Ще стане ли София дигиталната столица на Европа?

Зам.-кметът Барбалов: Приятелското отношение към бизнеса е важно!
18 фев 2016 13:07, Анисия Иванова
10
Ще стане ли София дигиталната столица на Европа?
Архив: Булфото

В последната класация на престижното списание fDi Magazine за 2016/2017 г. София е определена като една от най-атрактивна дестинация за чужди инвестиции, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов.

Класацията е на 481 населени места, от които 294 града и е в пет категории – икономически потенциал, работна среда, ефективност на инвестициите, инфраструктура и приятелско отношение към бизнеса.

В нея София е поставена на 4-то място в категорията за най-добър град за инвестиции сред големите европейски градове, от гледна точка ефективност на разходите. Изпреварват ни Харков, Днепропетровск и Одеса, а след нас са Самара, Тбилиси, Рига, Белград, Нижни Новгород и Казан.

По думите на Барбалов целта е при следващите класации градът да излезе напред и по другите показатели – особено по отношение на приятелско отношение към бизнеса.

Той посочи като един от приоритетите на общината за следващите години изграждане на инвестиционния климат в града. По думите му това е комплексен термин. В него се включва инфраструктурата на града, наличието на работна ръка, достъпност – през града минават търговски коридори, предоставяне на добра среда за живот – чист град, удобен транспорт, обясни Барбалов.

В София е по-евтино да се прави бизнес, но това няма да е вечно така, затова искаме да сме като цяло предпочитана дестинация, обясни още той.

В ефира на телевизията Вичо Димитров, основател на iGreet, българска стартъп компания за добавена реалност (Augmented Reality), разказа защо тяхната компания е предпочела да остане в София.

Той започва компанията си преди 7 месеца и успява да привлече инвестиции от Америка и от един от българските рискови фондове. "За тези месеца успяхме да генерираме добър приход. Дейността ни е в IT сектора
и разработваме технология за добавена реалност. В света тази дейност набира скорост и става все по-актуална, в България сме едни от пионерите", обясни Димитров.

Преди да стартира той заминава за САЩ, където прави много добра мрежа от контакти и се връща тук, за да направи фирмата.

"Разходите тук са 4-5 пъти по-ниски, отколкото там. Нищо не ни пречи оттук да създадем продукта и да го направим глобален", мотивира се Димитров.

Зам.-кметът допълни, че една от приоритетните области, които ще се подкрепя в София, е развитие именно на информационните технологии. "Искаме да позиционираме София като дигитална столица на Европа. Целта е такива фирми да станат повече", каза Барбалов.

Като проблем на бизнеса си Димитров посочи свития български пазар.

Когато направим продуктите си, трябва да го изкараме навън, защото българският пазар е прекалено ограничен. Според него ще отнеме време да се развият нещата по отношение на пазара, а ще има нужда от промени и в доста други сектори.

Барбалов каза, че общината се опитва все повече да се отвори към бизнеса, да е по-приятелски настроена. "Създаваме все повече електронни услуги, за да не се налага хората да идват на гише, за да бъдат обслужени. Следващите години ще въвеждаме все нови и нови продукти", обеща зам-кметът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
as преди 8 години
Как се казват на хората, които разправят небивалици в национален ефир?
7
0
 
4
 
! Отговори
sofianec преди 8 години
В София е много хубаво. От цял свят идват предприемачи и строят, защото е един от най-хубавите градове в света. Следете класациите за най-добър град за живеене и ще видите, че е така.
6
0
 
4
 
! Отговори
бравус преди 8 години
Крайно време беше любимия ни вестник да има рубрика :"Смях и бъзици" ,ама внимателно ,че само докато прочета заглавието и взех да връщам обяда от толкова смях , а жената не успя да стигне до тойлета и напълни гащите ......
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Барбалов,Вие сигурен ли сте, че става въпрос за София? В един и същ град ли живеем?И нейде след нас, че и по-лошо е да работиш е в Женева,Виена......
4
9
 
4
 
! Отговори
Корумпирана ли е преди 8 години
А Фандъкова умря ли вече от тоя рак,че не мога да я дишам!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре де нали обявиха България за турският к3неф на Европа. Какво още искате не разбирам.
2
1
 
1
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Барбалов пак се позовава на силата на колониалния ЗНИчл.2.В колониалния закон е отредено ползването на VIP администация и придобиването на вещно право на ниска цена за чуждестранните инвеститори и кажи речи на същата цена халтав българин му пращат най-смотаната селска братовчедка дето и дипломата за 8-ми клас и е купена да го обслужи да продава една седмица мартеници!
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще стане колкото България стана Швейцария на балканите, колкото България стана енергийния тигър на балканите и колкото България изпревари Румъния в реформите. Явно румънците боядисват по-бързо от нашите майстори.