Пропадането на пазарите започна, златото поскъпна

Тежки дни очакват борсите заради очаквания Brexit
24 юни 2016 08:18,
11
Пропадането на пазарите започна, златото поскъпна
Снимки: Reuters

Първоначалните резултати, че британците са гласували в подкрепа на Brexit, вече предизвикаха свободното падане на пазарите и подсказват, че сме на прага на един от най-тежките дни на борсите.

Стойността на паунда падна до най-ниското си ниво за последните от три десетилетия - за броени часове британската валута загуби 4% до 1,3555 долара за един паунд. Златото поскъпва с 5% до 1318 долара за трой унция.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei губи почти 7% от стойността си до 15 210 пункта, австралийският ASX 200 е с 4% надолу до 5 100 пункта, а водещият индекс на фондовия пазар в Хонконг потъва с почти 5% до 19 894 пункта, предаде Market Watch. Сред големите губещи е британската банка HSBC, чиито акции губят 11%.

Спадът на Shanghai е в рамките на 1,19% до 2 857 пункта. Kospi в Южна Корея се свива с 4% до 1 902 пункта.

Очакванията за напускане на Великобритания на ЕС подкрепи японската йена. В началото на търговията японската валута се разменяше при курс 106,81 за един долар. При изненадващия обрат на Острова обаче стойността на йената тръгна нагоре до 101,47 за един долар, допълва CNBC.

Стойността на еврото също тръгна надолу - до 1,0949 долара за едно евро, след като по-рано стойността му достигна 1,1432 долара.

По-късно днес се очаква среща на лидерите на европейските институции - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейския парламент Мартин Шулц и холандският премиер Марк Рюте, чиято държава е временен председател на ЕС. Срещата им е насрочена за 11:30 часа българско време.

Brexit ще причини и политически сътресения във Великобритания. Премиерът на страната Дейвид Камерън вече заяви, че при такова развитие на нещата на вота ще подаде оставка, макар и призивите в момента са той да остане на поста си.

Извънредно заседание ще има българският Министерски съвет, обявено още преди часове. Министрите трябва да обсъдят и участието на България в Срещата на върха на НАТО.

Още за икономическия ефект от Brexit четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: златоборсиBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Онуфри до 8 преди 7 години
До аз, коментар 8Много по-*** си отколкото подозираш, повярвай ми!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на англичаните!!
7
8
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
Мили хора, разбирането ви за пазарите е комично, лирата била поевтиняла, да ви е хрумвало, че имотите там поскъпват, че имат злато? Че Британия е колониална империя? Сериозно, трябва да свърши тоя комунизъм, най-накрая!! ПС : какво пречи, да имаме отворени граници, без да ни точат децата на Хитлер?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХамериканците
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казва се паунд точно
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не и на долара.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лирата падна с 12% спрямо долара и еврото върви надолу. Познайте кой печели ?
2
6
 
30
 
! Отговори
ahahah преди 7 години
Честито на англичаните , съсипаха си държавата. Този brexit ще им излезе с тръни през ***.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit-а укрепи долара и йената. Цената на нефта рухна с 3 долара за 2 часа след нефта надолу пое и руската рубла.