12% скок на сделките с имоти в страната

Една от причините - намалените лихви по влоговете
12 мар 2016 13:41, Петя Славова
64
12% скок на сделките с имоти в страната
Снимка: flickr
За първите три месеца на година има ръст от 12 на сто на броя на изповяданите сделки с недвижими имоти в страната спрямо същия период на миналата година, съобщи в интервю за БТА Орлин Владиков, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" / 2002 - 2007/.
 
Известното съживяване на имотния пазар и увеличението на продажбите и покупките се обяснява с дългата летаргия на пазара и осъзнаването на хората, че не могат да отлагат определени сделки и да чакат драстични промени в цените, коментира Владиков. Друга причина е свързана с драстичното намаление на лихвите по влоговете.
 
Ръстът в изповяданите сделки е довел до покачване на цените, като в началото на година се забелязва увеличаването им в рамките на пет до десет процента, отбеляза експертът, цитиран от БТА.
 
Все още не може да се говори, че появилият се напоследък интерес към покупка на зелено на жилища е трайно установена практика, смята Владиков. Той съветва при подобна инвестиция да не забравяме негативния опит с пирамидите от преди години. Ако решим самостоятелно за правим подобна сделка, е необходимо предварително проучване на фирмата - изпълнител на строителния обект, за това какъв опит има, дали е регистрирана в Камарата на строителите в България, в Агенцията по вписванията, дали фирмата има офис и не на последно място - да се информираме за финансово-счетоводното й състояние.
 
Съветвам хората няколко пъти да посещават обекта, за да придобият впечатления от организацията на строителните дейности, да се проверят строителните книжа, коментира експертът. Добре е да се опитаме да установим контакт с изпълнителите. Не на последно място е важно да направим проучване на пазара, за да се види каква е цената на подобни имоти в изпълнение, каза още Владиков и препоръча все пак да се доверим на специализираните агенции.
 
В планинските и морските курорти - на трета, четвърта и пета линия - Слънчев бряг, Равда - поради редица причини през последните месеци се оферират имоти за 10 - 15 000 евро. Това се обяснява с желанието на инвеститорите да се освободят от съпътстващите подобни имотни тежести и с презастрояването в курортите. За ръстове при продажбите на ваканционни имоти можем да говорим само за луксозни имоти, на уникални места на първа линия на морето или близо до пистите, коментира експертът.
 
Масовите ваканционни имоти не се радват на този резултат.
Несигурният живот в малките села във вътрешността на страната доведе до това къщи с декар двор на някои места вече да може да се купят и за пет - шест хиляди лева, каза Владиков. По принцип, след отлива на интереса на чужденци към покупка на такива имоти, сега цените им са се стабилизирали на нивата от преди четири - пет години.

64
Още по темата: ръстсделкиИмоти
Още от
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Туре преди 1 година
Истината е там някъде от доста време си търся апартамент но качеството е под всякаква критика
и не си заслужават парите. Особено за тези които ще ги изплащат 20 г. или повече.
Цените наистина са се вдигнали от 2014 главно заради такива статии и факта айде не останаха.
Има малко качествени жилища на пазара на които цените никога не са падали.
Масово чужденците от западна Европа си продават имотите и бягат от БГ. Те са горе долу добри и ги продават на по високи цени но на загуба зари 2008г.
59
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
а дали във внезапния и силно безсмислен нов строителен бум не се превъртат едни 3 - 4 милиарда лева откраднати и още невърнати лева от КТБ
58
1
 
1
 
! Отговори
мда преди 1 година
Ако разгледаме годините след бума през 2008 година , най изгодно е било да се купи 2011 до тогава са спадали цените , от 2012 започват да нарастват.
Всичко друго са празни приказки .
Последните 5 години средно с около 4-5% годишно се покачват цените , а лихвите по депозитите паднаха от 6% на 1-2%

