14% от трайно безработните у нас са висшисти

Структурата на безработицата буди притеснение
18 май 2016 11:52, Екип на Bloomberg
14
14% от трайно безработните у нас са висшисти
Снимка: Reuters

НСИ и Агенция по заетостта използват различни методологии, по които измерват безработицата. Добрата новина е, че нивото на безработица в България спада и в двата случая, като по този показател България се нарежда под средното европейско ниво. Това каза Светлозар Петров, управител на JobTiger, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод разминаването между данните за нивото на безработица на НСИ и Агенция по заетостта.

Спадът на безработицата е добра новина, но структурата на безработицата буди притеснение, коментира от своя страна Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

По думите й данните на двете институции са почти идентични в структурата на безработицата. 60% от безработните са т.нар. трайно безработни, 14% са хората с висше образование, а 17% от безработните са младежи, които не могат да намерят първото си работно място. По данни на Евростат броят на младежите до 24 годишна възраст, които нито учат, нито работят достига 300 хил. души, посочи още тя. 

От гледна точка на безработицата сериозен проблем е броят на хората, които отпадат без да завършат училище – те са трудно пригодни за пазара на труда, трудно получават квалификация и срещат сериозни затруднения в намиране на първото си работно място, коментира още управителят на JobTiger. Според бившия социален министър също така е необходимо да се направи спешна оценка на системата на професионалното образование в България. 

Вижте повече от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
РККА преди 7 години
а мързеливците колко процента са............
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mnogo zle i ne6tata 6te stanat o6te po zle Bulgaristan zagiva
8
0
 
1
 
! Отговори
Пита Гор преди 7 години
Значи, каро има статия за вишистите, разни гимназиални провали и *** почват да коментират, като има Църковни вести, атеистчетата са най - активни!Кво става?!
7
0
 
4
 
! Отговори
Някаф там преди 7 години
Зимата не мога да спя на открехнат прозорец от тия проклети юристи... По цяла нощ вият от глад по улиците.
6
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те младежите, които не си намират първа работа, в голяма степен са безработни, защото искат без много знания и никакъв опит да започнат за 1500-2000 чисто...иначе всичко друго им е "под достойнството" и "крайно недостатъчно за живот", нищо че нито деца гледат, нито ипотека плащат....ама не мога да ги виня, явно това до голяма степен идва от родителите, които са ги възпитали всичко да идва готово....
5
9
 
7
 
! Отговори
К. преди 7 години
"А поне 20% от висшите са тотални зубъри, които освен да четат и да учат абсолютно нищо друго не могат."Според мен процентът е дори по-голям. Голяма част от висшите въобще не знаят какво са учили, друга голяма част - просто "читанки". Висшитите, които могат да измислят или изобрятет нещо са съвсем малко.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висшисти с дипломи от Благоевградския, Свободните, врачанския, ловешкия, монтански и пр. университети, които едвам си пишат правилно името...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 14% висшисти ли останаха в България?
2
8
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
1. Дайте статистика колко от тези вишисти са завършили измислени специалности (политология, богослов и т.н)2. Дайте статистика колко от тези вишисти си търсят работа за по 1000-1500 лв без ден трудов стаж.3. Дайте статистика колко от тези вишисти се намират в родните си градове и села и там си търсят работа по специалността.
1
10
 
6
 
! Отговори
Зубракис преди 7 години
А поне 20% от висшите са тотални зубъри, които освен да четат и да учат абсолютно нищо друго не могат.

Спонсорирани публикации