Производителките на петрол замразяват добива?

Споразумението ще бъде обсъдено в Доха
Обновена: 17 апр 2016 12:13 | 17 апр 2016 11:42, Екип на Investor.bg
11
Производителките на петрол замразяват добива?
Снимка: Reuters, архив

Среднодневното производство на петрол във всеки от следващите месеци да не превишава рекордното ниво от януари тази година, а замразяването на добива да трае до 1 октомври 2016 г. Това пише в проект на споразумение между водещите страни производителки на "черното злато“, разгласен за срещата им в Доха в неделя, пише Ройтерс.

Предвижда се споразумението да е валидно до 1 октомври, а след това големите държави производителки на петрол ще се съберат отново през октомври в Русия, за да обсъдят напредъка по своето намерение да дирижират "прогресивно възстановяване на петролния пазар“, пише в документа.

Финално одобрение на проекта на споразумение няма, но редица висши приближени до петролните министри на страните коментират, че са оптимистично настроени относно постигане на сделка.

Производителите ще продължат да работят по процеса на консултации помежду им в търсене на най-добрия начин за стимулиране на петролния пазар, а сделката ще бъде отворена, така че и други държави да могат да се присъединят, гласи проектът на споразумение.

Иран, който е член на ОПЕК, вече заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме каквито и да са предложения за замразяване на производството.

Същевременно Саудитска Арабия ще представи подробен план за подготовка на кралството за ерата след петрола на 25 април, разкри принц Мохаммед бин Салман, който е и председател на изпълнителния съвет на Saudi Arabian Oil, в интервю за Bloomberg.

"Визията на Кралство Саудитска Арабия“ ще обхване няколко програми за развитие, икономически, социални и други, каза принцът, който е втори по ред престолонаследник и водеща сила в икономическата политика на страната.

Една част от плана е т.нар. Програма за национална трансформация. Тя ще бъде стартирана месец или 45 дни след обявяването на цялостната визия този месец. Планът за трансформиране на Saudi Aramco от петролна компания в енергиен и индустриален конгломерат, както и бъдещето на Публичния инвестиционен фонд, също ще бъдат част от обширната визия.

Принцът на Саудитска Арабия опитва да преоформи икономиката, за да намали зависимостта на страната от петрола след срива в цените. В плана има идея за увеличаване на непетролните приходи със 100 млрд. долара до 2020 г., както и превръщането на Публичния инвестиционен фонд в най-големия държавен фонд в света за най-ценните активи на кралството.

След това фондът ще играе основна роля в икономиката, като инвестира у дома и в чужбина. Планира се делът на чуждестранните
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: добивпетрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кански рев се носи от саудитска арабия, шейховете седнали и реват, че вова и лавров искат картел за цената на петрола. по тоя повод един от тях, интервюиран от риа-новости е заявил, че на седалката на поръчково бентли се реве доста по приятно, сравнено с цивренето зад волана на лада 1500
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Stranite proizvoditelki. Proizvoditelki e opredelenie. Koi strani - prozvoditelki. 3 ti klas. e 4e draska4ite ot dnes mogat da la pat e qsno
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цените на петрола, както и на всички природни богатства са спекулативни, както се доказва от статията. има група хора, които дирижират международните борси и манипулират пазарите, както си искат. ако искат примерно да извият ръцете и подчинет дадена държава, манипулират цената на това, което се добива най-много там и нещата са готови. или удрят по индустрията и, и пак нещата са оправени.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да замразявате, и да размразявате, светът върви към отпадане на петролната зависимост или поне що се касае до ползването му като гориво. Като суровина за пластмаса сигурно може да се ползва доста по-некачествен петрол, какъвто има на много пазари.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планът за "След петрола" гласи:"Обратно по камилите!"
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха на шейха на СА краката му треперят от страх, матряла скоро ще огладнее, а цените на петрола растат надолу. Oт другата страна Йемен, Иран и кюрдите чакат да си гепят някое парченце със нефтен кладенец ако може ,да не забравяме и главорезите от ИДИЛ кOито привличат гладни въшки срEщу пари, тъй че нещо интересно предстои
2
4
 
22
 
! Отговори
Съвпадението преди 7 години
Земетресенията се засилват, а компаниите решават да спрат точно в тоя момент петролодобива, случайност ? Има ли връзка петролодобива със земетресенията а учените от БАН някак си гузно мълчат , отоново случайност ?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за пръв път чувам думата "производителките на петрол" това съществително е в мъжки род, - прозводителите на петрол, илив краен случай- страните - произвоводителки на петрол. Така поставено заглавието предполага, че някакъв картел от собственички на петролни компании се е събрал и е взел някакво решение, а това е дълбоко невярна информация.

Спонсорирани публикации