Дългът е оправдан, когато води до растеж

Икономист: Сделката за новия дълг ще бъде успешна
22 фев 2016 20:18, Анисия Иванова
19
Дългът е оправдан, когато води до растеж
Снимка: Reuters, архив

На макроикономическо ниво дългът задължително трябва да води до по-висок икономически растеж. Това обясни в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria финансистът проф. Гарабед Минасян.

Миналата седмица стана ясно, че Министерство на финансите планира д изтегли наведнъж целия предвиден за тази година дълг от 2 млрд. евро.

"Дълг не е мръсна дума. Майсторлъкът е да използваш чуждите пари в свой интерес и основният въпрос е за какво ще се използват тези пари. Оправдано е да се взимат външни дългове, ако те водят до повишен икономически растеж", обясни Минасян.

Още по темата

Видимо, че има трудности с банковата система покрай КТБ. Защо населението ще трябва да плащаме за това, което е станала с тази банка, попита икономистът.

Миналата година при дебатите за дълга от 8 млрд. евро се оказа, че големият проблем е липсата на яснота за какво ще бъде изразходена голяма част от него - над 2 млрд. евро, коментираха и икономистът Юлиан Войнов.

Според него сделката ще бъде успешна. На база на резултатите от миналата година и отрицателните лихви от ЕС той изрази очаквания, че търсенето на емисии като тази, които носят положителна доходност, ще предизвика интерес.

Минасян допълни, че случаят с КТБ е показал, че голяма част от регулациите у нас не се прилагат добре. По думите на Войнов се наблюдават положителни резултати от подготовката на банките за оценката на активите. В последните месеци те направиха редица промени и подобриха качеството на портфейлите си, допълни той.

Проблемът е, че това се случва много късно, защото тази оценка трябваше да се направи веднага след затварянето на КТБ.

Целият разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Гарабед не разтягай локуми ами кажи какъв ще е този план за растеж който ще оправдае изплащането на лихви?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това ли бяха димките с метлите и куршумите, защото Тиквата се готви да изтегли и присвои още 6 млрд нов заем ?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя е от "братята"...
9
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
Аз съм простичък, но заемът ще работи за нас само ако държавата вложи парите в строеж на заводи и започне производство, което да бъде продадено зад граница а не за рефинансиране на стари дългове, взети от боко за разплащане с клиентите на ктб, пари от която откраднаха именно политиците ни. Бог да ни е на помощ и не забравяите коолко *** бокича за 1млр. Заем от орешака.
8
1
 
9
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Скачахте ли, скачахте ли ... умни и красиви за един милиард евро. Сега се оказва, че от дълга 8 милиарда 2 милиарда не знаят как да ги изхарчат. Скачайте, ама щото сте умни и красиви и за това и Вие ще го плащате тоя дълг. Тия 20-30 лева, дето ви ги даваха на ден ще ви излязат през носа. Защото, млади ми деца, заради тях няма да получавате достойни майчински, ще ви осигуряват на минималния праг и ще ви тъпчат. Ама на вас ще ви е гот, защото сте умни и красиви!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не съм виждал длъжник да живее по-добре като тегли кредити,напротив свива се защото освен обичайните разходи трябва и да връща,разбира се при търговията може да се получи печалба чрез инвестиция но тя зависи от продаваемостта на продукта а държавата ни не произвежда нищо,мисля че ще се получи като в ктб - ще връщаме нещо откраднато от друг
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да го разправя на Гърция, че наскор им предлагаха да продават острови. Ние какво ще продаваме после да изплатим дълговете? На по *** цървилите ли?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така де обяснете как ще се изхарчат тези пари за икономическия растеж и нещата са наред.Ама дали тези пари не отиват да направи икономически растеж на опредени личности.А това че държавните книжа имат подобаваща лихва и се съревновават да ви дадат този заем е ясно нали от това се печели добре.
4
0
 
9
 
! Отговори
и как преди 8 години
държавата която няма средства за производство и НЕ може да инвестира тези пари в производство ще съумее с заема да повиши заетостта,производството и растежа ???
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заемите които вземат гепаджийте в никакъв случай не са оправдани защото се прахосват.Ако беше вярно което пише в статията защо гърците след толкова години разтеж се сдухаха?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО МОМЦИ,ТАКА ТРЯБВА ДОКАТО НЕ НИ ЗАЛИЧИТЕ ТОВА Е ТАЙНАТА НА УСПЕХА.
1
2
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 8 години
"На макроикономическо ниво дългът задължително трябва да води до по-висок икономически растеж."------------------------------------А бе аз не съм икономист. Лаик съм. Ама ми се струва, че не е съвсем задължително.