Трябват ни реформи, ако искаме икономически растеж

Събираемостта пък е основен проблем, смятат икономисти
2 мар 2016 12:07,
16
Трябват ни реформи, ако искаме икономически растеж
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намаляването на дефицита трябва да продължи. В противен случай данъчната система ще подлежи на промяна. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съществуват много проблеми в бюджета от гледна точка на фискалните рискове. Ако не се движат реформите в сектора на сигурността и отбраната, здравеопазването, съдебната система, те няма да могат да се вместят в бюджетната си рамка.

"Резервите, които биха могли да бъдат използвани, за да не се стигне до промяна на данъчната политика, са в реформите", посочи Ангелов. Разходната част на бюджета трябва да се харчи по-разумно, за да се постигат повече резултати със същите ресурси. Другият резерв е в събираемостта на приходите. "Виждаме, че през последната година има увеличаване на приходите въпреки дефлацията."

Икономистът обясни, че основният проблем се крие в събираемостта. Ако се стигне до промяна в данъчната политика, тя ще ни върне в едни по-стари времена от преди 6-7 години, когато данъчните ставки бяха по-високи, но не бяха съпътствани от по-висока събираемост. 

"Когато събираемостта не работи, ако се вдигат данъчните ставки, резултатът е обратен", каза Ангелов. Той даде пример с вдигането на акцизите върху цигарите, когато на следващата година е отчетена по-ниска събираемост.

"Прогнозата на БНБ за икономическия растеж през 2016 е сравнително обективна. Виждаме огромен ръст на туристите през месец януари и възстановяването на европейската икономика", допълни Ангелов.

"От друга страна, геополитическата среда е непредсказуема, което крие рискове пред икономическото развитие. Като цяло икономиката се движи със сравнително високи темпове през последните 5-6 години. Въпросът е с реформи да подкрепяме тази тенденция, така че да имаме по-висок икономически растеж", заяви още икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искаме някакъв разтеж ни трябва индустриализация. Същото важи и за цяла Европа. Иначе да 15г. няма да я има. Дори ако трябва, това да се субсидира, както селското стопанство. И определена централизация на банките. И без туй те вече не могат да си изпълняват предназначението, като двигател на икономиката, притиснати от много по-организирания транснационален капитал
13
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
като говорим за икономисти дано не са от тия икономисти де са с 1000 лева заплата и двамцата и реват нямам лев за вкъщи странно позамислих се къде ли отиват толкова пари хм при любовницата ето къде човека се залюбил на 50 ех любов но по странното къде сее залюбил с бабата на един мои приятел и бабата му отупала кинтите и тои икономии прави ех нема да се оправим и след 200 години от такива а ана моя приятел поздрави
12
0
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
ИКОНОМИСТИТЕ СА И МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ НА МИЗЕРИЯТА В БЪЛГАРИЯ !!Да ликвидираш 90% от промишлеността на една страна --- това си е достойно: и за Гинес, и за разстрел! За какви реформи дрънкат разни икономисти, когато няма производство ?!? От къде пари за всички държавни институции - само от глоби, данъци налози, акцизи,такси и тяхната събираемост! Хубаво, ама на "босия цървулите не можеш да вземеш ", господин Ангелов !И за рушвети пари трябват!Не дай Боже, да тръгнеш по доктори и адвокати...........
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 ГОДИНИ СТИГАТ,ВРЕМЕТО Е НАШЕ,ВРЕМЕТО Е НАШЕ.Стига вече с тия РИФОРМИ.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не му вярвайте на този. Той бе в института за пазарна икономика а сега е в отворено общество- все американски хрантутници, говорещи простотии и работещи против България.
9
1
 
5
 
! Отговори
тато преди 8 години
Този стана храненик на държавата и виж кви ги говори,изглежда е сладка държавната трапеза.
8
0
 
2
 
! Отговори
reforma преди 8 години
REFORMA DA SE GASUVA OT GOSPODA DEPUTATSHETA PROGRESIVNIAT DANAK OBSHT DOHOD
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слабо Ангелов много слабо - За да има растеж трябва икономика, а икономика не се прави с фирми от типа инвест консулт или стри неща които цоцат само обществени поръчки
6
0
 
3
 
! Отговори
26 преди 8 години
26 godini se grabi balgaria a ne reformira gospoda depotati
5
0
 
1
 
! Отговори
reforma преди 8 години
reformata e samo edna koiato imat vsishki naprednali eu stani progresivniat dod koito ne iskate da napravite zashtoto bogatite bisnesmeni shte plashtat poveshe
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА КАКВИ РЕФОРМИ БЪРБОРИ ТОЗИ? ТА НАЛИ 26 ГОДИНИ ГИ ПРАВЯТ! КАКВО ЩЕ РЕФОРМИРАТ? НА ОБРАН БУСТАН КАКВО ИМА ДА СЕ РЕФОРМИРА? БЕЗ ПРОИЗВОДСТВО И ИЗНОС КАКВО ЩЕ РЕФОРМИРАШ? СЪС ДАНЪЦИ ГЛОБИ ВМИНЕТКИ ГРАЖДАНСКИ С ТОВА ЛИ СЕ ПЪЛНИ ДАРЖАВНА ХАЗНА? ИЛИ НАС НИ ИМАТ ЗА ОЛИГО.РЕНИ ИЛИ ТЕЗИ СА ПЪЛНИ КУКУМИЦИНИ!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събираемост, когато има какво да се събира. Когато е останал само оглозган кок за каква събираемост говорят.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Счупен грамофон - вече 26 години една и съща плоча "Реформи дай и повече не ме мъчи", "Реформи или смърт", "Да умрем за да живеят реформите", "Всеки ден - реформи и пак реформи", "Чрез реформи - към прогрес!", "Да приближим края на света чрез решителна реформа!" и пр. Много пара натрупаха реформаторите.
1
1
 
17
 
! Отговори
?!?!?! преди 8 години
Тези реформи едно време бяха наричани с една дума - преход. Колко години вече и каква полза?!

Спонсорирани публикации