Петролът поскъпна с над 5% миналата седмица

Но глобалното пренасищане на пазара може да се увеличи тази година
16 май 2016 13:00, Десислава Попова
3
Петролът поскъпна с над 5% миналата седмица
снимка: Ройтерс

 Фючърсите на петрола поевтиняха в петък за първи път от три сесии, отстъпвайки от шестмесечните върхове заради подновените опасения от глобално пренасищане на пазара.

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са добивали по 32,44 млн. барела на ден през април, съобщи ОПЕК в месечния си доклад, публикуван в петък. Това е повишение със 188 хил. барела на ден спрямо март и най-високото равнище от 2008 г. Основните фактори за това са вдигането на санкциите срещу Иран и провалът на инициативата за замразяване на добива от миналия месец, пише Investing.com.
 
ОПЕК предупреди, че глобалното пренасищане на пазара може да се увеличи тази година заради растящия добив на страните членки на организацията, който компенсира намалението в други страни, засегнати от ниските цени на "черното злато".
 
На лондонската борса ICE Futures Exchange цената на европейския сорт Брент с доставка през юли загуби в петък 25 цента, или 0,52%, и приключи седмицата на ниво от 47,83 долара за барел. Въпреки понижението от петък фючърсите на Брента в Лондон записват повишение от 2,46 долара, или 5,14%, за седмицата.
 
Сред факторите за поскъпване на Брента бяха новините за въоръжена атака над съоръжение на Chevron в богатата на петрол делта на Нигер в Нигерия, както и за смущения на добива в Либия.

Фючърсите на Брента поскъпнаха с около 65% спрямо нивото от под 30 долара за барел, което достигнаха за кратко в средата на февруари, въпреки провала на преговорите в Доха през април между ОПЕК и страните производителки извън организацията за замразяване на добива. Предстои среща на ОПЕК на 2 юни във Виена, на която инициативата за замразяване на добива може отново да излезе на дневен ред.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange (Nymex) цената на суровия петрол с доставка през юни се понижи в петък с 49 цента, или 1,05%, до 46,21 долара за барел. За седмицата обаче цената на фючърсите в Ню Йорк записа повишение от 1,55 долара, или 3,35%.

В четвъртък цените на петрола на Nymex скочиха до 47,02 долара за барел, което е най-високото равнище от 4 ноември миналата година, след като стана известно, че американските запаси от суров петрол са се понижили неочаквано през миналата седмица за първи път от март.

Запасите от суров петрол са намалели с 3,4 млн. барела през седмицата до 6 май, като вносът се е свил със средно 5 хил. барела на ден, сочат данните на американската Администрация за енергийна информация. Анализаторите очакваха повишение на запасите със 700 хил. барела.

Цените на петрола на Nymex са с приблизително 60% над 13-годишното дъно от 26,05 долара за барел, достигнато на 11 февруари, на фона на спад на добива на шистовите компании в САЩ, който подкрепя цените.
Късно в петък доставчикът на услуги за петролния сектор Baker Hughes обяви, че броят на петролните платформи в САЩ се е понижил с 10 миналата седмица до 308, записвайки осма поредна седмица на намаление. За сравнение, по това време миналата година в страната са работили 660 нефтени платформи.

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ел фаро де москвича преди 7 години
Ега свалят нещо цената да стане чудо ама...нъцки ич не чекам
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи очакваите в наи скоро време бензина 2.20
1
3
 
0
 
! Отговори
брента и брезента преди 7 години
И рускоговорящите веднага разтвориха бузи ,да поемат новата информация

Спонсорирани публикации