Спестяват ли ни разходи US електроцентралите у нас?

Оказва се, че договорките на НЕК не намаляват дефицитът в системата
21 мар 2016 12:44,
8
Спестяват ли ни разходи US електроцентралите у нас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението с американските електроцентрали е една подигравка, защото на практика спестява съвсем малко разходи. Тук ставаше въпрос за сума от порядъка на 40 млн., която би се спестила, ако се използват всичките мощности на въпросните централи. Договореното не е достатъчно, за да се намали дефицитът в системата.

Най-доброто, което можеше да се направи, е да се изчака решението на ЕК за неправомерна държавна помощ. Това заяви Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според члена на ресорната парламентарна комисия Таско Ерменков твърденията, че вече е стопен тарифният дефицит на НЕК, са спекулативни.

"Статистически може да се говори за печалба или намаляване на тарифен дефицит, но на практика такова нещо няма. Единственото, което постигнахме, е да вдигнем такса "Задължения към обществото", обясни Божков.

Божков коментира голямото намаление при износа на електрическа енергия. По думите му една от причините за това е двойното обременяване на бизнеса с такса пренос и трансграничните капацитети. Друг проблем в сектора, който той открои, е недостатъчната прозрачност, свързана с приходите от емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
11
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА НАЯВЕ: преди 8 години
ЕЛЕНКО БОЖКОВ , БЕШЕ ПОДСТАВЕНОТО ЛИЦЕ НА БСП/ДС в РЕДИЦИТЕ НА СДС, СЛЕД ПРОМЕНИТЕ И ОТГОВАРЯШЕ ЗА КВ.ЛЮЛИН В СОФИЯ!!Е.БОЖКОВ , БЕШЕ ОТ КОХОРТАТА НА ИВАН КОСТОВ--КОЙТО СКЛЮЧИ ДОГОВОРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ , ЗА СМЕТКА НА --ЦЕЛОКУПНАТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ!ТОЙ---Е ЕДИН ОТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТОЗИ ГРАБИТЕЛСКИ ДОГОВОР!!!!!!КАКВОТО И ДА ГОВОРИ ----ТОЙ ЩЕ ИСКА ДА СНЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ОТ СЕБЕ СИ ЗА ТОЗИ ГРАБЕЖ....
6
0
 
8
 
! Отговори
ас преди 8 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха добре дошли! Че има ли такива които са вярвали че американците ще изтърват кокала и ще подпишат нещо което не е в техен интерес? Всичко беше само гербаджийски ПР, цените им "паднаха" с 5-10%, но увеличиха значително , май че с 5гждини, срока в който държавата гарантирано трябва да им купува скъпия ток. Е ясно е кой спечели
4
0
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Не намаляват дефицитА! Научете се най-накрая да членувате. Смешно е.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са всичките за народен съд изправени до оградата....
2
2
 
10
 
! Отговори
! преди 8 години
И двамата са ***, съответно и двамата лъжат.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива недоразумения като оня от портрета е чудно че все още има нек.

Спонсорирани публикации