Защо в Доха не се стигна до споразумение?

Държавите, добиващи петрол, смятат, че фундаменталните показатели се подобряват
18 апр 2016 11:14,
9
Защо в Доха не се стигна до споразумение?
снимка: Ройтерс

На дългоочакваната среща в катарската столица Доха страните, добиващи петрол от ОПЕК и извън картела, не успяха да постигнат споразумение за замразяване на добива на петрола. Очакванията бяха големи, а разочарованието на петролните пазари съвсем очевидно - цената на петрола се срина в азиатските сесии.

Защо обаче държавите не успяха да се разберат за добива на петрол?  

Анализ в руската информационна агенция ТАСС показва, че Саудитска Арабия и още няколко държави от ОПЕК, сред които Обединените арабски емирства, не подкрепиха първоначално обявеното споразумение след отказа на Иран дори да се присъедини към разговорите в Доха.

Други държави, които са участвали на срещата, пък са посочили, че ситуацията на петролните пазари е такава, че не са нужни "екстремни решения".

В момента държавите, добиващи петрол, смятат, че фундаменталните показатели на пазара се подобряват. Оценката им е, че динамиката на цените на петрола се движат в правилната посока.

Предварителните заявки бяха, че държавите трябва да предприемат мерки за стабилизирането на пазарите. Цена на петрола до ниво от около 30 долара за барел се оказа заплаха за изпълнението на бюджетните програми на държавите.

Отказът на Иран обаче да участва промени нагласите. Срещата започна с няколко часа закъснение, а след 13 часа преговори беше постигнато единствено решението ОПЕК да проведе допълнителни консултации с държавите, част от картела, но неучаствали на заседанието в катарската столица.

Нови разговори относно замразяване на добива на петрола може да има през юни.

От ТАСС посочват и позицията на Москва по темата. Русия е готова отново да обсъди темата на среща, но тя трябва да бъде съгласувана, а страните от ОПЕК първо да се разберат помежду си. Преговорите за замразяване на добива все още са възможни, но Русия вече не е така оптимистично настроена за подобна мярка, посочва още информационната агенция.

В началото на месеца статистиката показа, че през първото тримесечие Русия е увеличила добива на петрол с 3,1% до 135,4 млн. тона.

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на С.Арбия!В случая такива нещастници като БГ, които ушанките им режат главите с цената на петрола, САМО ПЕЧЕЛЯТ!Браво и на САЩ, че осъществиха добива на шистовият газ!
7
0
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Мда,войната за овладяване на света навлиза в критична фаза...Използват се всички възможни средства-от медийни кампании,през търговски и борсови манипулации,та до преки бойни действия!Път назад към спокойствието вече няма!Господарите на света са твърдо решени да постигнат целта си и цената няма значение.Петролната война е просто част от кампанията,но доста важна.Все пак има и лъч надежда-в много случаи този план се пропуква и ефектите не са желаните.А и разбрахме каква е себестойността на нефта.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електромобилите явно променят правилата на играта
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитите имат какво да изтеглят, а други нямат.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво им беше на саудитите да слушат щатите, за да увеличат добивите и смъкнат цената на нефта. Надявайки се Русия да фалира. Обаче оказа се, че СА е пред фалит, затова ще изтегли 750млрд долара от щатите, за да върже бюджета.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, че ако русия замрази добива бюджета и съвсем ще се свие.
2
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Хаха, даже на малка печалба се оказа че никой не иска да пусне кокала, че му замина пазара. :)Тия са акто настъхнали котки в стая, кой ще мигне пръв. :)
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега хората мислеха, че инвестициите в недвижими имори или петролни компании са 100% сигурни, но уви вече не е така.

Спонсорирани публикации