Обвиненията към МВФ – пълни глупости, отсече Лагард

МВФ "води преговорите си добросъвестно, не чрез заплахи"
4

 Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард нанесе обратен удар на Гърция заради обвиненията, че фондът се опитва да доведе страната до дефолт, описвайки идеята като „глупости“.

В кратко писмо до гръцкия министър-председател Алексис Ципрас Лагард защитава екипа на МВФ, който се оказа в центъра на скандала заради изтекла стенограма от телеконферентен разговор, в който се обсъждат трудните преговори по спасителния заем, съобщава Financial Times.

Ципрас твърди, че изтеклият документ от разговор в средата на март, който бе публикуван от WikiLeaks, повдига въпроса дали Атина може да продължи да работи с двамата представители от МВФ. Лагард казва, че екипът ѝ "се състои от опитни служители, които имат пълното ми доверие и личната ми подкрепа“.

Лагард избягва да отправя обвинения към Атина, че е отговорна за шпиониране на представителите ѝ, но предупреждава Ципрас, че „е критично важно властите Ви да гарантират среда, която уважава конфиденциалността на личните обсъждания [на екипа]“.

Скандалът бе предизвикан от коментари в стенограма, в които представителите на МВФ изразяват неудовлетвореността си за бавния напредък на ЕС при предоставяне на облекчаване на гръцкия дълг. Те споменават, че правителствата в еврозоната в миналото са отлагали важни решения, докато гръцкото правителство не се окаже на ръба на фалита.

Гърция публично изтълкува коментарите като план на МВФ да се удължат преговорите по това дали фондът да участва в последния спасителен заем на страната до юли, когато гръцкото правителство е изправено през следващата си голяма вноска по дълга. Логиката е, че предстоящият краен срок ще засили позицията на МВФ, позволявайки му да накара Германия да позволи облекчаване на дълга, което според фондът е жизненоважно за дългосрочното възстановяване на Гърция.

Скандалът доведе до спешна среща на гръцките министри в събота и до писмо от Ципрас до Лагард, в което той изразява „дълбоките си тревоги“. В него премиерът казва, че залогът в момента е „дали Гърция може да се довери и да продължи добросъвестно преговорите“ с МВФ.

В своя отговор Лагард предупреждава, че самата реакция на Гърция към преписа е унищожила взаимното доверие.

„Инцидентът от този уикенд ме кара да се тревожа дали наистина можем да постигнем напредък в атмосфера на изключителна чувствителност към изявления и от двете страни“, пише тя. „След повече размисъл обаче реших да позволя на екипа ни да се върне в Атина и да продължи обсъжданията“.

В по-нататъшен удар към реакцията на Гърция Лагард пише, че МВФ „води преговорите си добросъвестно, не чрез заплахи, и не комуникираме чрез изтичания на документи“.

Въпреки конкурентните интерпретации на стенограмата, тя остава най-ясният знак до днес, че фондът иска да остави спасяването за 86 млрд. евро на Гърция в ръцете единствено на ЕС и да се спаси от програма, която предизвика вълна от критики.

В документа един от представителите на МВФ в един момент предлага директен подход към германския канцлер Ангела Меркел, който или да я убеди на облекчаване на дълга, или да позволи на МВФ да излезе от програмата.

В писмото Лагард потвърждава, че по нейно мнение Гърция „все още има да измине доста път, докато постигне кохерентна програма, която мога да представя на управителния съвет“.

„Истинската битка е между Германия и МВФ, Гърция е просто зрител“, пише Муджтаба Рахман, който ръководи отдела за анализ на Европа в Eurasia Group. „Тъй като отсъствието на МВФ означава отсъствие и на спасителен заем, Гърция в крайна сметка ще трябва да подкрепи облекчаване на дълга, наистина няма друг избор“.

Няколко наблюдатели в Атина изказват подозрения, че правителството на СИРИЗА може да стои зад изтичането на документите.

„Реакцията на правителството предполага, че то се опитва да създаде криза, за да накара фонда да излезе от гръцката спасителна програма, надявайки се на сделка с по-лесни условия с МВФ“, казва Миранда Зафа, изследовател в Centre for International Governance Innovation.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 8 години
Комшиите си правят сметка без кръчмар.Крайно време е за излизане от евро зоната - валутен борд.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старата баба на въжето!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя натиск го има над всички държави който имат кредити и задължения , когато един човек е богат и обеспечен той е труден за управление а когато е беден и задължен той е попаднал в мрежата на акулите и е лесен за управление , това е същото и с държавите и управляващите
1
0
 
9
 
! Отговори
as преди 8 години
да бе, със сигурност