Запор на сметки на Булгартабак, ако има нарушения

Депутати и синдикати обсъдиха затварянето на "София БТ"
Обновена: 6 апр 2016 19:38 | 6 апр 2016 19:17, Надежда Бочева
2
Запор на сметки на Булгартабак, ако има нарушения
Служители на "София БТ" на протест. Снимка: БТА

При евентуални нарушения на приватизационния договор от страна на "Булгартабак" Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) има право да наложи глоба от над 100 млн. евро на холдинга или пък да запорира сметки и имоти на групата.

Още по темата

Това обясни шефът на Агенцията Емил Караниколов, който бе привикан в парламентарната икономическа комисия заедно с министър Божидар Лукарски по казуса със спирането на дейността в цигарената фабрика "София БТ".

Докато депутати и синдикати обсъждаха ситуацията, работници от предприятието протестираха пред сградата на Народното събрание.

Шефът на АПСК припомни на депутатите резултатите от проверките в софийската фабрика - установено е, че не работи, две линии са демонтирани и от 310 предложения към работниците за прекратяване на трудовите правоотношения 271 са приети.

Спирането не може да продължи повече от 12 месеца и не може други дружества от холдинга да спрат да работят, в противен случай неустойката по приватизационния договор е 100 млн. евро. Ако предприятието отвори например след 11 месеца, работи известно време и пак затвори, то ще има право само на още един месец престой, обясни Караниколов на депутатите.

Очакваме реакция от страна на дружеството купувач, каза Лукарски.

Синдикатите пък поставиха въпроса кой е реалният собственик на компанията, приватизирала преди няколко години държавния тютюнев монополист.

Никола Миленков от КНСБ настоя депутати и правителство да въздействат на мажоритарния собственик. Ако се знае кой е той, да ни свържете с него, за да си кажем исканията, настоя той. Синдикалистът не прие обясненията, че накърнен медиен имидж е реалната причина да бъдат съкратени 400 души.

Синдикатите смятат, че в случая има нарушение на трудовото законодателство. Караниколов обясни, че АПСК не може да следи друго юридическо лице, освен прекия купувач на холдинга. Той допълни, че демонтирането на две линии не е нарушение на приватизационния договор.

Лукарски също каза, че икономическото министерство няма правови възможности да търси кой е собственик на собственика. Той прехвърли топката към депутатите, като каза, че това е въпрос на законодателна инициатива. В световен мащаб виждаме, че ситуацията с офшорките не е най-розовата, коментира икономическият министър.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев посочи, че стотици са предприятията в България, чиято крайна собственост не е ясна. Такава е световната търговска практика и добре, че са събитията от последните дни, за да се оцени инициативата на НС да ограничи офшорните компании, каза той. Цонев обаче изтъкна, че ако основният проблем е собствеността, евентуална законодателна инициатива трябва да засегне няколкостотин български компании. Законодателство не се прави само за една компания, подчерта той.

Ферихан Ахмедова коментира, че съкратените работници ще получат компенсации, но не и тютюнопроизводителите, които остават без поминък и обезщетение.

"Кой продаде "Булгартабак" при тези условия - Бойко Борисов. Адресатът на вашите очаквания са МС и Бойко Борисов", така социалистката Корнелия Нинова се обърна към синдикатите.

Пред комисията адвокат Деян Пенков заяви, че е представител на частна компания, която преди няколко месеца е депозирала в "Булгартабак" писмо за намерение да изкупува продукцията на холдинга. 4 месеца нямали отговор и се обърнали към премиера Бойко Борисов.

Лукарски му отговори, че МИ няма правна възможност да влияе върху мениджмънта на едно 100% частно дружество.

По-късно пред медиите Пенков уточни, че е пълномощник на регистрираната в Ирак фирма "Ронахия", която искала да продава продукция на холдинга в Иран и Ирак. Той обаче видя връзка между публикация на турския вестник "Хюриет" от май 2015 г. за блокиран канал за контрабанда и сегашната ситуация. И други компании искат да купуват продукция на "Булгартабак", заяви той.

Адвокатът каза, че е подал сигнали до българските институции, МС и премиера. В отговор икономическият министър посочи, че сигналите за контрабанда се подават до Агенция "Митници". Той очаква казусът със затвореното предприятие да бъде обсъден от кабинета.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: БулгартабакСофия БТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новото КТБ - доде установят и смвтките ще са с отрицателно съдържание!
1
0
 
3
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Депутатите ще контролират приватизиранато предприятия по закона приет от тях. Ако нещо не е както трябва значи проблема е в закона. Ако е купувача е офшорна фирма и засегнати интереси при износа, значи тука не става въпрос за работниците. Малко история, навремето Булгартабак държеше пазара в Иран и Ирак. Държавата печелеше, сега политици популисти печелят.

Спонсорирани публикации