Тръгна дългоочакваното отваряне на енергийния пазар за бита

Макар и с нерешени проблеми, домакинствата вече могат да избират доставчика си на ток
1 апр 2016 13:37,
5
Тръгна дългоочакваното отваряне на енергийния пазар за бита
Снимка: Ройтерс

Съвсем не на шега, от 1 април вече и битовите потребители ще могат без проблем да излязат от регулирания пазар и сами да потърсят доставчици на електроенергия. Дългоочакваната либерализеция започва от днес, но процесът по пълното отваряне на пазара може да отнеме години, предупреждават наблюдатели.

На базата на опита в други европейски държави председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов не очаква наплив на битовите абонати на свободния пазар. В Чехия например пълната либерализация е отнела шест години, но в първите три години домакинствата са решили да се доверят на нов търговец в много редки случаи.

Едва след масова информационна кампания потребителите започват да се отказват от регулирания пазар и избират нов доставчик на електроенергия.

Във Великобритания пък пълно отваряне така и още не е постигнато, сподели по време на конференция, посветена на либерализацията на пазара изпълнителният директор на AES Гълъбово Оливие Маркет. Той припомни, че Кралството беше първата държава от ЕС, която предприе либерализация на енергийния пазар - още през 80-те години на миналия век.

Но и в момента се правят анализи на отделните стъпки, преоценяват се и се променят. Маркет посочи, че първият проблем, който е спънал процеса, е била липсата на достатъчно производствени мощности, което е ограничило конкуренцията.

Липсващите парчета от пъзела

Това едва ли е валидно за българския пазар, където има достатъчно производители на електрическа енергия, но за нормалното функциониране на пазара са нужни и достатъчно количества електроенергия, които да бъдат предлагани.Но реално пред либерализацията у нас все още има много въпросителни.

На първо място все още не е ясно как ще бъдат компенсирани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията - за двете американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, както и на централите, използващи възобновяеми енергийни източници и преференциалните условия за когенарациите.

За този модел все още се очаква окончателния анализ на Световната банка.

За да функционира свободния пазар у нас трябва да бъде премахнат и моделът на единствен купувач - ролята в момента се изпълнява от Националната електрическа компания (НЕК), която търпи сериозни негативи от това, защото поема всички непазарни договорни отношения и трупа тарифен дефицит. Предложение как да се изчисти този проблем отново се чака от Световната банка.

Институцията трябва да помогне и за още един важен аспект на отварянето на пазара - защитата на уязвимите потребители.

Преди да бъдат решени тези проблеми за пълна либерализация не може да се говори. От 1 април обаче ще влязат в сила т.нар. стандартизирани товарови профили на потребителите. Те са важни на за самите домакинства, а за търговците на енергия, разпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за балансиране на системата.

Тези профили бяха изработени от ЕРП-тата преди месец и ще бъдат използвани за домакинствата, които са без електромер с почасов отчет, каквито са повечето у нас.

Само преди дни енергийният регулатор изпълни своето задължение и публикува инструкциите за смяна на доставчика на електроенергия. Така беше премахната и последната спънка пред излизането на свободния пазар.

Правилата предвиждат смяната на доставчика да е безплатна услуга. Регулаторът дава възможността домакинствата многократно да променят своя доставчик - стига да са заплатили своите задължения към стария, както и дори да се завърнат на регулирания пазар.

Нещо повече - смяната на доставчика или излизането на свободния пазар всъщност сега е право, а не задължение за потребителите. Призивът на председателя на енергийния регулатор пък е домакинствата да изчакат - да се изчистят всички подробности около либерализацията, да се успокоят цените и да се предпазят от недобросъвестни търговци.

"Моят апел към българските потребители е да подходят отговорно и да се информират добре, когато се решат да сменят своя доставчик", каза Иванов.

България е една от последните държави в ЕС, която пристъпва към либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители и забавянето в много случаи означава пропуснати ползи. При липсата на достатъчно отговори обаче изчакването може да се окаже най-добрата позиция за домакинствата, дори и при възможността да получат по-добри условия на доставка на свободния пазар.

Още енергийни новини можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога ли да си избера доставчик от Македония? Да ми пуснат една жица от 600 км до дома. Щото техния ток е по-евтин.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Могат да избират?! Е и какво като изберат - кабела е един. Както стана с свинетките, както става с гр.транспорт така ще стане и с тока ще поскъпне защото гепенето продължава
1
5
 
3
 
! Отговори
Р.Пл. преди 8 години
Уурааааааааааааааааа!