Софтуер с отворен код и в родната администрация

Той предоставя по-голяма сигурност, смята експерт
8 юли 2016 10:52, Екип на Bloomberg
16
Софтуер с отворен код и в родната администрация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Измененията в Закона за електронното управление изискват софтуерите, които се изработват по поръчка на държавните административни структури, да бъдат с отворен код. Това каза IT специалистът Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Продуктите с отворен код имат няколко предимства, един от които е качеството. В момента няма кой да държи отговорни за този стандарт фирмите, изработващи софтуер за държавата, обясни експертът. Друг позитив на системата с отворен код е, че предоставя възможност за преизползване на парчета от подобни проекти в други такива, посочи Божанов. 

Той коментира още темата и от гледна точка на сигурността. По думите му софтуерът с отворен код предоставя по-голяма сигурност. Той позволява откриването на проблемите в процеса на развитие, докато използваният в миналото принцип „сигурност чрез неизвестност“ крие неефективности. Освен изискването за отворен код Законът за електронното управление включва редица други критерии –  комуникация между отделните системи без нейното централизиране, създаване на Държавна агенция за електронно управление, която да следи за изпълнението на изисквания и др, допълни още той.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Допълвам си поста, не е важно дали котката е бяла или черна, а важното е да лови мишки.До тук разбрах, че се иска само подмяна на нещо работещо с друго да кажем също работещо. Но никой не говори че трябва да се увеличават онлайн услугите и НАЙ-ВЕЧЕ интеграцията на сега съществуващите услуги. Ето НАП, НОИ и общините дават ПИК кодове, но всеки си е за неговата система.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бля, бля, бля, както казват евреите, каквото и да си говорим накрая става въпрос за едни пари. Да го кажем едни лобисти искат да заменят други лобисти. Как нещо ще бъде по евтино, след като ще похарчим едни допълнителни пари? Като започне сменяне на софтуерна платформа с нея ще тръгне и смяна на хардуерната платформа. Да Ви питам, на кого му пука, дали сърварите на даден сайт са на еди коя си операционна система или пък се използва еди кой си програмен език.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъгчо е прав. Виждал съм страхотни проекти, които обаче няма стабилна общност и това ги проваля.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май някои от коментиращите не са разбрали правилно статията.Тук не става въпрос за използване на Линукс или Windows.Става въпрос за това, когато се създава например някаква информационна система тя да е с отворен код. Например - системата за случаен избор на съдии.Това ще попречи в системата да се скрият слабости (умишлено или не), тъй като всеки който може и иска, е може да прегледа кода.При затворен код, просто няма кой и как да види тези неща.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отвореният код означава инвестиция в хора които да знаят и могат а не в паразитни Корпорации като които само трупат печалби.Има достатъчно големи общности за поддръжка на отвореният код. Минаването от един офис на друг не е никакъв проблем . На държавната администрация ще им стане страшно само ако има махнат solitare
10
3
 
1
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Браво, излиза скъпо само в началото, после се избива. Дори в щатите, родното място на microsoft, има щати ползващи отворения код в администрациийте си. Това е бъдещето, пазара на сървъри е на линукс, андроида (който също е линукс) владее пазара на мобилните устройства, само PC- то, което умира, все още е захранвано предимно от windows.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От статията доколкото разбирам, темата не е Линукс или Уиндоус .И аз не мога да си представя държавните служители които познавам да минат от Майкрософт офис на либре офис,мисия невъзможна.А за това написаната програма дали да е публичен сорс код или не.
8
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Вярно е !А имаха и проблем с обучението на персонала(потребителите) .
7
4
 
1
 
! Отговори
gtf преди 7 години
браво, една хубава идея. Сега всичкият софт на администрацията е различен... и какво за администрацията на линукс не разбрах, че кой луд да си сложи сървър на уин ?
6
2
 
7
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Освен тези предимства хубаво е да се знаят и недостатъците.1. Софтуер с отворен код струва много по скъпо за подръжка. Германия която я дават за пример имаше дълго време линукс. Разходите за търсене на Админситратори набъбнаха до космически размери и се отказаха от това.Просто никой няма отиде да обучава или поддържа такива системи за 1000 лв заплата макс в държавна админситрация.2. Софтуера с отворен код струва по скъпо от затворения, защото се компенсира фирмата коятого прави .
5
1
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Свободния софтуер(GNU) е отворен код.Но отворен код не е свободен софтуер ,може да е ,може и да не е.
4
0
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Разликата е в това да се предоставя изходния сорт код ,или не.При първия случай ако има всеки може да види грешките и да ги докладва, или да злоупотреби с това.При втория случай, никой няма достъп и не може да видиш грешките, но веднъж разбереш ли за някоя грешка можеш винаги да я използваш защото няма механизъм да бъде открита.сигурност чрез неизвестност- излежда по сигурен на пръв поглед, но практиката показва друго,с времето първия метод става изключително по сигурен.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия и Франция са приели този подход, но и двете държави имат доста добри традиции в тази област,сериозни операционни системи сузе и мандрива,Което е генерирало много специалисти които могат бързо да проверят кода за грешки.И по този начин прескачат първоначалния период на несигурност.Но отворен код = сигурност вече е световен стандарт.Дори и Майкрософт вече го признават,най големия привърженик на затворения код.
2
0
 
3
 
! Отговори
До №1 преди 7 години
Какъв отворен и колко затворен?! Нали т***лпата ви каза да ставате овчари? Всеки се занимава с това което не му е работа.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз винаги съм бил привърженик на отворения код,така че напълно одобрявам тази възможност.Но има и недостатъци.При лошо качество много бързо може да се открият грешките,въпроса е от кои. Когато говорим за световен софтуер, цял свят наблюдава разработката и грешките се отраняват за часове.България е малка държава и наблюдението няма не е толкова сериозно.Отначалото ще има голяма несигурност докато се изчистят бъговете.С времето сигурноста ще се вдигне на много високо ниво.Но има малък период на н