Окончателно: Връщаме кредитите си без такса

Това ще е възможно след първата година от отпускането на парите
14 юли 2016 17:37,
20
Окончателно: Връщаме кредитите си без такса
Снимка: Булфото, архив

Всички кредити - потребителски и ипотечни, ще могат да се връщат предсрочно без такса след първата година от отпускането им.

Това решиха окончателно депутатите с нов Закон за ипотечните кредити, а такива текстове има вече и в Закона за потребителските кредити, пише "24 часа".

Още по темата

Ако сумата се върне преди да са минали 12 месеца от отпускането, банката ще има право на обезщетение до 1% от остатъка. Забранява се на банките да събират такси и комисионни, като например за одобрение и усвояване на кредит и за неговото управление.

Дава се възможност за сключване на два вида договори за ипотечен кредит. Първият предвижда този, който взема заема, да отговаря с цялото си имущество. При втория – само до размера на обезпечението.

Клиентите също така ще могат да поискат превалутиране на кредита си в чуждестранна валута, което да стане по пазарния обменен курс в деня на промяна.

Кредиторите са длъжни да уведомяват потребителя, когато размерът на погасителните вноски се променят с повече от 20% в сравнение с деня на сключване на договора за кредит.

Друга промяна в закона е въвеждането на изискване за шрифт на текстовете в договора за кредит. Той не трябва да е по-малък от 12, а информацията трябва да е представена по ясен и разбираем начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
джорджо преди 7 години
на това му казвам аз промени,на това му казвам аз закони.ама така е *** народ слаба държава.
13
0
 
4
 
! Отговори
бг абсурди преди 7 години
3 години прани приказки и си отбиха номера с едната такса предсрочно връщане. Това решава проблема и изравнява правата на потребителите в България с тези в Европа ли? Само ингоранти могат да се вържат на тия глупости. Явно нищо не искат да променят и пробутват за 10-и път тази песничка. Колко избора подред я тананикаха? *** народ, не може на 2 тр.олчета, наети от чси-та да отговори подобаващо. Искаме същите права и задължения, като в Европа!
12
0
 
0
 
! Отговори
Amii преди 7 години
Bankata pripadnala....?! Niama na kogo...?!
11
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
То оттакива бизнесмени да страда цялата ни държава щото оня бил с капацитет две работи или незнаино колко ама затова боико с лопатата и нап трябва да минат и да се оправят развиваш плащаш няма не плащаш теглиш връщаш не тия само да си чешат езика пълен контрол и това е и да не пита другия път кво работиш
10
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Как ще доиде сигпрно е гузна бре ами ти като си налапал на нея и на съученици барабар с ортака ти бизнес хора ние да не пасем патките а
9
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
То сигорно бро е като оня дето питал един всеки път като го види ти кво работиш как си що си и т.н.Интересно мие с кое право пита и какво го интересува работа има като искам ще я работя като не друга доде я намеря живеем не в оня строи а в демократична страна но аз се замислям мили ми приятелю това през една улица в твоя мил квартал ли се интересува ау род що се не заинтересува кога трябва и да доиде да ме пита лично а не трети пети
8
0
 
3
 
! Отговори
gost преди 7 години
Уважаеми дами и господа тая вечер вървеики си в квартала в които си живуркам на какво ме изуми мислите ли 10 годишно момченце приказваше на приятелите си за кои как фалирал и какви пари теглил е по това констатирам не сме нормална държава щом дечицата знаят за бизнес питам аз тоя родител нормален лие та гие занимавал и не се ли изложил е това е ненормална държава
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
na 1000 leva na mesec 20% sa 200 otgore be?? tva si obirdjistvo
6
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 7 години
Тоя Шоп ли е къв ли е е пълен *** :)
5
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ШопИ Д И О Т в другите държави се дават кредити с минусови лихви, без такси и банките не фалират. Аман от ***
4
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ШопИдиот в другите държави се дават минусови кредити, не с лихви, не с такси и как не фалираха? Аман от ***
3
17
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Егати глупавия закон. После ще се чудите защо лихвите са високи и банките фалират. Поулизмът в политиката е вреден, но в икономиката си е направо убийствен.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това важи още от юли 2013 г.
1
0
 
17
 
! Отговори
bravo преди 7 години
това е супер. сега остава само лихвите да паднат и всичко ще е наред с кредитите.