За какво харчат най-много руснаците? За храна!

50% от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище
19 апр 2016 09:00,
67
За какво харчат най-много руснаците? За храна!
Кадър: Reuters

Хората в Русия пак започват да харчат за храна над половината си доходи, пише "Комерсант".

Руският всекидневник цитира данни от проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на федерацията.

Балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г., пояснява изданието. Делът на храните достигна тогава 49,6 на сто от стокооборота на дребно в Русия. За сравнение, през 2015 г. храните бяха 48,6 на сто от оборота, през 2014 г. - 47%.

"Сега се очертава тенденция да нараства делът на храните в разходите на населението, което съвсем логично отразява спада в реалните доходи и (. . .) обедняването - знае се, че колкото е по-бедно дадено домакинство, толкова по-голям дял от бюджета си харчи за хранителни продукти", обясняват авторите на анализа.

През февруари 2016 г. реалните доходи на руското население са намалели с 6,9 на сто спрямо същия период от предходната година, а реалните заплати - с 2,6 на сто. Бедността е нараснала миналата година с 2,2 на сто до 13,4%. Петдесет на сто от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище, сочат данни, цитирани във всекидневника.

Съответно в режим на икономии са минали не само малоимотните, но и средните слоеве от руското население. Експертите не виждат в най-близко време перспективи за подобряване на положението, заключава "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Жителите на Русия търсят спасение от мизерията в гаражите, пише "Известия". Там хората откриват сервизни ателиета, цехове за направата на мебели, сладкарници и дори хотели. По данни на социологическия фонд "Хамовники" в гаражната икономика са включени средно 15 на сто от трудоспособното население, посочва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално е, в едно не особено богато общество, най-голямото перо в семейния бюджет да е за храна.Не е нормално, когато 50% и повече от дохода ти отива само за ток и вода, или само за отопление, или само за лекар и лекарства.Това означава, че за храна не ти остава.Е, ако храната ти е ГМО от епруветка, ти си от афроамерикански произход и си жител на най-свободната и демократична държава в света, е нормално да се храниш с фууд стампс, да тежиш минимум 200 кг., а най-големия разход от семейния бюджет да е за дрога.
9
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До абе 3Значи умнико кажи ми в Антарктика колко струва храната? Там не вирее нищо. Може да застреляш някой пингвин.На територията на РФ просто половината неща които образуват една нормална трапеза не виреят. Плодни дървета НЯМАЗарзават 2-3 месеца годишно но само в Южните областиМесо, Картофи, зърно и това еТака че рашките всичко по-завързано за трапезата са принудени да го внасят. А това е скъпо в момента.
8
6
 
8
 
! Отговори
до боби преди 7 години
бобсън, явно скоро не си ходил до рф. ако си мислиш, че страните от ес са загубили техния пазар, лъжеш се, друг мой))
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехото на скандала, избухнал по време на пряката линия с Владимир Путин не затихва, а се усилва. Възбудени са още 4 наказателни производства срещу фигуранти, свързани с лошите условия на труд в консервната фабрика на о. Шикотан, Сахалинска област, Далечния Изток.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря Миков ще заминава за Русия!Целта на посещението да се запознае с опита и успехите на руската икономика и социална политика и приложението и в България.Да му пожелаем успех и ползотворна работа със съветските другари.
5
19
 
15
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Даже в толкова тенденциозно написана статия все пак списвачите, че журналисти не мога да ги нарека, признават хората са запретнали ръкави и по Капиталистически почват да развиват някакъв може и мизерен но бизнес. Да нанагорно им идва на рашките и още по-зле сигурно ще стане, но на 4-5 година от началото на санкциите ще пречупят кривата. Капитализма е това - Има ли търсене ще се намери предлагане. Тъпотията на западните ЕС лидери е, че за да угодят на САЩ загубиха сигурния си руски пазар
4
14
 
16
 
! Отговори
леонид преди 7 години
спасибо товарищу путину за наши пустые желудки.
3
13
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
ни мога , щи припадна , а българина харчи половината от заплатата си за поддръжка на колата -ГОДИШНО- винетка 90, застраховка 200 ,1000 за гориво , 50 за данък още толкова за преглед на колата , на газовото ,100 за смяна на масло и филтри , по 50-80лв годишно за гуми , и т.н. ..... ако някой си сметне разходите до стотинка ще види ,къде му отиват парите ---и добре са компотите от село и евтините банички за закуска
2
11
 
24
 
! Отговори
Ай сиктир преди 7 години
Нищо. Важното е за танкове и ракети пари да има. Храненето е надценено!
1
14
 
7
 
! Отговори
Да бе, преди 7 години
и онова животинче завива шоколад!