Хранителните продукти на едро скочиха през седмицата

Доматите по-скъпи, краставиците поевтиняват
27 мар 2016 13:09, Екип на Investor.bg
6
Хранителните продукти на едро скочиха през седмицата
Снимка: Reuters

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през тази седмица с 0,7%, до 1,411 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирана от БТА. От началото на годината индексът се е повишил с 2,8 на сто.

Оранжерийните домати поскъпват с 5,8 на сто и се търгуват по 2,38 лева за килограм. Цената на доматите от внос скача с 28% и те се продават по 1,69 лева за килограм.

Цената на краставиците от внос пада с 24,4%, до 1,35 лева за килограм. Оранжерийните краставици се продават по 1,96 лева за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,60 лева за килограм, а картофите поевтиняват с пет стотинки и се продават по 0,57 лева за килограм на едро.

Българските ябълки се търгуват по 1,08 лева за килограм, а вносните - по 1,07 лв. за килограм. Цената на лимоните се повишава с 2,8 на сто, до 2,20 лева средно. Портокалите се търгуват по 0,96 лева за килограм, мандарините - по 1,41 лв за килограм.

Кравето сирене се продава средно по 5,43 лв. за килограм, а кашкавалът, тип "Витоша" - по 9,75 лв. за килограм. Олиото поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 2,08 лева за литър. Цената на каймата пада с 1,6 на сто, до 4,62 лева за килограм.

Пилешкото замразено месо поевтинява с 1,3 на сто и се продава по 3,73 лева за килограм на едро. Захарта се продава средно по 1,42 лв. за килограм. Цената на брашното, тип "500", се задържа средно 0,83 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 2,83 лв за килограм. Яйцата се търгуват по 0,18 лева за брой на едро.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
noName преди 8 години
До депутатКогато цената на петрола расте, растат и цените. Когато цената на петрола спада, цените не се намаляват. Това е логиката на булгарпазара.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дремеми ... в УК храните са си на същите цени от месеци. Рупаме зеленчуци на воля и на разумни цени
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По стара традиция ще ядем цяло лято домати по три лева, споко! Тук поевтиняване на зеленчуците има през зимата, а през лятото бият в тавана. Когато петрола пада, билетите се вдигат, такситата поскъпват, цените растат. Когато петрола поскъпва, пак същото. Рафинериите декларират супер печалби, но на държавата данък печалба не плащат, защото са на ...загуба. "Пазарна" икономика, какво да правиш.....
2
4
 
7
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Турски зелени домати от Била са ми любимите, страшни са!Децата не ги понасят, казват че имат вкус на гипсова мазилка и предпочитат някой стар гумен кец!Аз лично им се кефа, защото влизат заедно с главорези от ИД през границата и ме кара да съм толерaнтна!Фалиралите български оранжерии да свикват и просто да си гледат мързеливите ***!
1
2
 
16
 
! Отговори
депутат преди 8 години
Ами така де, с тези постоянно вдигащи се цени на петрола в световен мащаб, какво искате, скоро ще поискате сугурно и храната да достигне някакво добро качество?! Ето ви и билети за градски транспорт по 1,50 в София, малко е даже, време е придвижването с градски транспорт, да се превърне в елитарно преживяване!

Спонсорирани публикации