Хем сме бедни, хем и не знаем как да харчим!

Експерт: Не само доходите определят дали сме финансово добре
18 фев 2016 13:52,
107
Хем сме бедни, хем и не знаем как да харчим!
Снимка: Архив Reuters

Част от хората не могат да покриват непредвидени разходи. Една от причините е, че доходите не са достатъчно големи, но има и друга - някои хора не знаят как да харчат. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Иван Стойков от "Моите пари".

"Когато харчим повече, отколкото изкарваме, влизаме в една спирала на задлъжнялост", коментира експертът.

По думите му има случаи, когато хората имат добри доходи (1500-2000 лева), но пак се оказват в ситуация на невъзможност. Това се случва особено, когато имат един или повече кредити и не могат да ги обслужват.

Според експерта не е от значение само размера на доходите, а и как се управляват парите, за да се определи дали един човек е добре финансово или не.

"Разходите трябва да се планират. Разходите са тези, които могат да направят един човек със сравнително добри доходи беден човек", обясни Стойков.

Експертът коментира и тенденцията тегленето на кредити да намалява, а влоговете да се увеличават.

"Това не означава, че българинът е станал по-богат, а че си остава предпазлив и объркан какво може да направи", коментира Стойков.

Според него това, че парите на фирми и домакинства стоят в банките, не е радостна новина, тъй като тези пари не "работят интензивно".

"Носят някакви лихви на техните собственици, но те са много ниски", заключи експертът.

Чуйте целия разговор във видеото Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: паридоходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименС 200 лева пенсия не може да спести няколко хиляда а са спестили някой лев от заплати или от роднини от чужбина.
42
2
 
20
 
! Отговори
hhh преди 8 години
В интерес на истината е прав за това, което казва, той обаче коментира хората със сравнително добър доход, а не 90% от българите, на които им се налага да преживеят месеца със заплата от 300-400 или 500лв. Как се гледа посрещат непредвидени разходи с доходи от типа на 450лв? Както и да го планираш просто няма как.
41
3
 
27
 
! Отговори
Чоко без боко преди 8 години
Друго нещо предвид има г-н Стойков.Всеки тийнейджър като се види с пари си купува смартфон. Ако вложи тези 1000лева в нещо разумно - книги, курс по програмиране или английски, засади 10 овошки в двора си.... след време ще изкара повече. А на смартфона... цената само ще пада.
40
3
 
22
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Скоро беше , след разговор с банкер се замислих , че панелката дето им искам пари да купя е на 30години и ми одобряват кредит за още 30 , а някой разправяше че след 50-тата година този тип жилища трябва да се събарят , та в идеалния случай ще си изплатя панелката когато стана на 65г и ще съм на улицата хехехе и това ако не е далавера , направо жив келипир
39
5
 
26
 
! Отговори
Messi преди 8 години
Абе важното е айфона да е в джоба ,ама нищо че е скъсан отвсякъде...
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно първо казва ,че не хубаво да се тегли кредити, после казва ,че не хубаво да не се харчат парите.Само не разбрах за този експерт кое е правилно или такова понятие за него няма.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хем сме "Журналисти", хем не знаем как да пишем" - Василия, подготви новата статийка.
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валутния борд през 1998 г. замрази само заплатите и доходите, но цените и безработицата продължиха да растат. Резултатът е геноцид над народа или масова емиграция и забогатяване на депутати, съдии и банкери които държат парите на валутния борд.
35
2
 
32
 
! Отговори
ист преди 8 години
Не съм съгласен с господина Стойков.Да предположим че имате 1 милион -в какво ще ги вложите освен в търговия и на влог. Каквато и производствена дейност да започнете, веднага монополистите и рекетьорите ще ви смачкат. Опасно е дори да спечелите милиони от някоя игра. То и на влог стана опасно, затова яжте, пийте и си носете новите дрехи. Ако можете прецакайте държавата, или тя ще ви прецака.
34
3
 
7
 
! Отговори
скептика преди 8 години
Ох, много е красива тая водеща бе... кога я видя - не мога да откъсна очи! :))) Невероятна красавица ! :))
33
3
 
9
 
! Отговори
35 преди 8 години
"Датчанино", какво правиш там? Та ти си неграмотен - "комунизтическата мизерия" :)
32
4
 
12
 
! Отговори
скептика преди 8 години
Според него това, че парите на фирми и домакинства стоят в банките, не е радостна новина, тъй като тези пари не "работят интензивно".---Че кой е казал, че парите "трябва да работят" ?!? Няма такъв филм! Нали затова са изработени тези пари, за да можеш да си ги спестиш, да ги натрупаш и когато дойде момента - да използваш част от тях за нуждите си. Как така ще си харчиш парите изкарани с труд, с лека ръка или пък ше ги набуха "в инвестиции" с идеята да се полакомиш за още...
31
8
 
4
 
! Отговори
ПрОфесор Ох-Боли преди 8 години
100% със съгласен с Иван Стойков , но бих добавил и това " И не искаме да работим много ,но искаме да харчим многО " което той спести да каже и още една истина .
30
2
 
13
 
! Отговори
34 преди 8 години
Cleo, Нали знаеш, че ако Пешо Крадеца или Бойко Мутрака вкара в банка 100 милиона, а 99 други по 1 лев, статистиката казва, че средната стойност на влоговете е 1 милион? Да не говорим, че и доста гръцки пари има в БГ, има и много пари на емигранти, които си мислят, че парите им са на сигурно място, а лихвата е по-голяма.Колкото за "експерта", надрънкал е уникални глупости... както и ти.
29
3
 
9
 
! Отговори
Либерален клошар преди 8 години
Трябва да се води истинска политика на десен либерален капитализъм. При десния либерален капитализъм богатите стават още по-богати, купуват повече яхти, джетове, имения, лускозни стоки и това стимулира потребленито, отварят се нови работни места и така хората живеят добре и богатството на богатите се просмуква от горе надолу към нас клошарите и ние да можем да намираме остатъци от синьо сирене в контейнерите а не само обелки от праз както сега при бившите комунисти които ни управляват сега.
28
2
 
10
 
! Отговори
камикадзе преди 8 години
Банките дават заеми.Тъкмо ще се освободите от панелките накрая и отивате на улицата където ви е мястото.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да станем богати тези, които управляват трябва да не вземат заплати за това, а всичко придобито от това, че са управлявали да се брои за откраднато.
26
2
 
9
 
! Отговори
инвеститора преди 8 години
Най е лесно пари да похарчиш, но да ги запазиш, умно вложиш и умножиш е много по-трудно. Иска се акъл.
25
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Борисов нали каза да работите на две места!А може и на три места.И така, скоро гушвате букета!
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търкането на билетчета от различните лотарии стана любимо занимание на все повече българи.

Спонсорирани публикации