България не може да продължи без нова ядрена мощност!

Ядрената енергетика – стратегическа за страната ни, обясни Теменужка Петкова
15 юни 2016 13:07,
45
България не може да продължи без нова ядрена мощност!
Снимка: архив Reuters

Ядрената енергетика има стратегическо значение за Бългрия, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на своето приветствие при откриването на международната ядрена конференция Булатом, която се провежда в в.к. "Ривиера".

Петкова подчерта, че енергетиката като цяло е много важен сектор за икономиката ни, който касае пряко всички. Според нея вече има политическа воля и консенсус за развитието на енергетиката. Устойчивото развитие на този сектор се гради на базата на ясната визия и консенсуса, категорилна беше тя.

Министърът съобщи, че всики мерки за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ Козлодуй вървят в срок. Първата фаза, през която беше обследван остатъчният ресурс на двата блока, беше финализирана през 2014 година, а сега се продължава с мерките от втората фаза.

Директорът на ядрената централа Димитър Ангелов подчерта, че в момента се окомплектова документацията за удължаването на експлоатацията на пети блок. Очакванията са, че до края на септември документите ще бъдат подадени в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). "Убедени сме, че срокът за експлоатация ще бъде удължен с поне 30 години", каза Ангелов. Той подчерта, че работата по проекта за шести блок също върви по план.

"Без нова ядрена мощност България не може да продължи", коментира и председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Според него без ядрена базова мощност страната ще бъде нетен вносител на електроенергия и няма да може да регулира цената на електроенергията.

Манчев посочи, че целта на България трябва да бъде развитието на достъпна, нова и приета ядрена енергетика, което ще гарантира сигурността на енергийните доставки.

Експертът е категоричен, че само ядрената енергетика може да бъде базова, а възобновяемите източници - да участват в микса. Страната ни няма лукса да разчита на енергоизточници, а и след подписването на споразумението в Париж, имаме задължението да намаляваме емисиите въглероден диоксид. Ядрената енергетика е чиста и ще помогне за изпълнението на тази цел, допълни Манчев.

Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, отбеляза някои от начините за финансиране на нови мощности без участието на държавата. Според депутата това може да стане чрез средствата, натрупани във Фонда спасение на енергийната система, след като изтекат задълженията на държавата по дългосрочните договори с производители. Друг източник на средства е самата ядрена централа в Козлодуй, която поставена в пазарни условия, може сама да генерира приходи за изграждането на седми, а по-късно и на осми блок в централата.

По време на своето приветствие Теменужка Петкова отчете, че нови ядрени мощности у нас ще бъдат изградени само при изпълнението на няколко условия - проектите да бъдат икономически обосновани, да не изискват държавни гаранции, да имат стратегически инвеститор, а в случай на нов блок в АЕЦ Козлодуй - да не се финансират с микс от цените на двата съществуващи там блока.

Ядрената енергетика е незаобиколим фактор, отчете от своя страна Лъчезар Костов, от АЯР. Той посочи, че сред най-големите предизвикателства за агенцията са проектите за удължаване на екслоатацията на двата блока в ядрената ни централа, увеличаването на топлинната им мощност, нова мощност в Козлодуй и изграждането на ядрено хранилище. Приоритет при работата по тях е гарантирането на ядрената безопасност, допълни още Костов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме микро държавичка с 2 реактора, но правим велики конгреси за атома - това са червените продажници на страната!Имаме ресурски за вецове, но комуняггите искат да сме зависими от руските алкоххолици!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може, може. Боко ще върти колело и ще прави електроенергия.
32
0
 
1
 
! Отговори
Edin преди 7 години
До 60рNa Bulgariya i e nuzhna atomna energiya i ne prosto atomna, a ruska atomna. Te sa edinstvenite, koito mogat i si pozvolyavat da pribirat na svoya teritoriya otrabotenoto gorivo. Pri tova tehnite reaktori sa po evtini ot amerikanskite.
31
0
 
0
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
При задължение да се изкупува енергията на Маришките централи,ВЕИ. Сегашната Ядрена централа успява да поддържа някакъв товар,защото е строена с бюджетни средства и продават евтин ток навън!Как я виждат на пазара тази нова Ядрена централа направена със заеми и без стабилно и постоянно намаляващо потребление в страната?
30
1
 
