Трайков: "Булгартабак" трябваше да се приватизира през 2014 г.

Производителят на цигари е изгубил 80% от пазарите си
Обновена: 1 апр 2016 12:25 | 1 апр 2016 12:22, Екип на Bloomberg
9
Трайков: "Булгартабак" трябваше да се приватизира през 2014 г.
Трайчо Трайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приватизацията на "Булгартабак" трябваше да се осъществи през 2004, защото тогава имаше силен интерес от големите компании – стратегически инвеститори, а през 2011 почти всички вече си бяха изградили бази в съседните страни. През 2011 имаше интерес от компании от Далечния Изток, но заради промяната в критериите те не можаха да се явят.  

От Агенцията за приватизация предпочетоха да предложат такъв договор, който според тях е максимално социален. Беше определен 10-годишен срок, в който дружеството трябва да не променя производството на цигари и 5-годишен за изкупуването на български тютюн. В резултат на това се яви само един инвеститор, и то финансов. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Основният риск от приватизация, при която собственикът не е стратегически инвеститор, е да не използва компанията за акцизни и ДДС измами и да се намалят постъпленията за бюджета. За щастие това не се случи.

Според Трайков стабилизацията на компанията ще е доста трудна, тъй като е изгубила 80% от пазарите си.

Той коментира още договора на НЕК с американските централи, либерализацията на тока и новите цени на природния газ. Във връзка с исканията на бизнеса парното да не поевтинява, за да може от 1 юли цената на тока да се намали, той каза:

Миналата година в резултат на законовите промени в парламента КЕВР намали значително цената на електроенергията, за да се облекчи тежестта върху бизнеса. Мисля, че е честно да бъде дадена глътка въздух и на клиентите на топлинна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Булгартабак беше приватизиран през 2011г. Ако беше станало през 2004г., според меморандума, който изтече, се очертаваше затваряне на фабриките и досега да се е забравило за тази компания. Големите корпорации си имат достатъчно мощности. На тях не им трябват фабрики, а пазари!!! Много народ се изказва, колкото да не заспи, без да влага малко мисъл!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цигарите на булгартабак се превърнаха в пълен *** след намесата на Пеевски. Хората преминаха на вносни, гръцката Карелия, Уйнстън и други. Доган трябва да знае това, че не може да вдигаш цената и да влошаваш качеството и да не губиш клиенти.
7
1
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 8 години
Според мен нещата , които стават с "Булгартабак", са дело на Доган и на неговото поставено лице при приватизацията Пеевски. След патардиятау, която се дигна срещу лоената топка Делянчо-това е резултата.....!
6
3
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 години
Най-накрая хората по света разбраха, че пушенето е дрога и ги убива и решиха да спрат да пушат. Това разбира се отрази и на производителите на цигари. Ако утре всички спрат да пушат Булгартабак и всички производители на цигари, ще спрат да работят. Производителите на цигари се ориантират към държави от третия свят и Азия. България е последната крепост в Европа на пушачите. Това е защото хората са бедни, потиснати и тъжни, какво им се прави на тези хора? Пуши им се. Тъжно, но факт.
5
1
 
3
 
! Отговори
Бла-Бла преди 8 години
Така както се губят пазари, така и се печелят. Споменатия % значи, че вчера сутринта половината пушачи по света са се събудили и са спрели да пушат. Това не е станало защото докато пиша тези думи много хора палят първата си цигара, вярно доста и умират от пушене, но тютюневата индустрия е на плюс. За сведение само ако продава цигари в България и си върне пазарния дял в България ще има добра печалба всяка година.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-обичам ксогато няма кой да носи отговорност - Екип на Блумбърг.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този който е писал заглавието да ходи на очен лекар. в Статията пише 2004, в заглавието - 2014, за такива неща се уволняват хора в цивилизованите държави.
2
0
 
9
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ВСИ4КИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ ДОВЕДОХА БЬЛГАРИЯ ДО ТОВА ДЬНО НА ИКОНОМИКАТА---ВНАСЯМЕ 80 ПРОЦЕНТА---ИЗНАСЯМЕ ЕВТИНА РАБОТНА РЬКА И ЛЕКИ ЖЕНИ---ПО КОНСТИУЦИЯ АКО СДЕЛКАТА НАНАСЯ ВРЕДА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЬРЖАВАТА ТО ТЯ СЕ РАЗВАЛЯ И НА СКЛЮ4ИЛИЯ СДЕЛКАТА СЕ ТЬРСИ ОТГОВОРНОСТ КАКВО 4АКА ЦАЦАРОВ
1
0
 
4
 
! Отговори
оправете си годината преди 8 години
оправете си годината в заглавието, буди недоумение