окраде от фалиралата банка и гледа да забърше още нещо
17
0
 
11
 
! Отговори
Боко преди 8 години
До ХаБоко е още в тежка кома след удъра от ЛОНДОН експрес :) хахах Тоя на едни деца неможе да отговори смислено, представям си като отиде при Дейвид или Ангела какво става. Те за това не отразяват както говори... Смях !
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за изказване е това, не било важно, чии са парите, а дали са законни!!! МИ нали за да се проверят, дали са законни парите трябва да се разберат на кого са! Че да може да се провери от къде ги има този човек тези пари! Или банката ще ви кажа, ааа тия пари са от Евросредства, онези пари ги внесе анонимния ни клиент в петък на банкомата ни
15
1
 
8
 
! Отговори
Ха преди 8 години
Найстина КТБ я фалира ГЕРБ и еднолично Борисов. Да не се крие като *** и да дава обяснения. Само Драган и Петкан още не знаят.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орешарски, ти бледнееш пред възможностите на Боце. Я виж какъв 16 милиарден заем изтегли, сега ще тегли още един много молиарден а ти иска само един милиард заем.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простотийте на гепаджийте край няма - първо графици за отпуски, после данък лихва - лека полека ще отпаднат *** минава време а след гепаджийте потоп!
12
2
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
КТБ я фалираха ГЕРБ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 8 години
До Анонимен 10Kуку темата е друга бе другарЮ:)
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма толкова т...п народ като българския. Една шепа платени протестъри свалиха законноизбраното правителство за да върнат на власт шайката крадци и мутри, изгонени от народа с камъни.Нямам думи, просто ...
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не слушоайте Орешарски, слушайте Мутрата - той е мегаикономист. Завършил е килийното училище в Банкя.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще знаете дали едни пари са законни ,ако не се знае на кого са?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министри, Президент и Депутати ще си плащат ли за това, че НСО ги охранява когато се прибират по къщите си и се возят в колите на народа ?
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключителен икономически експерт , жалко обаче че няма лидерски качества.Защото това щеше да спести не малко неприятности на България.
5
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фона на фалирането на КТБ от тоя хубостник, наистина приходите от новия данък са капка в морето!В затвора! Само в затвора е мястото на тези "експерти" и кръговете за тях!
4
1
 
16
 
! Отговори
Петра преди 8 години
Експертизата на Орешарски му позволява да гледа трезво на процесите и е още по-зобележителна на фона на суетата, в която е потънал Бойко
3
0
 
15
 
! Отговори
Ганев преди 8 години
До Анонимен Сигурно е задавал въпроси, които не бяха изгодни за спонсорите на протестиращите, които днес закриват театри и болници, как мислиш?
2
5
 
16
 
! Отговори
REDvayler преди 8 години
Перфектен финансист, който на бърза ръка похарчиха умни и красиви, за да върнат на власт Борисов и започнат да усвояват позии и ресурси. Дано по-скоро се върне в управлението на държавата ни!

Спонсорирани публикации