За какво харчат най-много руснаците? За храна!

50% от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище
19 апр 2016 09:00,
67
За какво харчат най-много руснаците? За храна!
Кадър: Reuters

Хората в Русия пак започват да харчат за храна над половината си доходи, пише "Комерсант".

Руският всекидневник цитира данни от проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на федерацията.

Балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г., пояснява изданието. Делът на храните достигна тогава 49,6 на сто от стокооборота на дребно в Русия. За сравнение, през 2015 г. храните бяха 48,6 на сто от оборота, през 2014 г. - 47%.

"Сега се очертава тенденция да нараства делът на храните в разходите на населението, което съвсем логично отразява спада в реалните доходи и (. . .) обедняването - знае се, че колкото е по-бедно дадено домакинство, толкова по-голям дял от бюджета си харчи за хранителни продукти", обясняват авторите на анализа.

През февруари 2016 г. реалните доходи на руското население са намалели с 6,9 на сто спрямо същия период от предходната година, а реалните заплати - с 2,6 на сто. Бедността е нараснала миналата година с 2,2 на сто до 13,4%. Петдесет на сто от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище, сочат данни, цитирани във всекидневника.

Съответно в режим на икономии са минали не само малоимотните, но и средните слоеве от руското население. Експертите не виждат в най-близко време перспективи за подобряване на положението, заключава "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Жителите на Русия търсят спасение от мизерията в гаражите, пише "Известия". Там хората откриват сервизни ателиета, цехове за направата на мебели, сладкарници и дори хотели. По данни на социологическия фонд "Хамовники" в гаражната икономика са включени средно 15 на сто от трудоспособното население, посочва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
15
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
До Един българинБългарският русофил не познава факти.Той обича Путин повече от България. Фактите могат да го удрят по челото, но той пак няма да ги види и осъзнае, най вече.Интересно ми е, като си мислят, че Русия е райското място, защо всички бягат на Запад :)
29
5
 
13
 
! Отговори
Do 35 преди 8 години
До Българо-славянинХаха, пич, ти бил ли си в Русия?Отиди...постой там около една=две седмици...ама излез от Москва...и тогава коментирай.Както винаги, в последните 100г. докато руските политици ни убеждават, че там е раят на земята, техните деца и семейства живеят в загниващия Запад :)Но, млади сте...тези неща не ги знаете.
28
18
 
3
 
! Отговори
Българо-славянин преди 8 години
Лъжат, всичките тези изследвания са спонсорирани от разни западни фондации и са с цел да маскарят Русия. Руското население е най-благоденстващото на света, защото не пускта чуждемци в собствената си държава.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжете! Руснаците не харчат най-много за храна, а за пиене! :)) Без храна може и 1-2 дни, ама без водка нет!
26
8
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 20Айдее още един дето ползва СТЪКМИСТИКА и сравнява БВП. Абе умник ако сравняваш Италианска автомобилна промишленост с тази в РФ ще получиш още по-фрапантни данни. Сравни ЖП транспорта примерно по тоя показател Италия ще е в Каменния век.Или производство на Злато почти 200 тона са произвели и изкупило правителството на РФ за миналата година. А колко струва ток, бензин и газ сравнение с Италия ...Всеки може да ползва СТЪКМИСТИКА
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в България как е? 80% отиват за храна и без срив на каквото и да било. Не си гледаме нашата ***, тръгнали сме с Русия да се сравняваме...
24
3
 
12
 
! Отговори
ами да преди 8 години
Значи имам позната рускиня и тя ми се оплака че доходите от преди кризата и сегашните , които получава са намалели наполовина благодарение на обезценката на рублата . Значи тя живее в България , а доходите са и в рубли , след обмяната резултата е показателен за срива на техните доходи .
23
2
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
То те направо са добре щото аз харча 2/3-ти от заплата за храна за 4-ри членото ми семейтво. :-/
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докато руснаците не хванат дървото и да свършат със американския фашизъм все ще са зле,и те и целия свят
21
9
 
11
 
! Отговори
заслужил овчар-звани преди 8 години
Руснаците вече не харчат , а ровят кошовете докато техните руководители трупат сметки в Панама.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее, аман от коментатори, които не са стъпвали в Русия!!!!
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо анонимен 14Що бе, хамериканските ти господари не ти дават евтинко ей така нещо, за без пари, заради едното приятелство, например евтин ток, газ, бензин, или поне пари, за да си ги купиш, ами само се чудят как да те оберат до стотинка, да ти вземат златото, парите, държавата, земята, децата?
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ бяха към 5%
17
11
 
13
 
! Отговори
detelina преди 8 години
Боже, Боже,присмял се ,хърбел, на щърбел.Винаги съм се ,чудила, защо българите винаги гледаме в чуждата паничка!?Като ,че ли у нас от чешмите ни тече, мед и масло.Вижте първо ,какво става в България, и тогава, плачете на чужди гробища.Ей, писна ми от простотии 26 години.
16
3
 
5
 
! Отговори
написал преди 8 години
Същия въпрос и същия отговор важи за Северна Корея.
15
2
 
6
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 8 години
В България се разходват около 63 процента от приходите, за храна. Това е изследване на К....анд. В Германия и Австрия този процент е около 9-11.
14
8
 
8
 
! Отговори
морски преди 8 години
Ще ги чакате руските туристи като царе, щото те харчат и консумират!
13
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите плащаме 50% от доходите си за руски бензин, нафта и газ. В ЕС цените на тези стоки са много по-ниски спрямо доходите им, защото не зависят от руските изедници. При спад в цените на горивата с повече от 2 пъти за последната година, руските изедници смъкнаха цените с около 30-35%. А мазните русофили в Бг си мълчат или сричат по опорните точки. Най-долните плазмодий са русофилските пачи.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедността е нараснала миналата година с 2,2 на сто до 13,4%.............Вчера във вестник Сега имаше статия за европейска България, в която мизерстващите са вече 35 % , и непрекъснато се увеличават.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а българина харчи 70% от доходите си за храна .....500лв заплата ......400лв за храна

Спонсорирани публикации