Пробемът ни – не раждаемостта, а миграцията

Емиграцията на предимно млади хора влияе на демографията
19 апр 2016 13:00, Бойчо Попов
33
Пробемът ни – не раждаемостта, а миграцията
снимка: Ройтерс

След като през миналата седмица НСИ публикува данните за демографското развитие на България през 2015 г., екипът на платформата за статистика Инфограф хвърля поглед назад и прави някои сравнения със средните стойности на страните от днешния ЕС, за да стигне до част от предисторията и двигателите на сегашните процеси.

Раждаемост и смъртност
IFrame
На първата графика са показани коефициентите на раждаемост и смъртност в България и текущите членки на ЕС за последните шест десетилетия (данните са до 2015 г. за България и до 2014 г. за ЕС). Те се измерват в промили (‰) и показват броя родени/починали на всеки 1000 души от средногодишното население. Когато коефициентът на раждаемост е по-висок от този на смъртност, има положителен естествен прираст на населението и неговият брой се увеличава. Когато е обратното (както е в България след 1989 г.) естественият прираст е отрицателен и населението намалява.
 
Вижда се, че:
 
-Динамиката на раждаемостта в България не се различава значително от тази в ЕС. От 1990 г. насам раждаемостта у нас е по-ниска от тази в страните от ЕС, но в периода 2002-2009 г. страната ни се приближава до средните стойности. През 2015 г. раждаемостта в България е 9,2‰ (9,2 живородени на 1000 души население) при средно 10,1‰ за ЕС през 2014 г.
 
Проблемите у нас са по-ясно видими по линия на коефициента на смъртност, който през 2015 г. достига рекордните 15,3‰ (15,3 починали на 1000 души население).Това е най-високата стойност от 1965 г. насам. В ЕС този показател остава много по-нисък и стабилен, като след 2003 г. дори пада под 10‰.
 
Миграция
IFrame
През 2015 г. страната ни са напуснали 29,5 хиляди души, а заселилите се у нас са 25,2 хиляди души, т.е. с 4,3 хиляди по-малко. Възрастовата и полова разбивка на външната миграция показва един от основните източници на ниската раждаемост у нас – високата миграция на жени на възраст 15-29 г. През 2015 г. те са 4,8 хиляди и са два пъти повече от заселилите се 2,4 хиляди. От легендата на графиката може да активирате и данните за миграцията на мъжете, които показват сходни стойности.
 
В останалите възрастови групи разликите между броя на заселилите се у нас и напусналите страната е много по-малка. Този тип миграция на млади хора оказва дългосрочно влияние както върху раждаемостта, така и върху смъртността и всъщност е основният катализатор на негативните демографски процеси у нас.
 
Причината е, че намаляващият брой на младите хора води до:
 
- Цялостен спад на броя на населението, което значи, че, за да изчислим коефициента на смъртност, броят на починалите се разделя на по-малък брой общо население, т.е. смъртността е по-висока;
 
- Влошаване на възрастовата структура на населението, което също оказва влияние върху коефициента на смъртност, тъй като все по-голям дял от хората в страната са възрастни;

- Спад на потенциалния брой на новородените през следващите години, което оказва влияние и в двете посоки – възрастовата структура се влошава по-бързо, а населението нараства по-бавно (или намалява по-бързо, както е в нашия случай).
 

Плодовитост
IFrame
Негативният ефект на външната миграция върху раждаемостта се потвърждава от данните за тоталния коефициент на плодовитост. Той показва средния брой деца, които би родила една жена през целия си фертилен период в зависимост от повъзрастовата плодовитост за съответната година, а разликата между България и страните от ЕС (където има данни само за периода след 2001 г.) е минимална.
 
Между 1974 и 1997 г. тоталният коефициент на плодовитост у нас намалява от 2,29 на 1,09 деца. Следва период на покачване до 1,66 деца през 2009 г., последван от нов спад до 1,48 деца през 2013 г. През 2014 и 2015 г. тоталният коефициент на плодовитост у нас е 1,53 деца на една жена, което е близко до стойностите за ЕС от 1,58 деца на жена през 2014 г. С други думи: ако всички тези млади жени, които напускат страната, оставаха тук, можем да очакваме коефициентът на раждаемост у нас да бъде още по-близък до този в ЕС.
 
Така като основен проблем пред демографското развитие на България се очертава миграцията. Страната бива напускана предимно от млади хора, което без непременно да оказва влияние върху тоталния коефициент на плодовитост, дава ефект върху коефициентите на раждаемост и смъртност.
 
Разбира се, тук роля играят и много други индикатори, като по-ниската продължителност на живота у нас, качеството на здравеопазването и ниският (в сравнение с ЕС) жизнен стандарт.

