Не било ясно защо не работи "София БТ"

Лукарски: Не можем да влияем на частно држество!
5 апр 2016 13:07, Надежда Бочева
9
Не било ясно защо не работи "София БТ"
Снимка: БТА, архив

Все още не е ясна причината за затварянето на софийската цигарена фабрика на "Булгартабак холдинг", заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри форум за екологични решения в Интер експо център.

Още по темата

Икономическото министерство не може да влияе на едно частно дружество, коментира още той.

Припомняме, че синдикатите обвиниха персонално министъра в бездействие и поискаха оставката му заради започналата процедура по уволнението на 400 работници.

Лукарски обясни, че вече се е срещнал със синдикатите и са изчистени разминаванията. Той се извини за свое изказване, че "София БТ" още работи, направено преди да е приключила проверката, докато в този момент вече фабриката е била със спряно производството.

"Обясних им и те го разбраха, че Министерството на икономиката няма никакви възможности да влияе върху едно частно дружество за това кои пазари да избира, кои доставчици и т.н.", каза икономическият министър. По повод  информациите за извършена контрабанда зад граница "ние сме си свършили работата по АПК и сме изпратили по компетентност на Агенция "Митници" за проверка на тези сигнали", каза той.

По повод желанието на синдикатите министерството да се намеси, той коментира: "Не живеем в планова икономика".

"Причината за спиране на производството не се е изяснила и е предмет на проверки, които ще продължат включително и утре пред Народното събрание в комисиите - ще се разглежда случаят "Булгартабак", каза министърът.

Той отчете, че е налице загубата на пазари и значителен брой хора остават без работа.

Запитан загубата на пазари ли е главната причина за спиране на производството на цигари в София, той каза: "Не мога да кажа, защото другите предприятия на "Булгартабак" продължават да работят към днешна дата, доколкото знам, и използват същите пазари".

Продължават проверките и ще се изясни дали две от линиите от София са заработили в Благоевград.

Лукарски беше категоричен, че няма причини профсъюзите да му искат оставката заради "София БТ". Мисля, че и синдикатите го разбраха, каза той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Sagat преди 8 години
Koito kupuva bg tutuni i bg cigari, finansira isliamska darjava.
8
2
 
2
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 8 години
На този въобще нещо ясно ли му е?
7
2
 
3
 
! Отговори
Работар преди 8 години
Производството на цигари е един от най-добрите и печеливши бизнеси по целия свят.Продаваш цигари на зависими хора, които между това да изберат дали да си купят хляб или цигари избират цигарите.Пушачите в България се увеличават всяка минута.Това значи много нови клиенти за съжаление.Преди седмица една жена от закритата фабрика каза така:"Изнесоха машините..." Значи, тези машини от този завод днес някъде работят. Аз не разбирам,не искам и да мисля защото първата дума която ми хрумва е ***:)) .
6
4
 
2
 
! Отговори
ПРИЧИНА преди 8 години
Министъра е пълен Лаик .БТ София казаха че са им спрели ПОРЪЧКИТЕ .Бизнеса не е като Държавната Работа на Заплата от 10 000 лева .Ако не се купува затваряш , какво е Чудото ?Чудото ще се случи след няколко месеца когато няма да има пари за заплати на чиновниците .
5
3
 
2
 
! Отговори
кап. Вейн преди 8 години
Министерствата нямат права в частни фирми! Как да стане някой министър да ми казва кой да назнача и съкратя в моята частна фирма. Работниците да търсят собственика на фабриката, не министъра. С гаранция е някой ДПС-ар или ***.
4
3
 
10
 
! Отговори
Bobi преди 8 години
А бе ***, Булгартабак не беше ли приватизиран само преди няколко години? Във всеки приватизационен договор (когато е направен не с цел далавера) за купувача съществуват задължения, които го принуждават да направи "Х" брой инвестиции, да запази работните места и дори да открие нови и това за доста дълъг период, в противен случай договора се разваля. Питам аз какво пише в тоя договор за продажба на булгартабак, та ни обясняваш глупости за частното дружество.
3
4
 
6
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Като не можете да влияете на 90 % от бизнеса защо сте в министерствата ??!!
2
4
 
2
 
! Отговори
alf преди 8 години
МЕДИИТЕ УНИЩОЖАВАТ ОЩЕ ЕДНА КОМПАНИЯ!
1
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
За да бъде фалирана. Силно се съмнявам медийните нападки срещу Пеевски да са се отразили на пазарите в арабския свят. Дреме им на *** че за тия скандали.

Спонсорирани публикации