София напът да се отърве от каруците

Таксиджиите може да получават разрешителни за 3 години
22 фев 2016 15:07, Бойчо Попов
16
София напът да се отърве от каруците
снимка: Булфото

Съвсем скоро ще се реши проблемът с движението на каруци в София. В момента работна група подготвя промени в наредбата за движение в Столична община по сигнали на граждани, основно от квартал Лагера.

Това стана ясно по време на пресконференция на  т. нар. „Политическа група Пет“, която обединява общинските съветници на политическа партия Зелените, Движение 21 и Глас Народен и на която общинарите  направиха своеобразен отчет за първите си 100 дни като част от Общинския съвет на София.  

До няколко месеца София ще разполага с устойчив план за интегриран градски транспорт. В момента се сформира специална работна група с участието на експерти в сферата на транспорта, която ще работи по плана. Това съобщи общинският съветник Симеон Славчев от т. нар. „Политическа група Пет“. 

Славчев обясни, че планът на интегриран градски транспорт би трябвало да е готов и да бъде внесе за разглеждане от Общинския съвет на столицата около средата на годината. Той ще включва и довеждащ транспорт до основни метростанции в кварталите, идея за което има от години, но на практика така и не бе реализирана изцяло.

Славчев посочи, че се подготвя и доклад, с който да се позволи разрешителното за дейност на таксиметровите превозвачи в София да се издава за период от три години. В момента срокът е от една година. Идеята се разглежда от председателя на СО Елен Герджиков и зам. -кмета по транспорта Любомир Христов.

Същата група е внесла и предложение във всички столични райони да бъдат изградени достъпни площадки за масов спорт. Светослав Витков обясни, че парите за спорт, заложени в бюджета на Столична община, не са достатъчни и ще стигнат за изграждането на шест площадки, а за останалите ще се търсят спонсори.

Групата общински съветници подчерта, че е подкрепила идеята за общинските велосипеди, които да се отдават под наем, от която схема общината ще печели чрез рекламни площи. Те са поставили обаче едно условие – да продължат да се изграждат велоалеите в София.

Около средата на годината се очаква да бъдат обновени и сайтовете на Общинския съвет и общината, така че да има по-голяма прозрачност на документооборота и решенията.

Съветниците подчертаха, че названието на тяхната група „Политическа група 5“ не е заради самия им брой – петима (Иван Велков, Симеон Славчев, Светльо Витков, Венци Мицов и Стоян Александров), а заради петте приоритета, които ще водят тяхната работа – интегриран градски транспорт, достъпна градска среда, зелена столица, културна община и дигитална община. Надеждите им са, че повечето от техни идеи и проекти ще залегнат в бюджета за следващата година, защото до сформирането и започването на работата на Общинския съвет проектобюджетът за 2016 г. е бил на практика готов и промените по него са били минимални.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: икономиката на София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Аз съм ясновидец,веднага мога да позная,че тази"държава"се управлява от червени мутри.72 години вече.
9
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в люлин е пълно с каруци вървят една след друга и се оглеждат какво може дазадигнат нямат найлон за фекалиите след тях тичат кучетата
8
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 8 години
Нищо не разбрах от статията. И как ще ги махат?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как точно ще ги махнат от пътя? Изобщо не стана ясно!!!!
6
7
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
каруците са проблемът защото: минават с "мръсен кон" на червено, отнемат предимство, дрифтят нощем по улиците, редовно конете препускат с превишена скорост по околовръстното, вдигат непоносим шум защото конете са тунинговани със стероиди, конете са със ксенони на челата и заслепяват останалите водачи на пътя, редовно водачите на каруците са на пътя без предпазен колан, каруците са без ESP и поднасят на завоите и най-важното: винаги са без винетка!! Безобразие е това!
5
8
 
5
 
! Отговори
слушайти мъ! преди 8 години
Как се пише: бюфеД или бюфеТ? Пише се се бюфеД! Като напреД, назаД (цитат от култов български филм). Заради това се пише напът- като напред, назад!!
4
7
 
20
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
А кучетата кога???? Кажете ми една Европейска столица с глутници , и то на витошка и халите??? Москва даже няма един пес????До когааа ще биват изяждани от смърт хора в София?
3
2
 
26
 
! Отговори
На път преди 8 години
Няма дума "напът", въпреки че от месеци упорито се опитвате да ни убедите в обратното!
2
1
 
28
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Скания много са занемарили нивото ...
1
4
 
14
 
! Отговори
:) преди 8 години
Верваме ви

Спонсорирани публикации