Много зърно, ниски цени и накрая... дефицит

Масово се отглеждат фуражни сортове, вместо хлебна пшеница
13
Много зърно, ниски цени и накрая... дефицит
Снимка: Булфото, архив

Ниските изкупни цени на новата зърнена реколта могат да доведат до дефицит на хлебна пшеница, предупреди председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

По думите му разликата в цената между западните фуражни сортове, които все повече се отглеждат заради по-високите добиви, и хлебните пшеници, е само пет лева за тон.

Председателят на браншовата организация коментира, че подобна политика на търговците не стимулира отглеждането на сортове с високи хлебопекарни качества. Изкупните цени продължават да падат въпреки направените много разходи през тази необичайна стопанска година и зърнопроизводители са на ръба на фалита, каза Костадинов.

Той посочи, че фуражната пшеница в региона върви по 250-255 лева за тон, купена "от място".

"Държавата трябва да преосмисли приоритетите в подкрепата на земеделското производство, още повече че пшеницата е стратегическа суровина", настоя Костадинов.

Цените на зърното най-вероятно ще продължават да падат при добрата реколта в целия Черноморски регион.

Въпросът е дали търговците ще започнат да търсят качествена пшеница, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков. По думите му българските хлебни пшеници през тази година дават много добро качество като посочи постигнатите показатели при сорт "Енола" с протеин над 14 на сто при среден добив 600-700 килограма.

В Добричкия регион комбайните прибират реколта от 1 194 000 декара с пшеница като при реколтираните около 14 на сто от площите средният добив е 546 килограма, според данните от областната дирекция "Земеделие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: хлябценизърнопшеница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бялото брашно увеличава значително шанса за развитие на ракови заболявания, като по последни проучвани хората които консумират всеки ден такива имат 49% по голяма вероятност да развият рак на белият дроб. Това че си е традиция да се яде 1 хляб на ден в България, не означава че е полезно.
11
1
 
3
 
! Отговори
зърнар преди 7 години
Това, глутена нали беше вредно? За кво ревете пък сега?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много бързо забравихте как след 89 г. дойдоха да ни съветват американските експерти-икономисти и ни обясниха как социализма е лош, държавното е нещо лошо и как трябва да се ликвидират АПК-тата и земята да се върне в реални граници на хората, за да просперираме.Е, сега ядете и берете резултата от съветите на въпросните експерти.И да скачате, че кой не скача е червен.
9
0
 
3
 
! Отговори
гтф преди 7 години
от години хлебната пшеница е кът - брашно и хляб се прави от фуражна а хлебната се изнася. Що според вас брашното е с "ензими" и вит. Ц ? Повечето добави обаче са безопасни, надявам се това да остане и за в бъдеще- трябва строг контрол
8
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Български феномен - Земеделските партии начело с Мозер и хляба/пшеницата/ убиха българското село. От плодородната българска земя печелят няколко хиляди милионера които гледат пшеница царевица и слънчоглед. Всичко това се гледа с машини - без хора. В селата ни къщите падат и кучета вече няма. Фирма "Октопод" от Троян гледа 2.4 МЛН. декара пшеница от които 700 ХИЛ. собствени. Това нещо го няма никъде по света.
7
4
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 7 години
Отглеждат фуражна пшеница със субсидии за хлебна?!
6
1
 
5
 
! Отговори
зърнопоробител преди 7 години
След като може да се спечели от ДДС,гориво, субсидия ,от еврофондове,отделно печалба ,малко рушвет, защо пък не?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Какво се правятИзнася се, защото тук хлебопроизводителите не я търсят, пак заради цената. Затова пък изтъкват, че примерно "цената на качествената пшеница е по-висока тая година и ще се наложи да поскъпне хляба", който всъщност няма нищо общо с въпросната пшеница, а е наблъскан с химия. А зърнопроизводителите миналата година бяха на загуба от земеделието и ако нямаше субсидия, просто нямаше да имат с какво да засеят. Така че не дрънкайте глупости, като не сте запознати.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Какво се правят 1Абсолютна истина е това което казваш.Но не производителите на зърно а производителите на хляб са виновни.Те просто купуват по-еФтинкУтУ и тъпчат тъпия бълга*рак с фуражен хляб!!А бълг*араците са пУмияри и лапат всичко.Ето това е положението.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато произвеждат стоки за които им се отпускат субсидии, ще е така.
2
0
 
12
 
! Отговори
Един от село преди 7 години
То ние ядем всичко което за животни,пшеница,фъстъци,картофи,царевица,моркови и още други.Но ние също сме животни,но се юравим на по умни(каквито не сме).И един въпрос.Защо кучето ми не яде луканка?
1
1
 
26
 
! Отговори
Какво се правят преди 7 години
Ако не знаете - в България хлябът се прави основно от фуражна пшеница. И да не лъжат - пшеницата с висок глутен (хлебната) се продава на висока цена и затова се изнася почти на 100%. А хлябът, направен от фуражна пшеница е с нисък глутен, затова няма еластичност и става на тестено топче. Зърнарите са поредни мошеници - и всички лъжат на едро и искат още от държавата.

Спонсорирани публикации