Лукарски мечтае: Избягалите фирми от Кралството – у нас

Имаме добри условия за инвестиции, смята министърът на икономиката
29 юни 2016 15:37, Бойчо Попов
49
Лукарски мечтае: Избягалите фирми от Кралството – у нас
снимка: БТА

 Излизането на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори на фона на сигналите, че ще има отлив на големи компании от Острова.  

Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти. Той връчи сертификат за инвестиция клас "А" на "Юнифай Сървис Център" ЕООД, предаде БТА.  

Божидар Лукарски отбеляза, че България предоставя доста добри условия за инвестиции, сред които ниски данъчни ставки и оборотни разходи, както и квалифицирана работна ръка.

България, по думите на министъра, би могла да предостави място за развитие на тези компании, които биха напуснали Великобритания, и в този аспект това е възможност за развитието на страната ни и може да се окаже позитив от Brexit. 

Припомняме, че в последните няколко дни редица големи корпирации оповестиха публично плановете си да напуснат Острова заради излизането от ЕС и невъзможността за достъп до общия пазар. Сред последните са британският мобилен концерн Vodafone Group Plc, авиокомпанията EasyJet Plc и компанията за кредитни карти Visa Inc.

Днес Лукарски беше предпазлив в оценките за евентуалните негативни ефекти от Brexit върху България като изтъкна, че не трябва да се избързва с крайните заключения. „При всички положения, при подобно сътресение винаги има и позитивни, и негативни страни, но трябва да знаем процедурата, по която Brexit ще се състои“, коментира министърът.

Той напомни, че Великобритания е на осмо място сред търговските партньори на България с "добро като числова стойност салдо" за страната ни. Стойностите на търговския ни оборот не са толкова големи и затова ефектът, какъвто и да било той, не би следвало да е фатален, смята Лукарски. От друга страна, той се позова на първоначални изследвания на икономисти и на неофициални сигнали от Великобритания, според които страната ще премине на преки двустранни търговско-икономически договори с всяка държава-член на ЕС, и допълни, че се очаква при преговорите да се постигнат максимално изгодни условия и за двете страни.

Каквото и да се случва при тези споразумения, Великобритания ще се третира като трета страна и отношенията ще са такива, каквито бяха с Китай или Сингапур, допълни министърът.

Единственото, по което трябва бързо да се подходи като инициатива на Великобритания, е да се спре с процесът на неяснота - да се видят ясните срокове за Brexit, защото няма по-лошо нещо за икономическата среда и бизнес климата от неяснотите и несигурността, заяви  Лукарски.

По темата Brexit министърът посочи още, че в България се хиперболизира зависимостта на икономиката от еврофондовете, като приведе като аргумент разчети на вицепремиера Томислав Дончев, според които зависимостта на икономиката ни от еврофинансирането е по-малка от десет на сто. Министърът обаче подчерта, че едно намаляване на еврофондовете като абсолютна стойност ще се отрази негативно на икономиката ни, защото ще има намаляване на еврофинансирането за всяка страна член.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че законовата възможност за намаляване на прага за инвестиции за получаване на българско гражданство може би ще повиши броя на желаещите. Той допълни, че не мисли, че тази промяна ще се отрази на националната ни сигурност. Независимо от размера на инвестициите, всеки кандидат за гражданство минава през стриктни проверки на службите за сигурност, отбеляза министърът.

Сертифицираният днес инвестиционен проект на "Юнифай Сървис Център" предвижда разширяване на дейността на компанията в България чрез преустройство на съществуваща офис площ. Размерът на инвестицията възлиза на 2,4 млн. лв. и предвижда да бъдат разкрити 200 нови работни места.

Позитивното отношение на инвеститорите към страната намира израз в силно повишените нива на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и за 2015 г. е отчетен най-висок размер на ПЧИ след 2009 г. - 1,6 млрд. евро, изтъкна по време на церемонията Лукарски.

По данни на Евростат България е на първо място по приток на ПЧИ като дял от БВП сред страните от Централна и Източна Европа, като у нас делът е 3,6 на сто, с което страната изпреварва Словения, Чехия и Сърбия, както и балтийските държави, каза той.

