Лихвите по депозитите за домакинства растат още

За фирмените спестявания обаче посоката е надолу
25 фев 2016 21:42,
10
Лихвите по депозитите за домакинства растат още
Снимка: архив, БулФото

През януари 2016 г. лихвените проценти по новите депозити за населението, сключени в левове, растат за четвърти пореден месец и се връщат на нивото си от септември 2015 г. Това показва справка на Investor.bg на база лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

В първия месец на 2016 г. сме могли да сключим депозит в левове и да получим в замяна 1,51% върху сумата, която сме предоставили на банката. Това е с 0,03 процентни пункта повече, ако сравним ставката с тази, която банките са давали през декември 2015 г.

За последно лихвата е била 1,51% през септември. В сравнение с януари 2015 г. пък лихвата за левовите влогове на граждани е по-ниска, като тогава е била 2,36%.

Що се отнася до лихвите по спестяванията в евро – те продължават да спадат и се озовават на нови исторически ниски нива. През януари 2016 г. лихвеният процент е вече 1,09% спрямо 1,17% през декември и 2,05% през януари миналата година.

Банките продължават да понижават лихвите по фирмените депозити. През януари спрямо преходния месец лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в търговските банки, се свива до 0,26% за депозитите в левове и до 0,58% по евровите.

И за фирмите лихвите по депозитите са рекордно ниски, имайки предвид и факта, че лихвите по сметките им на виждане вече са нулеви.

За сравнение – през януари 2015 г. лихвата по спестяванията за компаниите все още е била над 1%. По левовите е била 1,15%, а по тези в евро – 1,03%.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лихвите по депозитите у нас са най- голямата смешка в банковата световна система.Райфайзен не предлагат и 1% върху влог във валута.Трагедия!
7
0
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
А,когато си теглите парите,спират такса три пъти по-висока от натрупаната лихва.
6
1
 
12
 
! Отговори
Лихвари преди 8 години
1% когато имаш влог , а 12% лихва като ти отпускат кредит! Ето това е справедливо съотношение.
5
0
 
14
 
! Отговори
mhm преди 8 години
Няма конкуренция между банките откак изпадна КТБ и всички набързо и вкупом свалиха лихвите... Съвсем случайно това стана месец след като фалираха КТБ!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Което още повече ще насърчи тези които имат да си кътат паричките в банките и нищичко да не купуват камо ли да решат да се охарчат нещо допълнително дето реално могат и без него.Няма какво да се лъжем успешните икономики не са икономики на спестяването в банка ами на интензивното купуване и продаване.Това прави врътката не 1-2% лихвичка на паричките които пак ще бъдат надлежно прибрани в банката.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2012г. лихвите бяха от порядъка на 4-5%...
2
4
 
20
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Финансовия тероризъм на МВФ извършен над България беше много успешен! Пари няма нито във физически нито в юридически лица ...чак офшорфците приближени към кръга Капитал пропищаха !!!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почнаха да теглят и банкерчетата се уплашиха да не паднат пирамидите.

Спонсорирани публикации