3
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Нищо не помните, а и да четете не можете. В съседната статия за затварянето на ТЕЦ Варна пише, че на същия този форум един по повод на диспечирането казва: "липсва денонощното промишлено потребление". Затова нямаше ток във времето, което явно не помните, защото имаше огромно потребление от промишлеността, която сега просто я няма, няма го и потреблението.Второ, всеки който твърди, че можем само на ВЕИ-та, просто не знае какво е базова мощност и не знае колко се излага.
29
2
 
2
 
! Отговори
и аз помня преди 7 години
До Анонимен - Пазя незабравими спомени за режима на тока по време на развития соц. когато работеха всички блокове на АЕЦ Козлодуй, ТЕЦове, ВЕЦове и прочие.още преди ТЕЦ-вете и АЕЦ-а имаше приказка от ония, старите хора, дето копаха като бригадири и не знаеха що е АЕЦ:капка по капка - вир;вир по вир - язовир;язовир - по язовир - ВЕЦ;ВЕЦ по ВЕЦ - лампа с газец!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От взимане на решение за строежа на АЕЦ Козлодуй до получаване на първите мегавати, минават 9 години. От взимането на решение за строежа на АЕЦ Белене до падането на БКП от власт също минават 9 години.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лапачи се уредиха в енергетика, всички трябва да ги храним. На народа му излиза по-евтина да внася ел.енергия отколкото да хрантути цяла армия готованци
26
7
 
0
 
! Отговори
Sando преди 7 години
България за момента има потенциал да се самоиздържа от ток, само от ВЕИ, въпроса е дали си струва, а атомната енергия, нито е толкова чиста, и ни прави зависими, в нашия случай, тъй като е голям процент от микса, а от къде и как купуваме горивото.Производството на ток е въпрос на технологий, които непрекъснато еволюират и се развиват.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кои богатееха о цялата работа? За народа пак трохи! ти да не си от НЕК ?"Ами като им секна кранчето от Козлодуй, почнаха да крадат от бюджета, не трябва да се отказваме от ядрената енергетика, за да ги прецакаме, защото всъщност прецакваме себе си двойно. Някой ден ще поправим тази несправедливост и ще им спрем кражбите, но не трябва да е с цената на унищожаване на АЕЦ.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ Белене започна да се строи много навреме преди 1989-та година, но дойде демокрацията и строежа на АЕЦ Белене спря. Ако АЕЦ Белене беше заработила навреме, досега вложенията отдавна щяха да са се изплатили, а печалбите от АЕЦ Белене щяха да са огромни. Сега трупаме само загуби.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономически погледнато на България й трябваше АЕЦ Белене още когато сегашния зам.премиер Кунева (мадам йес) помогна в затварянето на първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй. Скъпият ток от ВЕИ-тата и от американските централи, задушава икономиката ни, а липсата на ядрени мощности ни лиши от пазари извън България, което доведе и до недостиг на валута. износът на България не може да достави това, количество валута, което е необходимо за нормалното функциониране на икономиката на България. Износът от АЕЦ
22
0
 
2
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Както се обезлюдява България, ще трябва ефтин ток за захранване на гетата.
21
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Лицензът на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй е до 05.11.2017Лицензът на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй е до 02.10.2019Това го има на сайта на АЕЦ Козлодуй.За да бъде продължен лиценза на някой от блоковете има някаква много дълга процедура, която ГЕРБ пропусна. Доколкото знам, ако сега започне тази процедура, то 5-ти блок ще трябва да спре, защото процедурата няма да е завършила и лиценза няма да бъде продължен. Не знам дали същото не се отнася и за 6-ти блок.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Кои богатееха о цялата работа? За народа пак трохи! ти да не си от НЕК ?
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазя незабравими спомени за режима на тока по време на развития соц. когато работеха всички блокове на АЕЦ Козлодуй, ТЕЦове, ВЕЦове и прочие
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ние не можем да потребяваме дори 1/5 от тока, който произвежда АЕЦ Козлодуй пък сега ни лъжат че не можем без него"Пич, АЕЦ не се строи само за вътрешно потребление, енергията която не се употребява се продава в чужбина, а с тези цени на тока у нас спрямо цените в чужбина, лесно ще намерим пазар. А намирането на пазар означава пари. Когато работеха всички блокове на Козлодуй, продавахме на няколко държави.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е не сме стигнали все още дъното и продължаваме да дълбаем в бездната на енергетиката?
16
3
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Има някаква корелация между затъването в дългове на енергетиката и намаляване на електората на столетницата
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тока от новата ядрена мощност пак на другаря Кадиев жена му ли ще го продава?

Спонсорирани публикации