Още подобни новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
ДОБРО УТРО! преди 8 години
СЕТИХТЕ ЛИ СЕ?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОК - миграцията ни е проблемът, но какво кара младите да бягат? Разрешете проблема с корупцията и инфантилното управление и младите няма да бягат! И аз не исках да бягам, но в един момент нямаше как - трябва да се грижа за възрастни родители и баба и дядо, за собствените си три деца, а понеже отказах да правя компромиси със съвестта си, бях принуден да търся реализация на вън. Болно ми е, но не искам да крада и да мутрея, за да живея що годе нормално
22
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен 26Не са ти го махнали, просто символа за Лира/Паунд не го чете сайта. Толко си им могат кодерите...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАПИСАХ НАДНИК 130 АУНДА НА ДЕН ЩО ГО ПРОМЕНИХТЕ?НЕЩО ЯД ЛИ ВИ ХВАНА?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оффф запознах се с един от нашите индийци в Англия.-Как си майна?-Оо добре съм тука слагам една изолация за 130£ на ден надник аз съм от Сливен и съм тука с роднините.-Браво е как е в Сливен?-Ами то българите изчезнаха отдавна и сега ние.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю модерен РОБ , къде са назначените капиталисти от БКП-БСП , на които др. Луканов казваше ще правим капитализъм ама ние ще сме капиталисти . Не могат нищо да организират като работодатели . Имат хотели и кръчми , защото там не се иска акъл , а само ядат и пият с фолкаджийките . Къде са работливите селяни да произвеждат , няма ги . Бяха много работливи като имаше ТКЗС-та да крадат от Държавното .
18
1
 
9
 
! Отговори
900? средна заплата* преди 8 години
А сега извадете ромите, водките и т.н от тази *средна* стойност :)
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един народ, който не може да излъчи най-добрите си чеда да го водят е обречен.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсата на правда в родината ти, оправдава всеки да напусне татковината си. Да не съм чул никой да обижда нашите емигранти. Без правда няма държава, няма бъдеще, няма живец
15
2
 
8
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Както всяко здраво тяло и условно нареченото "българия" може да се пребори с инфекцията, но само ако имунната система разпознае, че заболяването "демографска катастрофа" е причинено от друг вирус наречен "мултикултурализъм и либерализъм" който отслабва тялото и прави неефективна имунната система и прави тялото уязвимо за болестта "демографска катастрофа" която и ще го убие. Или имунната система ще унищожи вируса на либерализма и последващото заболяване "демографска катастрофа" или тялото ще умре
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предпочитаме да си купим 5 гошишна трошка A4, вместо да имаме дете. После се напиваме в кръчмата и милеем за родината и плачем защо нацията се топи
13
0
 
18
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Демографската катастрофа не се състои във факта, че общото население живеещо на територията условно наречена "българия" намалява което е така а във факта, че се изменя етническия баланс при който белите българи, истинските основатели на държавата и нейни поддръжници и крепители чрез които функционират институциите се подменят с хората от гетото. Така подобно на болно тяло в което здравите органи започват да отказват то умира. Българите раждат по едно дете а хората от гетото по шест.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците са останали с мисленето си от соц-а:(1) ще гласуват за мен, щото няма за кой друг(2) ще стоят тук и ще има свалям по няколко кожи"""Да, ама не""" както казваше един уважаван журналист. Или ще имаме нормални политици или полиците ще си останат без избиратели. Това е логиката на пазарната икономика, защо да седя в мутренска държава с мизерни заплати, при положение че мога да продам труда си за по-добра цена.
11
2
 
18
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Проблемите са моралната деградация, разрушаването на семейната институция, унижаването на мъжа като глава на семейството, превръщането на жената от майка в блудница и кариеристка, недостойното и мизерно заплащане на 90% от българите на територията условно наричана "българия", стимулирането на раждаемост на хората от гетото и рестрикции и финансови затруднения за раждаемостта на качествени бели българи, заемането на самоубийствени либерални и мултикултурни позиции от страна на политиците
10
0
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
всички знаем къде е ядрото на проблема - те не спират да грабят и да рушат изграденото с години назад! продават за жълтици държавата и на който не му е ясно 80% не е собственост на българи ами на евреи и английски колонизатори! долу сганта от управлението крадливо!!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е политиците,който "управляват" България през последните 26 години.
8
0
 
23
 
! Отговори
изчезваме преди 8 години
Напротив, точно в раждаемостта е проблемът ! Българите раждат по 1 дете, рядко 2, докато индо-българите по 4-5, че и повече. Сами направете сметката.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коригирайте си заглавието, днес.бг! ПробЛемът с "Л"!
6
0
 
21
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Браво на младите!Червен картон за управляващата класа и мутрите псевдо бизнесмени. Оставете ги да се задушават в собствените си из-хождения
5
0
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Проблемите които виждам аз и ме мотивират да емигрирам :1. Няма институции, на всякъде ги мързи да работят и всеки се опитва да ти вземе някой лев за да си свърши работата за която му плаща държавата.2. Няма закони, убиваш човек - условна, газиш дете - условна, убиваш куче - цялата тежест на закона се стоварва върху теб.3. Може да кажеш по ТВ че си измамник и ще ти се размине.4. Работодател равно на робовладелец.за останалите 200 нямам време.

Спонсорирани публикации