Скок в цените на дизел и бензин

Причината – високите цени на петрола на международните борси
18 май 2016 07:42,
37
Скок в цените на дизел и бензин

Цените на горивата у нас тръгват нагоре. Поскъпването ще е с около 3%, прогнозира изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред "Труд".

Причината са рекордно високите цени на петрола на международните борси. Черното злато достигна най-високите си стойности от ноември 2015 г. Сортът „Брент“ поскъпна с 1,23 долара или 2,5%, и вече се търгува за 49,05 долара за барел в Лондон.

Ако тенденцията за поскъпване се запази, неминуемо ще се отрази и на нашия пазар, както и на цените на дребно, допълни Делчев. Той напомни, че все пак цена от около 50 долара за барел е доста по-ниска от предишните рекордни стойности.

В момента литър А 95 по бензиностанциите у нас се продава средно по 1,87 лв., а дизелът – 1,80 лв., показват данните на сайта fuelo.net. Само през вчерашния ден цената на дизела се е повишила с 1 ст., като през миналата седмица увеличението е с 2 ст. за литър.

Според анализатори крайно ниските цени на петрола от последните две години вече са минало.

Goldman Sachs - банката, която от много месеци насам прогнозираше срив на американския суров петрол дори под 20 долара за барел, вече обяви, че очаква повишение към 50 долара за барел през втората половина на настоящата година.

Прогнозата на финансовата институция идва и в момент, когато са нарушени петролните доставки в Нигерия, Либия и Венецуела, производството в САЩ намалява, а Канада временно съкрати добивите в резултат на отшумяващата постепенно огнена стихия, засегнала богатия на суровина регион Албърта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: дизелбензинпоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Ти да видиш! Значи като паднаха цените 2 пъти на петрола, горивото надолу с 10-15%, сега като скача с 2.5% веднага трябва за се отрази на нашия джоб... И както е написал човека преди мен - сега ще се вдигне всичко - хляб, вода... Писна ми да ни крадат...
22
0
 
3
 
! Отговори
Да се тълкува преди 7 години
Един вид, сега ще се вдигнат и цените на хранителните стоки, 'щото разбираш ли петрола скочил. Ама когато цените бяха "рекордно ниски" , стоките не помръднаха и процент надолу. Ще ядете вие мерзавци с вратовръзки големия *** скоро, ама въпроса е че не осъзнавате колко голям ще е...
21
8
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
В голяма грешка си, колега.Бойко, заедно с Доган слугуват на Москва.От Брюксел само крадат пари за проекти, защото така им е най-угодно.
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукойлски номера. Живея в Италия. Цените не са помръднали и с цент.
19
9
 
15
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
Големите шефове в Москва казаха да се вдигнат цените в Задунайската губерния.
18
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената се вдига защото...ТАКА. Тръгват хората по морета и почивки. Главорезите искат по-голяма печалба. Никой не гледа барела колко е.
17
2
 
49
 
! Отговори
LosHo преди 7 години
Спряха да говорят за картела! Във Варна цена за литър бензин 95 е 1,75лв, в София 1,88лв. Картел нямало хахха
16
2
 
105
 
! Отговори
АнаЛиз преди 7 години
Нали ни обясняваха , че танкерите договорени и поръчани са на цени от преди 5-6 месеца и затова дори да пада петрола на международните пазари , няма как да падне на бензиностанциите толкова бързо .При повишение на петрола обаче , още същия ден на бензиностанциите вече е поскъпнал.
15
3
 
9
 
! Отговори
toni преди 7 години
До АнонименTI BILGARIN LI SI ;MAY NE SI I TI SI PREDATEL
14
64
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Многознайковците купете си петрол и си го рафинирайте...и платете акциза и ддс дето е общо над 60% от цената на бензина/дизела... и тогава говорете кое как и кога кой вдига и сваля цени!!!
13
1
 
113
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАкви високи цени , какви тъпотии. Цената на петрола падна 3 пъти, те намалиха цената на бензина и дизела с 30%. Народа трябва да отиде да изкърти тези мизерни политици.
12
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Да, ама пак стадото ще гласува за ***. Нали уж нямало кой друг.
11
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе причината не е ли, че премиера ни яде и пие с шефа на рафинерията?
10
4
 
83
 
! Отговори
Жалко за Бг преди 7 години
Управляват ни Пожарникар и Учител по физкултура , какво искате? Нима чакате от такива хора икономика , растеж на държавата и защитаване на интересите ни?И двамата са купени и подвластни на Брюксел и Осрама , които не ни мислят доброто!Борисов развява мантрата , че ако го свалят България ще загине и стадото вярва!Какво да очакваме? Ами с 80% хора мислещи като овце , друго не можем да очакваме !
9
4
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега заради поскъпването фандъкова и ко могат билета на 2 лева да го направят!! Никога герб повече на власт!!
8
0
 
71
 
! Отговори
Унизен преди 7 години
До 6 .Да наистина сме най тъпия и *** народ.Всеки се е заврял в собствената си кошара и гледа отстрани и чака някой друг да направи нещо.Това е български манталитет.Докато не си променим мисленето тъй ще е.
7
10
 
47
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
В Германия дизелът е 1,10 ? , не обвинявайте за това Бройко! Иначе си траете хрантутниците... вместо да ги изметете всичките!!!
6
22
 
3
 
! Отговори
ГЛАВНИО РЕДАКТОР, преди 7 години
Петролния бизнес на МАГАрешки залезе..Прочети това: Експерти " Фалит за нефтени фирми и при 45 $ за барел".. Над 130 фирми са фалирали в САЩ и КАНАДА.. Вече по 3-4 на СЕДМИЦА, искат защита от кредитори.. А кретащите на пазара, тръпнат с надежда, че ФЕД няма да вдигне лихвения процент.. Щото ще полетят и те към фалита. И това си прочети: Statoil, Shell, Conoco Philips и други се отказаха от спечелените търгове за търсене на нефт и газ в шелфа на САЩ в Арктика.
5
0
 
43
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Vlad_koЕдва 10 процента от петрола минава през борсите, останалия съ търгува между продавач и купувач на съвсем различни цени. Конкретно Лукоил имат затворен цикъл от добива на *** то дистрибуцията на горивата, така че там нищо не зависи от борсовата цена. Някъде ми беше попаднало, че на Лук един барел им идва за към 5 долара.
4
1
 
48
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
Вдички големи вериги са отчитат на Тиквата и Цвък , затова правят каквото си искат и ни правят на *** ! Смятайте колко са ни крали преди няколко години! Ако не беше Марешки сигурно щяхме да караме на 3 лева вече!

Спонсорирани публикации