ВСС прехвърля магистратските пари в КТБ на НАП

Етичната комисия иска оригиналните списъци на вложителите
Обновена: 16 фев 2016 13:54 | 16 фев 2016 13:52,
15
ВСС прехвърля магистратските пари в КТБ на НАП
Снимка: Булфото, ахрив

Етичната комисия към ВСС не разполага със собствени механизми за проверка на влоговете в КТБ и на произхода на средствата по тях. Това обясни председателят на Комисията Ясен Тодоров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

НАП е единственият оторизиран орган, който може да провери произхода на парите, уточни той.

"Няма нищо коримо, че магистратите, които са български граждани, имат спестявания и ги държат, в която и да е банка", настоя Тодоров. Според него политическата сфера е създала истерия, че КТБ е банката на съдебната власт и на магистратите.

"Ще направим всичко възможно, за да стане ясно кои магистрати са имали средства там, дали са ги декларирали и дали има проблем с произхода на тези пари. Една от целите на проверката е да бъдат изчистени имената на тези хора, които абсолютно неоснователно са оплюти", коментира Тодоров.

Първата стъпка, която Етичната комисия към ВСС ще предприеме е да изиска от синдиците оригиналните списъци на вложителите в КТБ и на кредитополучателите, съобщи Тодоров. По думите му грешки има не само в списъците с партиите, а и в останалите.

"Сутринта видях, че председателката на Апелативния съд във Варна е направила опровержение на Facebook страницата си за сумата си в КТБ. Вчера ми се обади председателят на един съд, който ми каза, че в публикувания списък съпругът на съдийка от неговия съд има 65 000 лева, а те са 65 лева", даде за пример Тодоров.

Етичната комисия към ВСС ще помоли синдиците, ако е възможно, оригиналните списъци да бъдат разбити на годишни периоди.

"Защото магистратите в България и другите висши държавни служители, които имат задължение по Закона за публичността на имуществото всяка година до края на април декларират имуществото си за предишната календарна година. Така че това ще улесни сравняването на декларациите", обясни Тодоров.

След като Етичната комисия получи оригиналните списъци ще ги филтрира, за да провери кои са действащите магистрати. ВСС няма правомощие към лица, напуснали съдебната система, уточни Тодоров.

Комисията ще предостави списъка си на Сметната палата, така че да се направи съпоставка с всички декларации. При несъответствие по закон Сметната палата трябва да уведоми НАП, която е длъжна да направи проверка на произхода на парите, добави Тодоров.

"Едва след като има евентуално някаква негативна констатация от страна на НАП, ние можем да предприемем някакви дисциплинарни действия към магистрати", поясни Тодоров.

Наказанията са спрямо размера на нарушенията, заяви той и допълни, че няма заложени срокове в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: НАПВССКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента, в който се появи думата "Комисия", става ясно че нищо няма да се изясни.
13
0
 
14
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ДОКАТО ИЗВАДЯТ СПИСЪЦИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ И КРЕДИТОРИТЕ В КТБ,ОЩЕ 1000 ПЪТИ ЩЕ СЪМНЕ И ЩЕ МРЪКНЕ.РАБОТА ЗА ЕДНА СЕДМИЦА,СЛЕД КАТО ИНФОРМАЦИЯТА Е НА ГОТОВО И ЧАКА НЯКОЙ ДА Я ИЗВАДИ,АМА НЯМА КОЙ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА В ЕДИН КЮП.ОТ ТОВА РАЗСЛЕДВАНЕ,МОЖЕ ДА ЗАДМИНЕМ РУМЪНИЯ ПО СЪДЕБНАТА РЕФОРМА.ТЕ ПИТАТ РЕФОМАТОРИТЕ,ДАЛИ СА УСПЕШНИ РЕФОРМИТЕ,ПЪЛЕН ХАОС,КРАДАТ,А КАЗВАТ ЧЕ ПРАВЯТ БИЗНЕС,ПРИСВОЯВАТ ДЪРЖАВНИ ИЛИ ЧАСТНИ ПАРИ, А КАЗВАТ ЧЕ ПРАВЯТ БИЗНЕС.ЗЪБОЛЕКАРИ ПРАВЯТ МИЛИОНИ,НЕ ДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ И МН.ДР.
12
0
 
15
 
! Отговори
Торино преди 8 години
Задължително трябва да бъде направена проверка за произхода на парите на тези магистрати. Както знаете няма случайни неща и съм сигурен, че повечето от тези хора, ако не и всичките, са си имали вземане даване с Цветан Василев.
11
0
 
16
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Ясно е, че докато няма поета отговорност, докато безогледно се краде-без последствия, не може да има здравословно живеещо общество. И това трябва да се промени, начело с екстрадацията на Василев. Да я чуем тази истина, какво толкова. Няма цял живот да се покрива.
10
0
 
14
 
! Отговори
Васко преди 8 години
Супер. Да ги проверят всичките. А прокуратурата да привика Василев.
9
0
 
17
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Трябва да се изземат всички незаконно придобити пари на тези хора. Ясно е, че те са били трупани в КТБ не от спестени закуски, а са получавани под масата за извършването на определени услуги. Най-вероятно тези услуги са били или оказване на определен натиск върху някои фирми, за да могат да си прехвърлят парите в КТБ или/и за прикриване на грандиозната схема, с която бе източена КТБ. Струпването на толкова много магистрати в една банка е повече от съмнително и си заслужава да бъде разследвано.
8
0
 
18
 
! Отговори
Диляна преди 8 години
ЕРОТИЧНАТА КОМИСИЯ КЪМ ВСС, не може да разследва!!! Ха, ха , ха, то е ясно, че на Ясенчо Лъжлюв му се е прояснило, но се налага да затъмнява ситуацията! Пък и той има да пуска много ЕСЕМЕСИ с еротичен и сексуален характер и няма време да се занимава с колегите си, не е колегиално!!!НАПа, да се напъва ако иска да пълни хазната!
7
0
 
18
 
! Отговори
ха преди 8 години
Властта се взима на улицата-не по интернет форумите!Мафията управлява 26 години-какво чакате?
6
0
 
15
 
! Отговори
Gost преди 8 години
До управителя на виваком искам да попитам некои бизнесдами след като имат приятели да не са помислили че ние малките ще ги търоим гледам една такава мила дама маи зе да прави каквото им е кеф с някои управители интересно мие къдее нап а
5
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
ВСС започва замитане следите на корумпираните съдии. А са много....
4
1
 
21
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
бла-бла-бла............докога ще търпим?
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Есть человек есть проблема, нет человека нет проблемы.Есть ВСС - ...моля, довършете фразата.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата отдавна трябваше да е влезнала в тая банка и да разследва всичко. Ако не могат да го направят, да внесат прокурори и инспектори от чужбина, например от Румъния.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом почват да си ги прехвърлят, значи парите пак ще се върнат във ВСС и те ще ги покрият и усвоят.

Спонсорирани публикации