Планът на ЕК за енергийна сигурност може да стимулира фракинга

Общността ще разчита все повече на втечнен газ за задоволяване на потреблението
Обновена: 17 фев 2016 14:47 | 17 фев 2016 13:40,
2
Планът на ЕК за енергийна сигурност може да стимулира фракинга
Снимка: БТА

Във вторник Европейската комисия представи план за подобряване на енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Опасенията обаче са, че с предложените мерки ще бъдат стимулирани дейности, които могат да се окажат вредни за околната среда, пише EurActiv.

Пример за това е, че общността ще разчита все повече на втечнен газ за задоволяване на потреблението и намаляването на зависимостта от един източник на суровина - Русия, макар и това да не беше признато от Комисията. Идеята обаче може да окуражи развитието на фракинга в държави като САЩ, например, посочва изданието.

Причината ЕК да насочи поглед към втечнен природен газ е фактът, че местният добив в ЕС намалява. С новите планове общността ще може да разчита на вноса на суровина от Канада, Австралия, Япония, Нигерия и Алжир, както и от САЩ, където "шистовата революция" промени нагласите и след продължила десетилетия забрана страната отново може да изнася енергийни източници.

Природният газ е най-чистото изкопаемо гориво и един от най-екологичните източници за производство на електроенергия, коментира при представянето на енергийния пакет ресорният комисар Мигел Ариас Канете. Така, чрез използването на суровината, ще могат да бъдат изпълнени и голяма част от ангажиментите, които държавните лидери поеха по време на климатичната конференция в Париж в края на миналата година.

В същото време обаче методът за добив на шистов газ - фракинг, е критикуван и сочен в анализи като вреден за околната среда, посочва EurActiv.

Нещо повече - втечненият природен газ трябва да бъде пренасян с танкери, а този транспортен сектор остана извън плановете за ограничаване на емисиите по време на конференцията в Париж.

Според изданието около половината от шистовия газ в САЩ се добива именно чрез метода фракинг, който предвижда вкарването на течност под високо налягане, която да разчупи шистовата скала и по този начин да освободи съдържащия се газ. Наблюдения показват, че в редица региони, където се добива шистов газ в САЩ, има значително увеличаване на концентрацията на метан в атмосферата.

Този газ е много по-опасен и с по-голям потенциал за глобалното затопляне от въглеродния диоксид и така се губи ефектът от използването на природен газ вместо въглища, коментира още EurActiv. 

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Желателно е САЩ да фракват колкото се може повече. Така по-бързо ще събудят Йелоустоун и ще хФрАкнат като птички.

Спонсорирани публикации