Всеки сам да си избере кое е най добре за него , под наем , покупка на ново строителство , на старо или живеене с роднини и няколко поколения под един покрив.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво си измислят , но преди 3 години можеше да си купиш за около 600 евро жилище в София , днес под 800 много трудно .
Което както и да го погледнем си е увеличение с около 20 % за 3 години
56
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само си фантазират.че се увеличават. Или това е просто пропаганда,за да накарат да купуват.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
софия също е пълна с пенсионери,пълни се и с ромско и мигрантско население. достатъчно е да се разходиш от пиротска в посока сливница и да видиш какво става.викат му малкия бейрут.южните уж реномирани квартали се пълнят с мутри.няма къде да разходиш децата.що за среда.това пък да теглиш кредит и да купуваш си е пълна набутвация,сам си подписваш присъдата за 20 години
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през 7-8 години се повтарят балоните.тогава и сега са друго поколение и е време за нови риби.сега балонът ще е по малък тъй като и останалите хора са по малко а пък и някои са понаучили нещо за миналия балон.достатъчно е човек да отвори сайта на нси и да погледне възрастовата структура на населението. до 16 години са 12% от тях познайте колко са роми.според мин.на образованието-50%..колко от не ромите ще емигрират и колко имат наследствени жилища по 1-2 и повече.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно намалените лихви са причина за купуване на н.и. другата причина е ниската финансова грамотност на българина. той знае само да набива пари в тухли и бетон
52
3
 
5
 
! Отговори
дам преди 1 година
В Москва почнаха да събарят панелките
До 2025 година в Москва ще бъдат съборени 5 мнл квадрата такива сгради .

може да гугнете за повече информация
51
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
Руски евреи купуват апартаменти от собственици руснаци, но след много голям пазарлък, а и искат обзавеждането безплатно!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ,радвайте се на панелките си
дано изкарат още 100 години

Аз имах една панелка и съм радостен ,че вече е нямам и то на доста прелична цена ,ама всеки си преценява сам.
Живял съм в панелка и много добре знам за какво става на въпрос , прави сте и за некачествено ново строителство ,аз избрах старо тухлено.
Панелните сгради се различават много от железобетонни сгради.
ЕПК са доста по добре от панел, по голяма част от високите сгради в щатите са нещо подобно на ЕПК само че със стъклени фасади
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55 м.2 ново строителство са колкото кухнята и банята на панелка 65 м.2 .
Качих се умишлено до 5ят етаж пеша. Нямаше етаж на който да няма теч и стената да не е станала на юфка. Това на сграда в София в т.н. "баровки квартал"
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чул за паднал панелен блок, а немците не са ги събаряли никога, просто облепили със стиропор. Виж снимки от Германия. Имай предвид, че това е военна технология за строеж!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Железобетонни сгради има в цял свят, и в Берлин, и в Париж и НюЙорк, цяла източна Европа и Азия-никъде не съм чул това , което казваш. Но дори да е истина, това е частен случай и за конкретни сгради.
Знам само какво стана при труса в Турция преди няколко години - масово новостроените некачествено, с морски пясък и т.н. си заминаха за разлика от железобетонните.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скок в сънищата на посредниците... Дупката България потъва със сташна сила
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите панелни сгради бяха строени в Толстой някъде 59 година и имам близки живеещи в тях . Хората са близки и не искат и да чуят да се местят, но сами признават че има доста проблеми в тях , нацепени тавани ,а на стълбищата цепнатини с просветка поне по сантиметър.
Дано изкарат докато са живи.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 46.47

Да те немците глупави и бутат здравите си панелки на по 60 години , а нашите ще изкарат 120 защото са ги правили по добре от техните .
Щом хората са преценили , че е по добре да ги събарят , вместо да ги заздравяват са си направили сметката .
Хората с панелни жилища да си помислят , защото все още някой може да се излъжи да им ги купи .
Тухлени сгради има на по 200 и повече години , каменни замъци от много повече , ама панелки забравете .
43
0
 
0
 
! Отговори
до 40 хе хе преди 1 година
до 42 корекция
42
1
 
7
 
! Отговори
до 40 хе хе преди 1 година
Това с тия заварки е най голямата Неистина, тези съединения гният само ако не са залети с бетон - иначе с нищо не се отличават от арматурата в железобетона! Изключения в някои блокове строени от трудоваци.
А за недобросъвестното "модерно"строителство особено преди 2007 можеш да се смаеш, ако се позаинтересуваш.
И защо от тоалетната на 1ия етаж "ухае" на 6тия, а този на 9тия ви слуша как се псувате през стените, докато се чуди как да си закачи телевизора на картонената стена!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41

За да видиш , че не си измислям , виж единия сайт за имоти има статистика 15 години назад . Сега погледнат по това време през 2003 година средните цени за тристайни са били

Иван Вазов 410 евро
Стрелбище 341 евро
Лагера 300 евро

Може да се провери лесно ....

и всеки да си направи сметка дали не е било добра инвестиция ....

За 12 години си оттрояваш парите само от цената , а наемите за 10 години могат да ти добавят още доста хилядарки .