Земеделието ни с минус 300 млн. лв. след руското ембарго

Гърците не взимали три пъти повече евросубсидии от нас
Обновена: 28 фев 2016 12:42 | 28 фев 2016 12:40, Камелия Цветанова
75
Земеделието ни с минус 300 млн. лв. след руското ембарго
Снимка: Булфото, архив

Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства са приключени за периода 2014-2020 г. Това няма как да се договаря отново предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки. Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод твърденията, че гръцкото земеделие получава 3 пъти по високи субсидии, отколкото българското.

Още по темата

Според министър Танева тези субсидии категорично не са три пъти по-високи. 

"Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от 3 пъти просто не съществува“, настоя тя

По думите й ставката на декар дали е за зърно, дали е за зеленчук, е една и съща.

"Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и ни от нетен износител през 1989 г. ставаме нетен вносител. Нормално е, когато земеделието е на частен принцип, предприемачът да има интерес да гледа това, от което печели. При условие, че е еднаква ставката, когато ти произвеждаш продукция със 150 лева разход и с 1000 разход, всеки предприемач да избере това, което е с най-малко разходи в декар или зърнено-житните“, разясни министърът.

Танева призна, че европейските санкции и ограниченията в износа на селскостопанска продукция, са се отразили лошо върху българското земеделие.

"От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона. Загубено е вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС“, обясни тя.

"Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари.
България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе", допълни Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС не само се простреля в крака с това ембарго, ами направо се самоуби!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не може да предлага селскотопански стоки на европейския пазар на никаква цена защото никой няма да ги купи - прото празната ти глава бълнува, такива стоки няма
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3 "Модерното евротлантическо селско стопанство на евроатлантическа България не "изнася ли лалета за Холандия, сирене за Франция и домати и чушки за Испания и Италия?"ХАХАХХАХАХХААХАХАХАХХАХАХАХАААААААААААААААА.....................
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брех, тоя Путин - пак той виновен, че блъграските слуги и наколенкаджии подкрепиха ембаргото на САЩ срещу Русия.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов,имаш вече метла мети този *** и защо въобще го назначи?Знаеш ли как се гаври с дребните земеделци тази овца!Какви взаимно изключващи се документации се попълват,какви опашки,един земеделец храни по трима чиновника!
29
7
 
5
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
ОТ ТИЯ 300-МЛН........САМО 10% са реални загуби------ВСИЧКО ДРУГО СА "КОСВЕНИ ЗАГУБИ"!!/...самата Министърка го каза...по радиото... /ТОВА Е ЧАСТ ---ОТ РУСКАТА ПРОПАГАНДА И ХИБРИДНА ВОЙНА!!!!!!!!БЪЛГАРИЯ --НЯМА ТОЛКОВА ПРОИЗВОДСТВО , ЗА ДА ПРАВИ ТИЯ "ЗАГУБИ"....!
28
0
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Леле колко не си в час!!!!!!! Бива ли?!
27
3
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Забележката ми е за думата ембарго. Ти изместваш темата. Путин не е наложил ембарго, а контрасанкции. Има разлика. Това по моя коментар. По твоя не коментирам, защото става въпрос за различни понятия. Толкова различни, че са несъвместими.
26
1
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
До АнонименМного грешиш.
25
0
 
2
 
! Отговори
SD преди 8 години
До Баба ВангаБабче и трите са си тяхна територия. Остави буквичката К .Започни с А !!!!
24
1
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До АНА - Теб пък кой те е упълномощил да говориш от името на народа???
23
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
ама въобще не си в час. 20 милиона?!?!
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия на практика е фалирала държава.роснефт и аерофлот ги разпродават.путин е най успешния агент на цру.с путин русия се разпада както се разпадна ссср
21
9
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
По-точното заглавие е " Потребителите спечелиха 280 млн лв от ниските цени след руското ембарго". Аз лично съм много доволен...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Не си блъскай жалката главичка какво се връзва и какво не, още не е дорасла да прави определени връзки.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа, и аз се чудя какви да тия загуби. От както сме в есето българското земеделия изнася синьо сирене и вина за Франция, лалета за Холандия, плодове и зеленчузи за Португалия, Испания, Италия, Гърция - просто не разбирам от къде са тези загуби като за бедна Русия никой не изнася.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еделвайсАбе, нали Путин заяви, че в съвременния свят санкциите не работят ?Що Путин наложи санкции на Турция ?--------"Земеделието ни с минус 300 млн. лв. след руското ембарго"А бе, виде ли сега дали не работят?
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еделвайсАбе, нали Путин заяви, че в съвременния свят санкциите не работят ? Що Путин наложи санкции на Турция ?
16
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еделвайсРусия е бедна изостанала азиатска страна и не може да налага контрасанкции на развита евроатлатничекса страна член на ЕС каквато е България.
15
0
 
24
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Руско ембарго?! Знаете ли какво значи ембарго?! Това са контрасанкции! Контра! А за тях са виновни вашите санкции. Търсете си компенсации откъдето трябва, или спрете да гласувате сляпо. Защото има и такива, дето не гласуват.