За какво харчат най-много руснаците? За храна!

50% от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище
19 апр 2016 09:00,
67
За какво харчат най-много руснаците? За храна!
Кадър: Reuters

Хората в Русия пак започват да харчат за храна над половината си доходи, пише "Комерсант".

Руският всекидневник цитира данни от проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на федерацията.

Балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г., пояснява изданието. Делът на храните достигна тогава 49,6 на сто от стокооборота на дребно в Русия. За сравнение, през 2015 г. храните бяха 48,6 на сто от оборота, през 2014 г. - 47%.

"Сега се очертава тенденция да нараства делът на храните в разходите на населението, което съвсем логично отразява спада в реалните доходи и (. . .) обедняването - знае се, че колкото е по-бедно дадено домакинство, толкова по-голям дял от бюджета си харчи за хранителни продукти", обясняват авторите на анализа.

През февруари 2016 г. реалните доходи на руското население са намалели с 6,9 на сто спрямо същия период от предходната година, а реалните заплати - с 2,6 на сто. Бедността е нараснала миналата година с 2,2 на сто до 13,4%. Петдесет на сто от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище, сочат данни, цитирани във всекидневника.

Съответно в режим на икономии са минали не само малоимотните, но и средните слоеве от руското население. Експертите не виждат в най-близко време перспективи за подобряване на положението, заключава "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Жителите на Русия търсят спасение от мизерията в гаражите, пише "Известия". Там хората откриват сервизни ателиета, цехове за направата на мебели, сладкарници и дори хотели. По данни на социологическия фонд "Хамовники" в гаражната икономика са включени средно 15 на сто от трудоспособното население, посочва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова могат хората в най-богатата на ресурси държава. И най-голямата по територия.И най-алкохолизираната нация.Толкова могат ...
49
2
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
лъжат клеветниците най-много за водка харчат!!!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за какво харчат най-много българите?Да отговорят тези, дето се радват на заглавието и не виждат какво става в Родината!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е,на тях поне им остава за храна!
46
0
 
7
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
В българия наи много харчим за вода отопление и транспорт за ядене ако остане.
45
2
 
3
 
! Отговори
млада социалистка преди 8 години
да ама в Америка бият ***
44
2
 
4
 
! Отговори
коци преди 8 години
никой не може да сравнява с НАС дори и в това отношение !
43
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Един българинЗначи от 150 милионна Русия намери 20 000 град(бил е 25000) близо до границата с Украйна и данните ги взе от Вилипедия. Да ако вземеш данните на всички 10000-25000 градове в България ще видиш същото нещо. Сорри малките населени места се обезлюдяват такава тенденция има почти на всякъде по света
42
4
 
6
 
! Отговори
Одусей 1 преди 8 години
50-52 има нещо сбъркано в централната нервна система на такива като теб .Зомбовизията на Путин ви увредика допълнително . Какви торти какви парчета. На вас само външни врагове ви се привиждат като вие самите сте си най големите врагове на самите себе си
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата и най-богатата страна на света опря до "гаражна икономика". Това е благодарение на мъдрото ръководство на джуджето-диктатор. След година-две ще минат на натурална размяна и на родово-общинен строй.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Если офшоры такое мировое зло, что вызывает международные скандалы, почему не собраться всем вместе в ООН и не запретить их, а кто ослушается чмырить санкциями. Заодно можно будет увидеть, кто лоббирует существование офшоров
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как Путин "достал" англосаксов! Уже разрезали торт "СССР" ,практически добрались до самого вкусного(более 200 лет добирались) - России..... и тут на тебе , приходит Путин и уносит самое вкусное со стола. Их можно понять...;))
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците вече не харчат , а ровят кошовете докато техните руководители трупат сметки в Панама....Путину нет никакого смысла красть и прятать деньги в оффшорах. Та война, которую он ведет - это смертельная битва. Или победить или умереть. При всем желании, уже после того, что он сделал - он, Путин, личный смертный враг всего мирового капитала. Бежать, куда? На Марс или Юпитер? Только здесь, победа или смерть.
37
0
 
4
 
! Отговори
Россия преди 8 години
Я курить бросил, того же советую и автору...
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До само цифризащо постоянно ни заливат с пропаганда!!!!!!!!!що се измъчваш тук, а не се преместиш в процъфтяваща Русия?
35
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред фактите и *** мълчат!Само Боби се е обадил срамежливо, колкото да прибере некоя рубла.
34
12
 
12
 
! Отговори
само цифри преди 8 години
Статистиката на някои евро-членки.Кой колко харчи за храна.Германия-42%...Великобритания-43% ...Белгия-39%...Италия-49% ...Испания-53%...Румъния-61%...Гърция-64%....България-68%....Полша-58%...Литва-74%,Естония-76%...Изводите си правете сами--и си отговорете,защо постоянно ни заливат с пропаганда!!!!!!!!!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българинТвойта пропаганда е оди сеевска. Оди сей!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За какво харчат най-много руснаците?"...За "виолончела" !!!
31
4
 
8
 
! Отговори
Истината каквато е преди 8 години
До Един българинИ аз отдавна съм забелязал, че в Русия съществуват и работят огромен брой журналисти, от репортажите на които целият свят може да съди за положението (добро или лошо) на руския народ днес.А как е в европейска България? По-цветущо ли е дереджето на социално-слабия български гражданин, на пенсионерите, на живеещите по селата безработни, на хилядите клошари? Има ли в България един дори български журналист, който да осветява трагичното състояние на огромна част от нашето общество?

Спонсорирани публикации