Петролното споразумение - политическа игра?

Русия настоява за стопляне на отношенията Иран - Саудитска Арабия
16 фев 2016 20:20, Бойчо Попов
12
Петролното споразумение - политическа игра?
снимка: Ройтерс

 Споразумението между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела за замразяване на добива на петрол на нивото от 11 януари при определени условия всъщност може да представлява и сложна политическа игра.

Подобна договорка няма да е прецедент. Още през 2001 г. имаше сходно споразумение между членове на ОПЕК и държави, които не членуват в организацията, за да се ограничи добивът и така да се стабилизират цените. Тогава за него се застъпи силно Саудитска Арабия.

Заради своите огромни петролни резерви и същевременно финансовата си мощ кралството от Персийския залив обаче разполага със сравнително комфортна позиция за преговори. Твърди се, че саудитците могат много по-лесно да „преглътнат“ ограничаване на добива, отколкото други производители.

Същевременно обаче изглежда, че Русия възнамерява да обвърже споразумението за пазара на петрола с чувствителни политически въпроси. Замир Кабулов, висш представител на руското външно министерство, е цитиран от РИА Новости да твърди, че съвместните действия на страните производителки предполагат подобряване на отношенията между Иран и Саудитска Арабия. „Ние всички се нуждаем от стабилност на пазара на петрол и трябва да се върнем към нормалните цени", казва той.

Но Саудитска Арабия и Иран са геополитически противници. Двете регионални сили са оплетени косвено в два големи конфликта предвид религиозните препратки и подкрепата на различните страни - както във войната в Сирия, така и в тази в Йемен.

В борбата за пазарни дялове до този момент големите петролни производители умишлено се отказваха от намаление на добива и вместо това наводниха пазара. С това според анализатори те възнамеряват преди всичко да изтласкат от пазара САЩ, където благодарение на спорната фракинг технология секторът преживя истински бум.

Заради високото предлагане цените се сринаха с над 70% от средата на 2014 г. досега. От срива страдат преди всичко големите производители, но също и много петролни концерни.

„Производството и в Руската федерация, и в Саудитска Арабия, е на исторически върхове и замразяването на производството на сегашните нива няма бързо да реши проблема с прекомерното предлагане на пазара, което оказва натиск върху цените“, заяви директорът на руската Агенция за аналитични кредитни рейтинги (АКРА) Наталия Порохова, цитирана от РИА Новости.

Според нея за оперативно въздействие върху ситуацията е нужно намаление на производството, а не стабилизация на сегашните нива. „Но като цяло самата среща между министрите на Руската федерация и на Саудитска Арабия представлява една много голяма стъпка и събитие за пазара", добави тя.

И съветникът на Института за съвременно развитие Никита Масленников също отбелязва, че преговорите сами по себе си са положителни за пазара на петрол, но за да се направят някои по-конкретни заключения, е необходимо да се изчакат подробностите от споразумението.

„Нивата от 11 януари са достатъчно високи, на петролния пазар по това време бе налице значителен излишък, така че бързо възстановяване не трябва да се очаква“, поясни експертът.

Още подобни анализи четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
onz преди 8 години
знааачи тва била многоходовката с освободителната мисия. жалък напън за картелно споразумение за търговия с петрол... лошото е че арабетата са хилядолетни династии, а не самозвани комуняси като венецуелците и нещата трудно ще се сбъднат без "освободителна война"
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитците са от стара коза яре и този път майсторски ще преметнат руснаците.Вече са два хода пред тях и е въпрос на време да им откраднат пазарния дял.Ще ги излъжат намаляваме, а после тайнично ще вкарат дъмпингови оферти.Все пак добива на СА е далеч по-евтин отколкото на руските, които нямат технологии за евтин добив.
3
1
 
2
 
! Отговори
братушк преди 8 години
Еееееи, то голема молба, големо залегане по килимите.Нема леб а?Путиии,голем резил бе брат?Дай някак по-мъжки,фърли веке токчетата!Децата гледат...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добивите на 11 февруари са най-високите досега. Ако Русия е подписала това да е нивото, то яко са я прецакали ! Представете си най-високите добиви като отправна точка плюс нарастващите добиви на Иран. Тотално са я измамили....
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картелно споразумение ,сега да видим бедняка милионер-Марешки дали няма да затвори бензиноколонките като секне петрола от исламска държава

Спонсорирани публикации