КЗК проверява 7 фирми за картел за горивата

Комисията излиза с мерки за повече конкуренция
Обновена: 25 фев 2016 16:41 | 25 фев 2016 16:38,
15
КЗК проверява 7 фирми за картел за горивата
Снимка: архив, БулФото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е готова със секторния анализ на пазара на горива. След приключване на процедурата институцията започва проверка за споразумение, нарушаващо конкуренцията на пазара (по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията) срещу седем компании - Shell България, Ромпетрол България, Еко България, OMV България, Петрол АД и Лукойл България.

Допълнително срещу Лукойл Нефтохим България е започнато производство за злоупотреба с господстващо положение (по чл. 21 от ЗЗК), става ясно от публикувания на страницата на КЗК анализ.

От Комисията посочват още, че решението им не подлежи на обжалване и ще уведомят министъра на финансите (Владислав Горанов, б. ред.) за необходимите мерки, които да подобрят конкурентната среда на пазара.

Припомняме, че КЗК започна проверката на сектора в средата на миналата година, след като се появиха съмнения, че движението на цените на горивата у нас не следва тенденцията на световните пазари. Обхванат е периодът от 1 януари 2012 година до 30 юни 2015 година. Комисията е установила, че в този отрязък от време има периоди, в които цените на дребно не се влияят от цените на едро и цената на производител.

Видно е и значително нарастване на надценките на търговците на дребно. Това може да се дължи на антиконкурентни практики на пазара на дребно, е записано в анализа на регулатора.

От КЗК посочват и наличието на административно-правни бариери пред дейността на доставчиците на горива на националния пазар, свързани с функционирането на данъчните складове в страната. Този извод е бил направен от регулатора още в предишния секторен анализ на пазара, отнасящ се за периода 2009 - 2011 година.

Новата проверка е показала, че няма значителни изменения по отношение на данъчните складове - част от доставчиците на горива нямат собствени складове, тъй като не могат да отговорят на законовите изисквания, а и поради недостатъчен финансов ресурс.

КЗК установява наличието на административно-правни бариери пред доставчиците на горива на националния пазар, свързани с функционирането на данъчни складове в страната. Основен проблем в сектора според комисията е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове поради невъзможността да отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс.

Условията за отварянето на такъв склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 млн. лева за дължим акциз. Преразглеждането и евентуалното облекчаване на някои административни изисквания би стимулирало както предприятията, свързани с производството и реализацията на горива, така и други стопански субекти да инвестират в създаването и регистрирането на нови данъчни складове за горива в страната. По този начин увеличеният внос би оказал конкурентен натиск върху местните доставчици по отношение на цената и условията на доставка.

Ето защо КЗК препоръчва на държавните органи да предприемат необходимите действия за облекчаване достъпа на търговците до акцизни складове. Това може да стане чрез отварянето на държавни складове и чрез сключване на двустранни споразумения с други страни-членки на ЕС за взаимно съхранение на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти на тяхна територия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще изкарат Марешки че е монополиста.Тия мафиот-комисии развъдници за престъпност да се разпускат.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NO TE SAMO KRADAT--NIAMA MONOPOL.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е варадерото да викне да си върнем Нефтохим, ама го нема иска да подпомага кримнаш
12
1
 
2
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Пази боже сляпо да прогледа е та има картел тия сега ли разбраха само ,че той е между държавата и останалите играчи ,и едните ,и другите нямат сметка от ниски цени . Така наречената държава губи при ДДС-то ,а останалите пари в брой от падането на цената.
11
2
 
8
 
! Отговори
до n 5 преди 8 години
Лукойл отдавна не е много много руска! 77% от лукойл е собственост на холандската ing bank а пък тя е 100% на фамилията ротшилд така че добре дошли в света на корпоративния картел!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Марио, преди 8 години
колко ти бутнаха за да мълчиш досега?
9
0
 
7
 
! Отговори
Клк преди 8 години
Картел има навсякъде .Но ако бяха смъканли частично цените нямаше да е толкова очевидно.Цена петрол 130$ - 2,50 сега цена петрол28 $ цена 2.00 .За това и сега се откри,че 40% продават над цената .За какво си говорим..
8
1
 
4
 
! Отговори
edin преди 8 години
Не разбирам аз какво печеля от това?Казват ми,че са ме крали толкоз години!Да не ми вьрнат надвзетото?!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро КЗК! Спахте ли добре? Ааааа..... добре сте се наспали, да не се притеснявам, че несте си отпочинали!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В западна Европа е същата работа! Картелите в енергийния сектор са навсякъде. Изобщо в Европа горивата и електроенергията са най-скъпите в света! И на всичкото отгоре ЕС налага 50 цента акциз на всеки литър гориво. ЕС играе заедно със картелите и обслужва интересите на мафията. Това е истината. Същата работа е във финансовия и застрахователния сектор. МАФИЯ НАВСЯКЪДЕ! Държавите и мафията са се сраснали във едно.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия 6 фирми прекупвачи са 5 от ЕС, само Лукойл е руска. И те се картелират в целия ЕС и казват, че продават на една и съща цена за целия ЕС. Разликите идват от ниските заплати в България, високите ДДС и данъци в България и изкуствения валутен курс на лева в България, които все зависят от правителството и депутатите.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЗК-Комисия за Защита на Картелите!
3
1
 
7
 
! Отговори
скептик преди 8 години
Е,и? Да не очакват да намерят писмено споразумение за картел?Скапана държава - скапана КЗК
2
2
 
6
 
! Отговори
Овчи народ ! преди 8 години
Това е новина а те тръгнали да ми коментират боя на околовръстното.....
1
3
 
23
 
! Отговори
Рио преди 8 години
Е то и на децата е ясно, че има картел за горивата!Тия от КЗК къде спаха досега?!КЗК - Комисия за Защита на Картелите!