Плащаме най-ниска цена на тока в ЕС

Цените обаче са близки до средните в Съюза предвид доходите ни
27 май 2016 17:30,
64
Плащаме най-ниска цена на тока в ЕС
Снимка: flickr

Цената на електроенергията за бита в България е най-ниската в Европейския съюз, показват данните на Евростат за второто полугодие на 2015 година.

Според тях средната цена на тока в общността е 21,10 евро за 100 киловатчаса, но варира в широки граници – от 9,60 евро за 100 киловатчаса в България до 30,40 евро за 100 киловатчаса в Дания.

Изразено спрямо покупателната способност обаче цените у нас са близки до средните в ЕС, е видно още от статистиката.

През миналата година електроенергията за бита в ЕС средно е поскъпнала с 2,4 на сто. От 2008 година насам цената се е повишила с 33%.

Данните за България сочат, че през втората половина на 2015 година, спрямо аналогичния период на 2014 година, цената на тока у нас расте по-бързо от средното за ЕС – с 6,9 на сто. По този показател страната се нарежда на трето място след Латвия и Белгия.

Най-рязко е поскъпнал токът в Латвия – с 26,8% до 16,50 евро за 100 киловатчаса, а в Белгия увеличението е от малко над 15% до 23,50 евро. На обратния полюс е Кипър, където цената на тока е паднала с 22% до 18,40 евро за 100 киловатчаса.

33% от цената на тока в ЕС се формира от данъци и такси. У нас този дял е 17 на сто и е един от най-ниските в общността. Пред нас се нареждат само Малта и Великобритания, където делът на данъците и таксите в цената на електроенергията е 5 на сто. Най-голям е този дял в Германия – 52 на сто.

Евростат дава данни и за цената на природния газ през второто полугодие на миналата година. Според тях цената на природния газ за бита в общността намалява с 1,7 на сто. От 2008 година насам обаче има ръст – в рамките на 14%.

Средно природният газ за домакинствата в ЕС се търгува за 7,10 евро за 100 киловатчаса, но и тук границите са широки – от 3,40 евро в Румъния до 11,70 евро в Швеция. У нас цената на природния газ за бита е намаляла с 19,1% до 3,90 евро за 100 киловатчаса. Изчислено спрямо покупателната способност цената на газа у нас е над средната за ЕС.

От статистиката е видно още, че през втората половина на 2015 година газът е поевтинял най-много (22,3%) в Естония, следвана от България и Дания (12,8%). Със 7,2% обаче се вдига цената на суровината в Румъния, а с 4,4% - в Швеция.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: електричествоЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е цената на тока да се изравни с европейската. Докато това не стане, винаги ще сме на опашката на Европата.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде моля, авторите, разберете се - ту плащаме най-високата цена, ту - най-ниската. Не ви ли идва на ум, че и ние сме учили първи клас и можем да смятаме, че в едни случаи 2+2 = 4, но в други = 24. Щото цената на произведения ток е примерно 9 ст. - ниска, но към нея прибавят разни измислици - пренос, разнос, принос, относ, баджо, шуро, цура, дура, синьо-червена, еко-меко енергия, ДДС и т.н. - и, хоп, от ръкава на факира изхвъркват ... 20 стинки - евтинко, нали?! Башка "огромните" БГ заплатки.
51
1
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 7 години
Никой нормален човек не се отоплява на ток. Както и никой нормален човек не си полива с питейна вода градината. Това го има единствено в БГ.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжната истина е, че в България токът е най-евтиният в Европа. И то не само че е най-евтинията, а е по-евтин почти двойно. Колкото и минуси да слагата, това е ФАКТ.Няма как да станем развита нация с тази ниска цена на тока.
49
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
от гледна точка на доходите ел енергията е наи скьпа в бьлгария и затова хората зиматасе завират в една стая
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мерките ще влязат в сила след като излезем на свободен пазар, а кога ще стане това не е ясно."" Не стана ясно и от къде ще бъде покрита разликата между реалната цена и по-евтиния ток."Засега е ясно само че взеха 1.3 млрд. лв. заем, за да спасят американските централи, и че заемът ще се плати от работещия материал.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПРЕТЕ И НАРЕЖЕТЕ НЕ ЕФЕКТИВНИТЕ ТЕЦОВЕ ! КАТО ТЕЦ ВИДИН!!!
46
2
 
