3 тона вино, 100 метра суджук и хиляди ямболии на хорото

Вила Ямбол направи празник като никой друг, за да е сладко гроздето и богата реколтата
Обновена: 15 фев 2016 16:24 | 15 фев 2016 09:35, Екип на Dnes.bg
3 тона вино, 100 метра суджук и хиляди ямболии на хорото

Вила Ямбол, една от най-старите винарски изби в България, организира богат празник на виното за жителите на града, в който се развива от 1924 г. насам. Събитието протече под мотото „Ямбол е вино и традиции” и се реализира с подкрепата на Община Ямбол и кметът Георги Славов. По случай професионалния празник на лозарите и винопроизводителите, избата подготви пъстра програма от фолклорни изпълнения, празнично угощение за града и почерпка с 3 тона вино Villa Yambol за здраве и плодородие.

„Причината да споделим тази година празника със съгражданите ни, а не само със служителите, както правим на този ден, е че във всяко семейство в града има или е имало някога наш колега. Което прави цялата общност въвлечена в процеса по грижата на лозята ни и производство на вината и ракиите ни. Успехите са общи и са благодарение на тези хора. Искахме също така да кажем на всички, че сменихме името си от Винпром Ямбол на Вила Ямбол – каквото е името на вината ни, едни от най-търсените на над 20 международни пазари.”, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата.

И тази година той и колегите му спазиха ритуала по зарязване на лозята по изгрев слънце в с. Тенево, а след това пренесоха празника в града, за да въвлекат ямболии в своите обреди и традиции.

3 тона вино, 100 метра суджук и хиляди ямболии на хорото

От масивите в града на каруца пристигна и новопровъзгласеният „Цар на лозята”, който бе посрещнат по стар български обичай с танци, песни, пита и кокошка. Той почерпи всички с руйно червено вино и даде началото на пищната тричасова програма. Ансамбъл Българе представи фолклорни мотиви от ямболския и други краища на България, всички посветени на виното, плодородието и Св. Трифон, покровителя на лозята.

Гайдари от 100 Каба Гайди свириха музиката, с която са посрещали своите празници предците ни на този ден. Кукери от Ямбол пресъздадоха магията на маскарадните игри, с които се слага край на зимата и се слага началото на пролетта и плодородието.

Гвоздей на програмата беше пристигането на Ути Бъчваров и неговото „Кулинарно шоу на колела“, което „разпъна” на място най-голямото барбекю в България с височина 5 метра и тежащо 2 тона. Екипът му от професионалисти приготви месни деликатеси за няколко хиляди души.

Кметът на Fбщина Ямбол, г-н Георги Славов спомогна всичко това да се случи, за да усети всеки един жител на града духа на празника. Той призова да се пазят и предават българските традиции за поколенията напред, за да не губим корените си.

Сред официалните гости на събитието бе председателят на Националната лозаро-внарска камара - Радослав Радев. Той поощри компанията да  надгражда успехите си, благодарение на които се прославя плодородния ямболски край и се развива сектора в България.

3 тона вино, 100 метра суджук и хиляди ямболии на хорото

Вила Ямбол е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”. Разполага с производствена база в град Ямбол и винарна за микровинификация в избата си в град. Стралджа.

Производствената база притежава 11 хил. тона общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литрa.

Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите.

Вила Ямбол е единствената българска компания, която след като спечели държавния конкурс за износ, вече две години налага българските вина в Швеция. В САЩ позициите й се затвърждават като в началото е изнасяла само за два щата, а днес вече в девет с много по-големи количества. Американците харесват българските червени вина от сортовете Каберне, Мерло и Мавруд, от белите пият Шардоне.

В Европа Вила Ямбол има добри пазарни позиции в Германия, Чехия, Англия, Австрия, пробила е дори на добре развит пазар като испанския. Азиатските й партньори предпочитат червените вина  - основно от сортовете Каберне, Мерло и купажни.

3 тона вино, 100 метра суджук и хиляди ямболии на хорото

Българските вина се реализират успешно и в Хонконг, Тайланд, Тайван, Япония, Китай, Индия и други; дори и в Непал, където компанията отново изнася червените си сортове. Например клиентите от Хонконг първоначално са поръчали само Каберне и Мерло, но след дегустация на бели, са увеличи поръчката с Шардоне. Българско вино се пие и в Африка. Продуктите на Вила Ямбол се изнасят в Кения, Кот д’Ивоар и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации