Малките рейтингови агенции в кредитното море

Имат ли бъдеще малките агенции или нямат шанс да се борят?
21 мар 2016 11:30,
1
Малките рейтингови агенции в кредитното море
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на нови малки рейтингови агенции от различните държави не е правилният път. Много трудно е за една по-малка агенция да разширява дейността си, особено извън страната, в която е регистрирана, защото е необходимо доверие. Това заяви Кирил Григоров от Българска агенция за кредитен рейтинг в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и изграждането на самостоятелна агенция от страна на Русия, като заяви, че очаква върху нея да бъде оказан натиск в определена посока. По думите му е необходимо време, за да се види дали тя ще дава адекватни оценки, като това изисква добра методология и проверки.

"В новата агенция основни акционери са големи банки, застрахователни компании и фирми, които се очаква да получат рейтинг от нея. По европейските правила това е конфликт на интереси", заяви Григоров.

Във връзка с бизнеса на кредитните агенции след кризата, Григоров каза, че  и в Америка, и в Европа той вече е силно контролиран и има положителни промени относно регулациите.

"Промяна трябва да настъпи и в пазарния дял на трите големи в Европа (S&P, Moody`s и Fitch - бел.ред.), който все още е много голям - 95%", допълни той.

"След кризата Европа прецени, че трябва да има повече конкуренция в този бизнес и стимулира процеса за създаването на нови по-малки агенции", обясни Григоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам един бизнесмен поне на такъв се прави ка то си честен що не си признаеш и да се пробваш да работиш наравно с останалите а опитай не да ми се правиш на голям на масата от години аз не ходя на кръчми *** ако влезна ти ще си по назад и от това спрямо мен аз ти го гарантирам някоя вечер ще ти го демонстрирам да ти го докажа

Спонсорирани публикации