Според данни, цитирани от министъра, за първите шест месеца на 2016 г. сертифицираните проекти са за 104 млн. лева, като се предвижда разкриването на 2000 нови работни места, което е със 700 повече от предвидените за сертифициране през цялата 2015 г. проекти. Три от проектите са във високите технологии и един в община с висока безработица.

Oще икономически новини четете в Investor.bg


49
Още по темата: Божидар Лукарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Не са луди !!!! преди 5 години
Няма как избягалите фирми да дойдат в държава където недостойното заплащане на работническия труд се е превърнало в държавна политика . Тези фирми ще отидат само там където работническия труд се заплаща достойно. Заради ниско платен труд се фалира ,а те не желаят това . Искат да заплащат високи заплати. В Англия заплатите са високи . Иначе отдавна да са дошли тук. Все пак по-евтиния труд излиза по-скъпо тоест - фалит. Нашата държава няма да позволи европейско заплащане за работници среднисти !
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладна Кокошка просо сънува!!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е рядко ***. Вместо да гледа ние да произвеждаме нещо ще чака да се преместят фирми! И какви фирми? строящи молове Циркаджия
30
0
 
6
 
! Отговори
министреее преди 5 години
първо направете съдебната реформа , че с тези крадливи съдии,прокурори,полицаи и политици НИКОЙ няма да инвестира
29
0
 
11
 
! Отговори
Дод преди 5 години
Извинете може ли да ползвам заглавието като виц на деня?
28
0
 
8
 
! Отговори
не мой да бъде преди 5 години
Този само като си отвори устата и простотията е на лице.Много тъпо парче.По *** и от Лъчо .мозъка и от министрите на Орешарски.
27
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Двойкаджията на кабинета.. Много, много просто момче.
26
0
 
15
 
! Отговори
трай бе коньо преди 5 години
Както винаги ,тежко неподготвен.
25
0
 
18
 
! Отговори
Ние сме връо преди 5 години
Ето с какво ще привличаме инвеститорите:- пълна липса на образовани млади хора- тотална корупция в държавния апарат- крими контингент като от филм за мафията - премиер замесен със "силовото застраховане"- министри без капацитет и образование в областта, която ръководят- управляваща партия, съставена пребоядисани комунисти- всекидневни престрелки, самозапалвания и самоубийстваи т.н.
24
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
И този е почнал да шмърка бело. Само като го видят инвеститорите и ще се отказват. А като видят Винету, направо към летището ще тръгват. Никой нормален бизнесмен не иска да си има работа с мафиоти и мръсници.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС - стани да седна
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕЧТАТЕЛ
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Каролев ли ти го прошепна
20
1
 
12
 
! Отговори
Фалконети преди 5 години
Лукарски ако беше въртял минети цял живот щеше да си по симпатичен от това което си сега!
19
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
Е а де... !
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най некадърният министър!!!! Напълно случаен минувач но с огромен апетит за власт!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смешници... ОСТАВКА! МАФИЯ! ВЪН!
16
0
 
11
 
! Отговори
зяпнал преди 5 години
Инвестиции в кол-центрове били показателни за бизнес средата? Тоя съвсем се побъркал ! Впрочем същият *** като Боцето, който ако беше тук щеше да реже лентата.
15
0
 
14
 
! Отговори
предприемач преди 5 години
Инвесстиции у нас ще има когато:1 Генерално /а не козметично/ променим съдебната система.2. Се преборим с наркотрафикантите от Холандия да не ни спират за Шенген3. Въведем еврото4. Ударно повишим заплатите, съответно мотиватицията и кфалификацията на работниците
14
6
 
3
 
! Отговори
Балтона преди 5 години
Аз пък смятам че голяма и сериозна фирма, която иска да прави собствено производство тук , а не да участва в държавни поръчки няма как да бъде изнудвана. Обикновено от изнудване се оплакват тези които искат да заобиколят закона по един или друг начин, без да се итчетат пред съответните органи.

Спонсорирани публикации