Факторите, влияещи на цената на тока, се следят изкъсо!

Заемът на НЕК може да повлияе при повишение, прогнозира Иван Иванов
Обновена: 11 май 2016 14:06 | 11 май 2016 13:19,
4
Факторите, влияещи на цената на тока, се следят изкъсо!
Снимка: архив, Bulphoto

Експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) внимателно анализират заявленията на енергийните компании, както и всички фактори, които биха повлияли върху цената на електроенергията за новия регулаторен период (от 1 юли 2016 година).

Това увери председателят на регулатора Иван Иванов. Пред журналисти след днешното заседание на Комисията той посочи, че намалението на цената на природния газ в последните месеци е "едно добро събитие" за потребителите - битови и стопански, особено за тези, които използват природния газ като суровина за производство.

"Когато говорим за влияние върху цената на електроенергия, няма съмнение, че намалението на цената на енергоизточника влияе в посока към намаляване на цената на високоефективната електроенергия", каза председателят на КЕВР. Той обаче уточни, че има и други фактори, които ще влияят "в обратната посока".

"Частично" един от тези фактори е заемът, който беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ), за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово, призна Иванов.

В края на април енергийният холдинг получи мостово финансиране в размер на 535 млн. евро. С тези средства НЕК изплати старите си задължения към двете централи, които надхвърлиха 900 млн. лева. Съответно те успяха да се разплатят с Мини Марица-изток, на които дължаха малко над 360 млн. лева.

Получаването на заема беше определено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова като нужно за подобряване на ликвидността в целия сектор на енергетиката. Разходите за него обаче са включени в ценовото заявление на НЕК, тоест, ако КЕВР ги признае, ще бъдат включени в цената на електроенергията на регулирания пазар.

"Комисията много професионално и много критично оглежда всички направени заявления", категоричен беше Иванов днес и увери, че с окончателното си решение регулаторът ще защити обществения интерес."Като казвам обществения интерес, той не може да се разглежда само като интереса на потребителите", уточни обаче Иванов.

В своето решение КЕВР ще се опита да не засегне сериозно потребителите, но и енергийният сектор да бъде в добро състояние.

"Не мога да правя коментар, когато експертите работят много сериозно", каза председателят на регулатора в отговор на въпроса дали ще има повишение на цената на електроенергията на регулирания пазар на фона на исканията на енергийните дружества. Той посочи единствено, че дори и да има увеличение, то ще бъде "много далеч" от исканите 20% от страна на ЧЕЗ България.

Иванов отказа да коментира и предложеното от НЕК увеличение на таксата "Задължения към обществото", но уточни, че най-вероятно регулаторът няма да се откаже от модела таксата да бъде еднаква и за битовите, и за стопанските потребители въпреки исканията на бизнеса.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: цената на токакевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе те герберастите увеличиха цената на билетчето с 60%, та някакъв си ток ли няма да думнат поне с 20%.
3
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
90% от ВЕИ тата са собственост на крадливи герберчета,ГЕРБ дава 1,3 милиарда на американските централи,ГЕРБ спря Белене и сега ще плащаме над 2 милиарда евро неустойки. ГЕРБ забатачва тотално енергетиката ,да не говорим колко губим от спирането на южен поток ТОТАЛНА ПРОСТОТИЯ,а от добива на газ в Черно море ще взимаме 1,8% от печалбата след 8г. ако има газ. Това правителство се е продало на Америка и Турция
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига сте си измивали ръцете с това ЧЕЗ бе. Цената не я увеличава ЧЕЗ, а правителството на крадливите Тикви. За да се пълнят гушите на родните мафиоти олигарси, собственици на ВЕИ. Защо не напишете на кого са ВЕИ-тата, а ?
1
0
 
2
 
! Отговори
....- преди 7 години
Kolko leva ima prihod bg trezor na rbg ot iznosa na bg elenergia v Turkiye?!:-):-):-):-) ami kolko leva prihod ima bg trezor ot prodajbite na e-energia v rbg?!