7
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 7 години
И Горивата , и Горивата - бензина и дизела са най-евтини в България .Тази Статия платена защо не се допълни ?
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имено пред вид доходите ни,цената на тока е най-висока в ЕС.Не може един пенсионер със 150-200 лв.пенсия да плаща 300 лв. за ток/през зимните месеци/.За храна,облекло,лекарства дори не говорим.Така че,стига манипулации,всички знаем какво получаваме и какво плащаме.
44
0
 
22
 
! Отговори
cat преди 7 години
ПЛАЩАТ НИ НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ В ПОЛОВИНАТА СВЯТ- трябваше да е заглавието!!
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви един пример за живот без притеснения. Живея в бяла държава. Заплатата ми е 3 000 евро след отдръжките. За електричество парно топла и студена вода на месец плащавм 500 евро. С останалите си плащам за гориво храна за 4 членно семейство и ми остават чисти 800 евро за спестяване.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се притеснявайте - след риформата в енергетиката на калинка петкова ще ги минем европейските - ще стане като с цената на бенцина и ще ви обясняват че това е пазарът!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и вземаме най малките заплати май..... ви да е....а
40
0
 
11
 
! Отговори
me преди 7 години
Между другото, самата идея, че успехът на човек се мери със заплатата му е смешна. Важното е да има пари, за да живее по начин който го кефи и да си задоволява основните нужди. Проблемът в България е, че за голям процент от хората, основните нужди не са задоволени. А най-смешното е, като видиш разни новобогаташчета да припадат от ужас пред крадци-кокошкари, защото осъзнават, че не могат да разчитат на полицията. Ами да, не могат. Никой от нас не може. Заради вас. Парите са и отговорност.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия е част от подготвено облъчване на глупаците с евроатлантическа настройка за приемане на нови "демократични" цени на тока.
38
0
 
6
 
! Отговори
@40 преди 7 години
Не съм казала, че съм бедна. Казах, че сметката ми за ток е = 1/5-1/4 от заплатата ми. Това са две много различни неща. За клишетата - какво да ти кажа, познавам известно количество хора като теб, клишетата рано или късно застигат всеки. Много ми е забавно как хора, които си докарват много добри пари, някак успяват да забравят, че за да ги запазят, разчитат на хора, които взимат много по-малко от тях. @39 - Нищо не си разбрал от целия разговор. За твое успокоение, не изкарвам над 5000.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа, вярвам ви. Само където вярвам на белжките си от енергото. В апартамента ми в САЩ , не съм платил повече от 100$ за ток. При положение , че централният климатик работи 24/7. Заплата 4000$. В България плащам 100лв ток при заплата 600лв.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ми е много интересна логиката ви за цените на тока. Значи компании могат да аутсорсват към България, защото цените на всичко са много по-ниски от средно-европейските и в това има иконом. логика, но цените на тока, който не включва изграждане на нова инфраструктура, нито добавяне на нови мощности, нито някакви качествени промени в доставяния продукт, трябва постоянно да расте. Защо? Кое точно поскъпна, че цената на тока да расте? Или това е просто поредния скрит данък за запълване на бюджета?
35
2
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Викаш, много си учен,с много възможности и опит, но беден.Странно, странно...почти всеки по света така би те коментирал.В постовете ти прозират клишета (били запазени местата за незнамсикой, трябвало да зарязваш мечтите и талантите си, за да изкарваш пари, за язовирите да не говорим).Много странен мироглед, който те обрича на бедност, не ми е приятно да го кажа.Парите са РЕЗУЛТАТ и средство не са цел,а сега се запитай резултат от какво са.Нищо общо нямам с ЧЕЗ или Дънди (и двете добри компании).
34
0
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Имаш заплата 5.000 и пак имаш за какво да се оплакваш? *** се прегледай! Има хора които с по 150 лв на месец изкарват, ти с твоите 5000 си тръгнал да се оплакваш! Не ти ли е поне малко неудобно?

Спонсорирани публикации