Пазарът на имоти с летящ старт за 2016 г.

До март месец са сключени малко под 43 хил. сделки
26 май 2016 22:02, Миглена Иванова
16
Пазарът на имоти с летящ старт за 2016 г.

Пазарът на имоти в страната и в столицата записва стабилно първо тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията, които са публикувани на сайта на институцията.

За периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти в цялата страна, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Все пак тримесечието е било доста по-слабо в сравнение с последните три месеца на 2015 г., което обаче е нормално за пазара. Последното тримесечие в обичайния случай е най-натовареното, защото всички бързат да приключат сделките преди празниците и почивките от началото на всяка година.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките.

Статистиката обаче вероятно не отразява напълно картината на пазара в София заради силния ръст на сделките “на зелено” – т.е. на жилища в строеж и дори на проект, практика, позабравена в годините на кризата и малко след нея.

При сделки в строеж договорите между купувачите и инвеститорите не се вписват в Агенцията. Същинското вписване ще се случи след около година-две, след завършването и окончателното предаване на жилищата на купувачите.

Според компаниите за имоти през последната една година сделките с жилища в строеж преобладават и взимат превес над тези с готови жилища заради недостига на готови, качествени жилища ново строителство.

За още икономически новини - посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2008 Г ПАНЕЛКА В ЛЮЛИН ПРЕВЪРТЯНА ПРЕЗ ТОГАВАШНИЯТ % ИПОТЕЧЕН ЗАЕМ В БГ БЕШЕ НА ЦЕНАТА НА МАЛКА КЪЩА В МАЯМИ С ДЪРВЕН ПРИСТАН ИЗНЕСЕНА В ИБЕЙ- СТАРИТЕ ПАНЕЛИ СА ПРОЯДЕНИ И ИЗТЪРБУШЕНИ ОТ ВСЯКАКВИ ТЕРМИТИ И ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ, А НОВИТЕ СА НАПОЛОВИНА КВАДРАТУРА, НА ЗЕЛЕНО СИ Е НАПРАВО ДА СИ СЛОЖИШ ГЛАВАТА В ТОРБАТА И ПОСЛЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, КОЙ КОГО- ЗА ТОВА НАВЪН......
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
минаха 8 години от предишния балон и е време за новия
10
1
 
11
 
! Отговори
Св преди 7 години
Новото строителство дори май има повече проблеми. Може би някаква тухла до 20-30 год. но и това не харесвам. Човек ако има пари - най - хубавото е къща, дори и по - малка но да е самостоятелна и да контролира процеса от началото до завършването и, но не всеки може да си позволи. Истината е че на този свят живота не е само имот има и други ценности и най - вече спокойствие, а имота е и бреме, закотвяне, роднински проблеми.
9
0
 
5
 
! Отговори
Св преди 7 години
Проблема на панелките е огромен, въпреки че си мислят хората че "санират" на парче. Смятате ли че това "саниране" е достатъчно. Проблени са не само корозиращите връзки на фасадните панели. Проблемите са вътрешните връзки, зверското отношение и ремонти вътре, корозиращите арматури в течащите бани, тръбите на парното, канализацията. Проблемите са заложени още в тяхното изпълнение. Те са по - видими в малките градове, покривите не се поддържат от бедните съсобственици. Малко по добре са в София.
8
0
 
4
 
! Отговори
Св преди 7 години
Неприемлив за наема добре. А да живееш с родителите си и семейството и да гледаш на тях като донори на имот приемливо ли е? А да набуташ долуспоменатите пари в нещо безперспективно особено на кредит? Съгласен съм че спокойствието е безценно в собствен дом. Но колко примера огромни апартаменти в центъра и мизерстващи бабки без парно и едва плащащи сметки, или собствен дом в малък град закотвен за него без работа, без пари само защото не искаш да платиш квартира в другия край на страната.
7
0
 
5
 
! Отговори
ааааааааа преди 7 години
във Варна в нашият блок ,много възрастни измряха ,блокът не е саниран по програмите на ЕС но всеки нов купувач сам си го санира и ремонтира -15 етажен топлофициран в Трошево -пълен ,без нито един необитаем апартамент с добре поддържани общи части и поносимо парно от ДАЛКИЯ ВАРНА,пък ВИЕ си купувайте от мутрафоните новото строителство за по 100 000 е ,тук 80 кв.м. е 50 000 е
6
2
 
8
 
! Отговори
Св преди 7 години
Поредната седмична повишителна сводка и снимката на "полусанирана" панелка. Вземайте, че не останаха,а реално там са само пенсионери и тепърва ще се опразват.След някоя година, ще почнат да стават и негодни. И тогава, не казвам че ще рухнат, но ще им рухнат цените. И като се замисли човек ако набута в София за панелка 80 бона без ремонтите, данъци т.н., а за 10 години живее под наем близо до работата си без разходи, поддръжка и изгубено време ... кое е по-добро. Който може да смята.
5
1
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Правете си сметка за покупателната способност на населението.
4
0
 
24
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
И друг път съм го писал, но ще разкажа отново за положението в родната Стара Загора. По мои наблюдения 20%-30% от апартаментите в града са празни. Новопостроените кооперации стоят незаети с години. Буквално на всяка пресечка има опразнени магазини или кафенета. Наскоро мернах някоко магазина за дрехи втора употреба, които бяха затворили врати.
3
2
 
18
 
! Отговори
Паразитите преди 7 години
Охо, с колко парички да се нагрухали брокерите. Сладката е работата на пара*зитите.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който си е набутал парите в имоти се е набутал.Защо сега иска като тарикат да си осребри паритеи да набута другите?Защото се мисли за тарикат , а другите за балъци.Банки, строители и инвеститори в имоти могат да си сипят по 1 студена вода,преди да са увелич1или цената.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тримесечието по-слабо от дъното, но с летящ старт? Само един въпрос. Ако брокер пада от 16-ти етаж, дали когато стигне долу ще каже, че е паднал от 8-мия, ама с летящ старт?

Спонсорирани публикации