Квартет централни банкери брани US икономиката

Йелън, Бернанке, Грийнспан и Пол Волкър изключват вероятността от рецесия
8 апр 2016 11:14,
11
Квартет централни банкери брани US икономиката
снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън и трима бивши ръководители на американската централна банка се опитаха да разсеят съмненията, че икономиката на САЩ се насочва отново към рецесия въпреки опасенията от бавния глобален икономически растеж и напредналата възраст на възстановяването, пише Wall Street Journal.

В четвъртък Йелън, която се присъедини в необичайно събиране в Ню Йорк, в което участваха бившите председатели на Фед Бен Бернанке, Алън Грийнспан и Пол Волкър, описа една икономика, която напредва, без да създава очевидни нови финансови балони, които могат да подкопаят растежа.

„Това е една икономика, която расте със стабилен курс, а не икономика с балони“, каза Йелън. Щатското стопанство е постигнало впечатляващ прогрес от тежката финансова криза от 2007-2009 г.

„Американската икономика се движи напред“, добави Бернанке. „Не виждам конкретна причина да вярвам, че рецесия е вероятна да настъпи през 2016 г. в сравнение с вероятността, която беше през 2015 г. или 2014 г.“

Въпреки че периодът с растеж на американската икономика вече е по-голям от средния период с разширяване след Втората световна война, той коментира, че възстановяванията не умират от старост. Вместо това те се обръщат, когато дисбалансите отхвърлят разходите и инвестициите. Грийнспан и Волкър до голяма степен се съгласиха.

„Дълбоко се съмнявам, че нашият проблем е рецесията“, заяви Грийнспан във видео разговор. Той каза, че политиците трябва да се фокусират върху бавния растеж на производителността на труда, който потиска ръста на икономиката.

Взети заедно, коментарите на квартета, съставен от едни от най-влиятелните централни банкери в света сигнализират за съхранено доверие в момент на политически оттенъци. Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп смята, че американската икономика е в балон, която се насочва към тежка рецесия.Hidden Field

Критиците на Фед пък спорят, че политиката на ниски лихвени проценти и повтарящите се програми за изкупуване на облигации са повишили цените на финансовите активи и са ги направили податливи на спадове.

Това бе първият път, когато и четиримата говорят заедно публично толкова дълго. Срещата им идва в момент, в който централните банки са на фокус и срещат все по-голям обществен натиск. В този контекст срещата беше възможност за лидерите на институцията през последните 37 години да я защитят.

„Мнозина не са доволни от състоянието на икономиката“, каза още Бернанке. „Всичко, което Фед може да направи, е да опита да направи правилното.“

Настоящият лидер на Фед от време на време бе притискан да се защитава. Фед увеличи лихвените проценти през декември, след като ги държа близки до нулата в продължение на седем години, за да стимулира спадането на лихвите по кредитите, разходите и инвестициите. На фона на главоболията за глобалния растеж и турбуленциите на финансовите пазари Фед оттегли плановете си за увеличаване на лихвите тази година.

„Не мисля, че декември беше грешка“, заяви Йелън. „Оставаме на разумен път.“

Финансовите балони често се формират от големи увеличения на дълга в частния сектор и надценени цени на активите.

„Определено не виждаме тези дисбаланси“, каза тя и добави, че „смятаме, че постепенното покачване на лихвените проценти ще бъде подходяща стратегия и сме готови да приспособим това, което прави, на базата на това как еволюират вижданията ни за икономиката“.

Председателят на Фед изтъкна, че икономиката е показала силни признаци за възстановяване на заетостта, като текущото ниво на безработица от 5% граничи със състояние на пълна заетост. Това означава, че ако показателят продължи да пада, е толкова по-вероятно да се увеличи натискът върху покачване на инфлацията.

По думите на Йелън ниската инфлация се дължи на временни фактори, за които е вероятно да преминат, и очаква натискът за повишаване на цените да се покачва.

Също така тя каза, че въпреки че силният долар влияе негативно на икономиката, Фед не използва инструментите на паричната си политика, за да постигне определен валутен курс. Тя заяви още, че процесът по намаляване на разходите за финансиране до момента преминава гладко и показва, че централната банка разполага с подходящите инструменти, за да контролира краткосрочните лихвени проценти.

Йелън изтъкна и че в даден момент Фед ще прибегне до свиване на своя баланс в размер на 4,5 трлн. долара, но не каза кога какво ще се случи това.

Още за политиките на централните банки четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
селянин без колело преди 2 години
сега очаквам само включване на комплекса пепи с козата!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички трябва да се вдигнат срещу тези
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пък не ги е срам и да се снимат -цинизъм
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква рецесия? Ако трябва ще купят още 1000 машини, денонощно да печатат долари и ще се оправят нещата...
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито един евреин. Явно слуховете за евреи командващи големи пари са силно преувеличени.
1
1
 
7
 
! Отговори
ЕВРЕИТЕ ЛИХВАРИ преди 8 години
в служба на ФАШИНГТОН

Спонсорирани публикации