Поне 200 хил. лева глоба за "Лукойл Нефтохим"

Нефтената компания е замърсила въздуха на Бургас
1 апр 2016 15:44, Бойчо Попов
16
Поне 200 хил. лева глоба за "Лукойл Нефтохим"
снимка: Ройтерс

В нощта срещу 31 март е регистрирано замърсяване на въздуха на Бургас – 36 пъти е превишено допустимото количество сероводород. Потвърдено е, че причинител на замърсяването е "Лукойл Нефтохим".

Днес ще бъде издадено наказателното постановление, а самата глоба ще е между 200 хил. и 250 хил. лв., каза пред БНТ министърът на околната среда Ивелина Василева.

В предприятието през нощта са извършвани тестови работи по една от инсталациите и затова е имало превишаване в много високи норми. Това е причинило неудобство на гражданите, но не е имало опасност за здравето им, увери министърът.  Тя определи поведението на оператора като недопустимо, защото той освен това не е уведомил за тестовете контролните органи.

До миналата година най-високата възможна глоба за замърсяване беше 100 хил. лв. Законът беше променен и санкцията беше увеличена до 500 хил. лв. за сериозни нарушения, каза Ивелина Василева.

Тя припомни, че през миналата година „Лукойл“ предизвика предизвика разлив на нефтени продукти с риск за защитени зони, бяха замърсени водата и почвата. Операторът е заплатил наложената му по стария закон глоба от 100 хил. лв.

По темата за оползотворяването на отпадъците тя коментира, че общата сума, налична по програма „Околна среда“ за изграждане на сепариращи инсталации в общините, е 563 млн. лв.

Василева поясни, че с планираната инсталация на стойност 135 млн. евро за оползотворяване на RDF гориво на площадката на ТЕЦ “София” ще се отопляват близо 30 хил. домакинства. По повод опасенията на природозащитници, че ще има допълнително замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) тя каза, че филтрите няма да допуснат това. И във Виена има такава инсталация, изтъкна министърът.

По програма „Региони в растеж“ общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на зарядни станции за електромобили, заяви още тя.

Още икономически новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Ивелина Василева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я кви дупенца на снимките!Иде лято!
11
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Меко казано смешна сума за рафинерия! Да вземат и с бомбони да ги почерпят.....
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко го обвиняваха, че покровителствал приятеля си Златев. За пореден път се видя, че просто машината на другарите си е измисляла най-различни неща...
9
0
 
9
 
! Отговори
Злати Валентинов преди 8 години
Лукойл са замърсили въдуха в Бургас? Боже, кой би могъл да си го помисли!?Всъщност Лукойл най-добронамерено обогати въздуха в Бургас (както прави почти всяка нощ) с допълнителни количества сероводород, който е много скъп и високотехнологичен продукт!В отговор на злостните инсинуации по наш адрес, Лукойл ще заведе ответно съдебно дело и ще изиска всички, които са дишали на територията на Бургас да заплатят по 10лв за здравословния и благовонен сероводород. Този хубав въздух да не е без пари?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замърсяването е от по-рано, знам от опит-серни оксиди и висока влажност.Много рядко в годината тези неща достигат до града. Специалисти са казали какво , колко и до къде стига в Бургас според сезона и вятъра.Новата инсталация преработва тежки остатъци и е източник на много серни оксиди.Повечето замърсяващи производства отдавна ги няма. Крайно време да се затрие Кроношпан и безумното обезлесяване на България, за което "еколозите" мълчат като дупета. Продадоха се на турците -всички!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оборота за година на Лукойл е 7млрд.лв, което означава, че глоба 0.003% от оборота.Все едно да глобите с 30лв една бензиностанция с годишен оборот 1млн.лвСмях!
6
0
 
5
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Ученици, сравнете двата текста и посочете правилния!1.От автора: В предприятието ... са извършвани тестови работи по една от инсталациите и затова е имало превишаване в много високи норми.2.От химика: В предприятието са извършвани тестови работи НА една от инсталациите и затова е имало МНОГОКРАТНО превишаване НА ПРЕДЕЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ.
5
0
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не пипайте Валката, той е наше момче, от Правец
4
1
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Руската фирмичка Кромидойл е монополист в България- разбийте монопола й!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сефте.Те замърсяват всяка вечеСледователно, ако има правосъдие всеки ден трябва да ги глобяват по 200 000!
2
7
 
6
 
! Отговори
Аз не съм еколог преди 8 години
, аз съм просто човек.Еко рекета става всеобхватен, не можете да правите туристически бизнес в планината, не можете да спите в палатка на брега морето, не можете да поддържате производство без да ви одрусват периодично за измислени проблемчета "които водели до дискомфорт". Бяхме индустриална държава, станахме държава на рекетьори -чиновници.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА-ХА200 хил......?!Та те могат да запишат тези пари като "курсова разлика", "счетоводна грешка" или пък "пари за семки".....СМЕШМИЦИ!

Спонсорирани публикации