Караме с евтино гориво до края на 2016-а. А после?

За последните 20 дни бензинът у нас поевтиня с 10 стотинки
19 фев 2016 08:22,
61
Караме с евтино гориво до края на 2016-а. А после?
Снимка: архив Bulphoto

Ниските цени на течните горива ще се запазят до края на годината, прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев.

"Не се очакват големи промени на цените на горивата в рамките на 10-20 ст. за литър. Според нас вече е изчерпан потенциалът за следващи големи намаления. Цената ще запази около сегашните стойности или с известни вариации 2-3 ст. нагоре или надолу. Поевтиняване ще има, но то няма да е скокообразно", обясни още той пред "Монитор".

Още по темата

За последните двайсетина дни цените на масовия бензин А-95 е паднала с десетина стотинки до 1,84 лв. за литър, сочат данни на сайта fuelo.net.

В четвъртък горивото се предлагаше по бензиностанциите в страната от 1,77 лв. до 1,91 лв./л. Само в 3 от веригите обаче цената му бе под 1,80 лв. Малко по-евтино - от 1,70 лв. до 1,85 лв. за литър се предлагаше дизелът.

Повечето търговци го продаваха под 18,0 лв./л, като само при две от веригите цените бяха над тази граница. Бензинът А-98 в четвъртък вървеше средно по 2,04 лв./л, като цените се движеха в широки граници от 1,92 лв. до 2,14 лв./л.

Средната цена на пропан-бутана за автомобили в четвъртък бе 83 ст. за литър, сочи още статистиката на сайта. Най-ниската бе 0,75 лв., а най-високата - 0,88 лв./л. Под 80 стотинки автогазта можеше да се намери в 3 от веригите. Метанът се продаваше от 1,28 лв. до 1,49 лв. за килограм.

Междувременно стана известно, че средната цена на нефта на ОПЕК в сряда се е понижила с над 1 долар до 28,18 долара за барел.

В четвъртък нефтът сорт Brent с доставка през март поскъпна с 1,8% до 35,12 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол - WTI се увеличиха с 2,72 на сто до 31,48 долара, съобщи Reuters.

Според експерти рано е да се каже дали договорката, постигната наскоро между Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела за замразяване на добивите ще стабилизират цените на суровината. Иран засега няма намерение да спре да увеличава производството си и износа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
8
 
! Отговори
Баба от морето преди 8 години
Руснаците са предпочитани клиенти за ресторантьори и хотелиери. Миналото лято нямаше руснаци и хотелиерите реваха на умряло. Тази година се очакват повече руснаци и хотелиерите потриват ръчички. българите идват за по два-три дни в периода 15 юли - 20 август и то само, ако са жеги. През 2014 г. на морето беше слънчево, но в София валеше през юли и сезона беше от 1-15 август за по 1-2-3 нощувки. При руснаците минималния период е 2 седмици и започват сезона още през май.
12
6
 
10
 
! Отговори
САНКЦИИТЕ НА РУСЯ ? преди 8 години
ТА , -СЕГА КУВЕЙТСКА ФИРМА РЕШИЛА ДА ИНВЕСТИРВ2 МИЛИАРДА ДОЛАРА В АНТАЛЯ ЗА ЯХТЕНО ПРИСТАНИЩЕ И КРУИЗЪРНО ПРИСТАНИЩЕ,-СЕГА ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЯ ВОДЯТ ПРЕГОВОРИ ЗА ГАЗОПРОВОД ДО ТУРЦИЯ,НАЛИ ИЗРАЕЛ УЖ НАМЕРИЛИ ГАЗ, И ПЮТИН ОТКРИТО КАЗАЛ НА ИЗРАЕЛ ЧЕ МНОГО СЕ БИЛ ИЗНЕРВИЛ :))))))ДАЛИ НЕ СТАНА ПО ХУБАВО ОТ ТЕЗИ САНКЦИИ ????:))))ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ В ТУРЦИЯ СЕ ПОКАЧИХА,ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СА МНОГО ДОВОЛНИ, ВЕЧЕ СЕ ИЗНАСЯ ЗА АЗИЯ, А ТЕ СА ПО БОГАТИ :)))))
11
1
 
12
 
! Отговори
ДС преди 8 години
После идва ерата на водородните и електрическите коли.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо когато паднаха цените на горивата цените на останалите стоки не мръднаха? А когато вдигат горивата дори и с 5ст. е основание за повишаване цените на всичко...
9
2
 
23
 
! Отговори
Експерт преди 8 години
Аз съм експерт. До края на година цената ще стане 10$ за барел щото Иран и бензина трябва да падне с още 20-30ст за литър. Тия експерти дето ги цитират по телевизии и новинарски медии са същите гледат в тавана казват какво са чели в bloomberg изопачават го през картела си и го казват като факт. Ако са сигурни каква ще е цената на петрола в края на 2016 направо да слагат милиардите си в futures-и и да праят парата!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колеги, ха четете малко пък после обяснявайте как ниските цени на нефта/петрола удрят само и единствено Русия?!? Американските компании добиващи петрол по стандартен начин страдат дори повече, по-скъпият добив - примерно платформи е замрял (удря както щатите и Венецуела, така и добива в Северно море, като положението в Норвегия е трагично - харчат си резервите от 900 милиарда :)) Америкамската технология за добив на шистов газ, скоро да сте я чували? Не - заради цените и т.н.
7
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 7 Капан за наивници!Нефтената епоха ще свърши когато кажат петролните компании(повечето ев.ре.й.ски)!Както вдигат и свалят нефта,така си играят и с цената на тока!Кой уби първия ел.автомобил с масов потенциал(на JM)-нефтеното лоби!Защо сега се произвеждат само скъпи електромобили?Тия хора направляват съдбата на целия свят,та няма да се погрижат за собствените си печалби....
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евтино е горивото във Варна,благодарение на Марешки и то не на всички бензиностанции.Останалите играчи си запазват картела в цялата страна.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Испания е 0.67 евро за литър .. при средна заплата 800 евро
4
6
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Докато трае войната на САЩ с Русия,горивата ще са евтини!Щото ниската цена на нефта е единственото работещо оръжие срещу нея!Така че-нека шоуто продължава!Иначе при всяко решение на конфликта(1,х или 2) цената рязко ще скочи.Най-много ще е при победа на САЩ,защото ще придобият контрол върху руския нефт,а най-малко при реми-на Русия ще и трябват пари за възстановяване и ще има голям добив.Хич не ми се мисли какво ще стане ако Русия победи!Шансове(според мен):1(САЩ)-30%,х(реми)-60% и 2(Русия)-10%
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4АЗ ТОВА ГО ЧЕТОХ ЗА РУСЯ
2
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ПОСЛЕ РУСЯ ЩЕ ФАЛИРА И ГОРИВОТО ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО ЕВТИНО :))))БЕЗПЛАТНО ЩЕ СЕ ЗАРЕЖДА ОТ СИБИР :)))))))
1
1
 
42
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Евтино е горивото във Варна, останалите караме с 20-30 стотинки надценка на литър. До края на годината я камилата, я камиларя, буквално ;)

Спонсорирани публикации