Хем сме бедни, хем и не знаем как да харчим!

Експерт: Не само доходите определят дали сме финансово добре
18 фев 2016 13:52,
107
Хем сме бедни, хем и не знаем как да харчим!
Снимка: Архив Reuters

Част от хората не могат да покриват непредвидени разходи. Една от причините е, че доходите не са достатъчно големи, но има и друга - някои хора не знаят как да харчат. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Иван Стойков от "Моите пари".

"Когато харчим повече, отколкото изкарваме, влизаме в една спирала на задлъжнялост", коментира експертът.

По думите му има случаи, когато хората имат добри доходи (1500-2000 лева), но пак се оказват в ситуация на невъзможност. Това се случва особено, когато имат един или повече кредити и не могат да ги обслужват.

Според експерта не е от значение само размера на доходите, а и как се управляват парите, за да се определи дали един човек е добре финансово или не.

"Разходите трябва да се планират. Разходите са тези, които могат да направят един човек със сравнително добри доходи беден човек", обясни Стойков.

Експертът коментира и тенденцията тегленето на кредити да намалява, а влоговете да се увеличават.

"Това не означава, че българинът е станал по-богат, а че си остава предпазлив и объркан какво може да направи", коментира Стойков.

Според него това, че парите на фирми и домакинства стоят в банките, не е радостна новина, тъй като тези пари не "работят интензивно".

"Носят някакви лихви на техните собственици, но те са много ниски", заключи експертът.

Чуйте целия разговор във видеото Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: паридоходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
Добре, де... А кое точно е бедност?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питаите герберастката *** как се живее под прага на бедност
61
3
 
3
 
! Отговори
Sando преди 8 години
И все пак заплатите са доста малки, за да се развива човек, или пък да рискува със предприемачество. Причината е, че парите в България не се разпределят правилно. (Лошо управление)
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koito ima $ v bankite i ne gi polzva togava im gi vzemete ,kkato stana s ka te be-to,ABE DRYGARIO VSEKI IMA PRAVO DA SI PRAI S STOTINKITE KVOTO SI POISKS VSE PAK,NE SI MY GO IZKARAL TI
59
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1500 не е добър доход, а само по-добър шанс за оцеляване, нишо повече.
58
3
 
4
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Абсолютно вярно
57
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните определено знаят как да харчат, наистина трябва да правиш магии, за да оцеляваш с минимална заплата, а за тези с по-прилични доходи съм съгласна- видят ли се с малко повече пари веднага започват да харчат като невидяли, но всичко това е в резултат на манталитет и трупани с години комплекси, което пак идва от бедността.
56
4
 
5
 
! Отговори
Неопровержим факт!!! преди 8 години
Моторно известен факт е и който никъде и никога не е бил оповергаван-нито исторически и нито икономически!А той е!!!А той е!!! А той е,че колкото един народ е по-умен,демек има повече акъл то той е съответно и по-богат бре!А както е известно и на децата по Света и у нас-българския народ е най-богатия народ във Света!Взет като цяло а така също и взет всеки поотделно!Всяко друго твърдение е лъжа и тук-таме измама бре!Поклон и вечна слава на народа български!Най-богат е щото е умен та дрънка бре!!!
55
4
 
5
 
! Отговори
Свилен Щерев преди 8 години
Нека г-н Стойков каже колко получава и как ги харчи
54
4
 
5
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Ами разбира се,че не знаем!С какво да се упражняваме...
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки се разполага според чергата си.
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората държат пари в банки с цел да имат за непредвидени ситуации. С 600лв. Заплата ако се наложи да влезеш в болница (въпреки че е безплатно) пак ще трябва да си плащаш като поп. Хората са предпазливи защото почти всеки е изпатил от нещо в тази държава, те спестяват не защото се чудят какво да ги правят а защото знаят че ако им потрябва няма от къде да ги намерят.
51
4
 
25
 
! Отговори
Батко ви преди 8 години
"Когато харчим повече, отколкото изкарваме, влизаме в една спирала на задлъжнялост"Това важи с пълна силна и за държавния бюджет. Кажете го на Бойко, Орешарски и другите плазм...дии, изтеглили и разграбили милиарди кредити! Не може една държава да се издържа само с данъци, осигуровки, глоби и заеми!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
320 lv zaplata pod naem sym ako otcelee picha shte mu kaja bravo .naema mi e 180 smqtai tok voda telefon hrana drehi kkavo ostava...
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До скептика - добре де, а като се отпуснеш вече още ли ти харесва? не бе, щот има значение, каза лекара.
48
4
 
10
 
! Отговори
Tonygl преди 8 години
Ами ниски ще са лихвите по депозитет щото бутнаха КТБ. След затварянето на КТБ лихвите по банките паднаха десетократно. То тава беше и целта. Да даваме 0.3 % по депозити и да прибираме 7-15 по кредити. Много им бъркаше далаверата КТБ на другите банки двто вдичките не са български.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив много добре си праят сметката - капарират по 5-6 климатика за землянка при ясен тренд за поскъпване на тока. това не е от незнание а от лакомия
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБългарина ли не знае как да харчи бе? Как тогава става бабки с 200 лева пенсия да имат десетки хиляди левове спестявания излишни, с които да спонсорират МВР (телефонните измамници)?Колко от 2та милиона пенсионера в България са били измамени? 100, 200, 3 хил, или 150 хил или 1.9 милиона и са дали хиляди на телефинни измамници.
45
6
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
По страшно е , че сме бедни гуховно!Агент Трейдж Къонер!ЦРУ!!!
44
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ЗА ВНУШЕНИЕ НА ВИНА У И БЕЗ ДРУГО СЪСИПАНИЯ И ОБЛЪЧЕН БЪЛГАРИН.БИВА ВИ ПО ПОРЪЧКОВИТЕ СТАТИИ! САМО ЗАГЛАВИЕТО МИ Е НУЖНО ДА ПРОЧЕТА, ЗА ДА МИ СЕ ДОДРАЙФА ОТ ВАС! А ТИЯ НА КЛИПЧЕТО ОТ BULGARIA ON AIR са щастливи щото са платени и те, като вас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!