Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!

Това показва проучване на компания сред бизнес лидерите
Обновена: 11 мар 2016 21:13 | 11 мар 2016 20:58,
103
Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!
Снимка: БТА

Три четвърти от българските бизнес лидери възприемат липсата на квалифицирани кадри като едно от основните предизвикателства пред дейността на компаниите си, като същевременно виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години. Това са част от изводите от резултатите за България от 19-тото ежегодно глобално проучване на консултантската компания PwC сред бизнес лидерите, представени в София през седмицата.

Геополитическата обстановка обаче притеснява най-сериозно топ мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

„Изпълнителните директори в България споделят загрижеността на своите колеги по света по отношение на геополитическата несигурност, свръхрегулацията и наличността на ключови умения. У нас обаче се наблюдават и притеснения относно подкупността и корупцията, както и липса на доверие в бизнеса“, пише в доклада за България.

За разлика от колегите си на глобално ниво, изпълнителните директори в България са значително по-малко загрижени за повишаването на лихвените проценти, увеличаването на данъците и нестабилността на валутните курсове. Едва 39% са обезпокоени от скоростта на промените в технологиите, а 44% от промените в поведението и разходите на потребителите.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването, което е направено сред над 1 400 бизнес лидери от 83 страни, считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес.

За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери. Мениджърите смятат, че бизнесът и правителството трябва да работят заедно, за да постигнат този резултат.

В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на своите компании през следващите три години. Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27%).

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе какво произвеждат толкова че квалифицирани кадри й трябват
15
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека кажем истината -в България масово се работи за без пари
14
7
 
7
 
! Отговори
ТОВА Е преди 8 години
Да си кажем Истината - в България има работа , няма хора за работа .Преди малко прочетох коментар на един *българин* който се биеше в гърдите колко голям патриот е бил след като се е качил на *Щипка* .
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До вчера каскет от днес мениджър! Демек евро каскет.
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
о ще се сетите вие всичко що е читаво го накарахте да емигрира и сега ревете
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви по-точно квалифицирани кадри трябват
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те пък мениджърите са едни квалифицирани такива. Ето я и наща ейчарка, уха от газъ не си е извадила още,устата не си е избърсала от млякото на шефа, тръгнала да се занимава със сериозни неща.
9
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дето да работят по 12-16 часа с осигуровки на минималната зплата без отпуска за коят се распиват че им е платена фиктивно,без деца да боледуват без болнични,да работят и в събота ама ако може и в неделя и на всички празници с уговорката че уж ще им бъде платено....Всички квалифицирани дето го могат това отдавна работят под чужд флаг:-)
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така стана че учиш 12 години и като излезеш на пазара на труда не разбираш от нищо какво е това обучение какво е това чудо
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АРЕ СТИГА БЕ! КАК ТАКА ДА ЛИПСВАТ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ? Я ПОГЛЕДНЕТЕ КАФЕНЕТАТА УЛИЦИТЕ И БУЛЕВАРДИТЕ СА ПРЕПЪЛНЕНИ С НАЙ ВИСОКО-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ! КОЙ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ ДА ПИЕ КАФЕТА ВИСКИ ДА ПУШИ ХАШИШ И ДА СМЪРКА БЕЛ ПРАШЕЦ? Я МИ ПОКАЖЕТЕ ПО ДОБРИ ОТ ТЯХ! АААА НЕМОЖЕ ДА МИ ПОКАЖЕТЕ?! Е ТОГАВА КАКВО ИСКАТЕ? ТОВА ДА НЕ ВИЕ ТАТОВОТО ВРЕМЕ КОГАТО УЧИЛИЩАТА БЪЛВАХА УЧЕНИЦИ КОИТО СТАЖУВАХА В ЗАВОДИТЕ В КОИТО ЗАВОДИ РАБОТЕХА ДО ПЕНСИЯ? ЕВАХ ВИ У МУТРИТЕ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ ТЪРСЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ ЛИ
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тука останаха само пенсионери мързеливи 25 год тежкари и момичета който не искат работа а пари и силикони наготово и 45-50 год хора на който и е късно да се квалифицират и преквалифицират
5
1
 
40
 
! Отговори
Зъл преди 8 години
И на вас да ви .мамата ! Като не плащате ще има да търсите.
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1И като ги вдигнат какво? Ще почнат атомни реактори да проектират?Ясно, че заплащането е смешно, но вече е много късно за каквото и да било...Да не говорим, че и повечето младежи са с такова празно самочувствие. Има се за голям специалист, а реално не става за повече от пазач.
3
20
 
14
 
! Отговори
преди 8 години
700 лв на месец взимат само най-неквалифицираните работници.Ако си квалифициран и взимаш толкова, сменяй работата.
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
квалификацията пари струва
1
1
 
48
 
! Отговори
Нико найлона преди 8 години
За 700 лв. на месец толкова.

Спонсорирани публикации